Pieaudzēšanas process noris sekojoši - iesākumā tiek notestēta matu struktūra - vai mats ir stingrs vai trausls, attiecīgi - vai šī procedūra būs piemērota konkrētajam cilvēkam, jo pieaudzētā matu šķipsna, jeb tā saucamā matu "kapsula", ir lieks svars un ir jāizvērtē, vai personas dabīgo matu struktūra spēs šo smagumu izturēt un dabīgie mati nesāks izkrist kopā ar pieaudzētajiem matiem.
Ir gadījumi, kad pēc šīs procedūras klientam ir jāatsaka, jo matu saknes nav stingras, struktūra ir trausla, kas var būt saistīts ar personas veselības stāvokli, piemēram, ar hormonālām problēmām, antidepresantu lietošanu; sievietēm grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā, kad ir novājināta imūnsistēma; personām pēc plastiskām operācijām, ja rētas ir galvas matu daļā, u.tml.

Ļoti būtisks ir arī savu dabīgo matu garums, ieteicams, lai tie būtu līdz plecam, jo tādējādi ir iespējams panākt dabisko matu samērīgāku saplūšanu ar pieaudzētajām šķipsnām. Ja pēc testēšanas tiek konstatēts, ka mati ir piemēroti pieaudzēšanas procedūrai, tiek izvēlēta matu krāsa un garums un tad noris pats pieaudzēšanas process, kas parasti ilgst aptuveni 3 stundas, atkarībā no šķipsnu daudzuma. Var pieaudzēt gan lokainus, gan taisnus matus - atbilstoši dabīgajiem matiem.

Pieaudzējamie mati ir indiešu sieviešu mati, kas ir apstrādāti Itālijā, Romā. Matu kapsula satur kopā matu šķipsnu un tiek piestiprināta maksimāli tuvu matu saknei pie dabisko matu šķipsnas, un ir plakana vai apaļas formas. Plakanas matu kapsulas priekšrocība ir tāda, ka tā ir ērtāka nēsāšanai un nerada diskomfortu pieaudzētu matu nēsātājai, un tā tiek pieaudzēta ar aukstās metodes palīdzību. Vairumā gadījumu tiek pieaudzētas aptuveni 100-150 matu šķipsnas, kas sastāda aptuveni pusi no dabīgo matu kopējā biezuma, tomēr katra cilvēka vēlmes ir dažādas, un var pieaudzēt gan vairāk, gan mazāk šķipsnu.

Ir divu veidu matu šķipsnu jeb kapsulu pieaudzēšanas tehnikas - ar sildīšanas un auksto metodi. Matiem veselīgāka, neapšaubāmi, ir aukstā tehnika, kad ar ultraskaņas palīdzību matu šķipsnas keratīna kapsula tiek izkausēta un tā piestiprinās pie dabisko matu šķipsnas no to apakšējās daļas, nenodarot dabiskajiem matiem nekādu kaitējumu. Tomēr tikai retais skaistumkopšanas salons piedāvā šo metodi, un pārsvarā dominē sildīšanas tehnika, kad vaska kapsula tiek piekausēta pie dabisko matu šķipsnas, kas bojā matu struktūru. Jāatzīmē, ka pēc pieaudzēšanas tiek veidots matu griezums, ja vien netiek pieaudzēti mati atbilstoši personas izvēlētajam garumam un griezumam.

Lai pieaudzētie mati iespējami ilgāk izskatītos skaisti, nepieciešama rūpīga to kopšana un mazgāšana pēc pieaudzēšanas. Matu ķemmēšanai pie matu saknēm ir nepieciešama speciāla no dabīgiem sariem veidota ķemme, kas neaizķer pieaudzēto matu kapsulas, tādējādi netraumējot tos, savukārt matu galiem der jebkura klientes iecienītā matu ķemme, kā arī mazgāšana ir jāveic atmuguriski - frizētavā izlietnē vai mājās dušā.

Katru mēnesi pēc matu pieaudzēšanas ir nepieciešama profilakse, kad tiek sakopta dabisko matu ataugusī daļa, lai neveidotos tā saucamie mazie "dredi". Brīdī, kad pieaudzēto matu kapsulu vairs nav iespējams noslēpt ar dabisko matu palīdzību, ir nepieciešams pieaudzēto matu šķipsnas noņemt salonā, un tas notiek ar speciāla šķidruma palīdzību, kas šķīdina pieaudzēto matu kapsulu un liekos matus ir viegli izķemmēt ārā, dabiskos netraumējot. Pieaudzēto matu nēsāšanas ilgums ir atkarīgs no individuāla matu augšanas ātruma, bet vidēji tie ir 3-4 mēneši.

Ja mati tiek pieaudzēti pareizi, tie izskatās dabiski un skaisti, ja vien personas vēlmes absolūti neatšķiras no speciālista ieteiktā. Par matu krāsu vajadzētu padomāt pirms matu pieaudzēšanas, un laikā, kad mati jau ir pieaudzēti, krāsošana ir iespējama tikai salonā pie speciālistiem, kuri to izdarīs, netraumējot pieaudzētos matus.

Cenas Rīgas skaistumkopšanas salonos svārstās no Ls 1,50 līdz 3 par šķipsnu. Profilakse - aptuveni Ls 10 stundā.

Raksts tapis sadarbībā ar speciālisti Olitu Gentreilo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!