Foto: Shutterstock
Matu izkrišana ir problēma, ar ko saskaras gan vīrieši, gan sievietes. Lai arī kungus šī problēma skar biežāk, no tās nav pasargātas arī sievietes. Matu izkrišanu var izraisīt dažādi faktori, piemēram, hormonu svārstības, slimība, medikamentu lietošana un citas. Ir būtiski saprast, kas liek matiem izkrist, lai varētu to novērst.

Pie mums vērsās kāda lasītāja ar jautājumu par to, kā rīkoties, pamanot, ka pastiprināti izkrīt mati.

Viņa vaicā: "Apmēram pirms diviem mēnešiem ievēroju, ka man vairāk nekā parasti izkrīt mati. Domāju, ka mainās gadalaiki un tas pāries, taču pašlaik man mati krīt ārā saujām, es jūtu, ka ļipa ir palikusi mazāka. Izbraucot ar roku caur matiem, man saujā paliek ļoti daudz matu. Pilna māja ar maniem matiem, drēbes arī salipušas. Šādi vēl tie nekad nav krituši! Ar gaļas ēšanu man ir pašvaki, ķermenis izraisa pretreakciju. Vēlos jautāt, vai man vajadzētu konsultēties ar kādu ārstu, speciālistu?"

Lai palīdzētu rast atbildi uz jautājumu, apkopojām vairāku speciālistu komentārus par matu izkrišanas cēloņiem un rīcību šādā situācijā.

Ārste un speciāliste matu un galvas ādas jautājumos Inga Zemīte skaidro, ka matu izkrišana ir viena no biežākajām viņas pacientu sūdzībām. Savas dzīves laikā ar šo problēmu saskaras lielākā daļa cilvēku. To var izraisīt tādi faktori, kā stress, slodze, hroniskas slimības, vairogdziedzera problēmas, arī specifiski medikamenti. Ļoti bieži sastopama ir arī hormonu izraisīta matu izkrišana, kas visbiežāk izpaužas kā vīriešu plikpaurība.

Vīriešiem šāda izpausme liecina par iedzimti paaugstinātu mata saknītes jutību pret vīrišķajiem hormoniem. Arī sievietes bieži cieš no androgēnu ietekmes uz matiem, kā rezultātā mati zaudē apjomu un kļūst izteikti smalki. Šādos gadījumos ārstēšanai izmanto antiandrogēnus. Pats būtiskākais šādā situācijā ir matu izkrišanu apturēt, lai pēc tam varētu atgūt apjomu un to noturēt visas dzīves garumā.

Zemīte gan norāda, ka cilvēki ļoti bieži nesaista matu izkrišanas cēloni ar tā sekām. Nereti atliek tikai noskaidrot, kādas izmaiņas cilvēka dzīvē notikušas pēdējo trīs mēnešu laikā, lai saprastu, kas novedis pie matu apjoma samazināšanās.

Dermatoloģe, triholoģe Jekaterina Pudova uzsver, ka ikviens cilvēks ir atšķirīgs un, neatkarīgi no tā, cik intensīva ir matu izkrišana, karam cilvēkam to var izraisīt citi faktori. Dažiem cilvēkiem var būt novērojama sezonāla matu izkrišana, bet tā nav tipiska parādība. "Pastiprināta matu izkrišana var brīdināt par patoloģiskām izmaiņām organismā, piemēram, anēmiju, vairogdziedzera slimībām, hormonālo disbalansu," uzsver speciāliste.

Viņa skaidro, ka matu izkrišana var izpausties arī kā sekas nepareizai, striktai diētai un agresīvai ārējai iedarbībai matu kopšanā, piemēram, ķīmiskai krāsošanai, taisnošanai ar keratīnu, kura sastāvā ir formaldehīds. Pudova piebilst: "Lai precīzāk noteiktu katra cilvēka matu izkrišanas cēloni un pielāgotu atbilstošu ārstēšanu, ieteicams apmeklēt trihologu vai dermatologu un veikt nepieciešamās analīzes. Tas palīdzēs izslēgt arī iespējamās nopietnākās saslimšanas."

Ja vēlies, lai tavi mati būtu mirdzoši un veseli, ļoti būtiski, lai tavs uzturs būtu veselīgs un sabalansēts. Šeit un šeit tu vari iepazīties ar dažādiem produktiem, kas veicina matu augšanu, kā arī uzlabo to stāvokli.

Vai arī tev ir jautājumus, uz kuru vēlētos uzzināt atbildi? Sūti to uz sieviete@delfi.lv, un mēs palīdzēsim tev atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!