Sausa, apsārtusi āda, kaitinoša nieze, dedzinoša sajūta un diskomforts... Virknei ļaužu, kuriem daba devusi jutīgāku ādu, rudens sezonas sākšanās var sagādāt pamatīgas galvassāpes. Tieši tāpēc ir tik būtiski pievērst uzmanību savai ādas kopšanas rutīnai, un veikt izmaiņas, kas palīdzēs pārdzīvot pārejas periodu bez problēmām.

Rudenī ir daudz iemeslu, kāpēc priecāties – skaista daba, jaunas iespējas un jauni sākumi. Mainoties lapu krāsām, nedaudz maināmies arī mēs paši. Vienlaikus pārmaiņu sezonā tiek ietekmēta arī ādas labsajūta, jo izmaiņas temperatūrā mēdz kaitēt tās veselībai. "Vasarā gaisā bieži vien ir vairāk mitruma, kas savukārt palīdz ādai būt mitrinātākai, un līdz ar to – aizsargāt tās barjeru," skaidro sertificēta dermatoloģe Nensija Seimoilaita. "Vēsākos gada mēnešos kļūst sausāks gan ārtelpās, gan iekštelpās, galvenokārt sildītāju darbības dēļ. Kad āda sāk zaudēt mitrumu, aizsargbarjera var tikt izjaukta, izraisot paaugstinātu jutību, sausumu un kairinājumu."

Tieši tāpēc varētu teikt, ka rudenī mainīt savu ādas kopšanas rutīnu ir ne tikai svarīgi, bet pat izšķiroši, lai saglabātu veselīgu un laimīgu ādu. Iedvesmojoties no "Business Insider" un "Real Simple", esam apkopojuši padomus, kā rūpēties par savu ādu šoruden.

Īpaši jutīgu ādu mitrini ar elastīnu, kolagēnu vai alveju

Cilvēkiem, kuriem ir psoriāze vai ekzēma, vai vienkārši jutīga āda, pārejas laiks no vienas sezonas uz otru var būt nepatīkams. Āda reaģē uz jebkuru kairinājumu, iespējams, pat nākas izjust nejauku dedzināšanu. "Labākais, ko vari šajā laikā darīt – mitrināt un pārklāt ādu ar ēteriskajām eļļām, serumiem un krēmiem," skaidro kosmētikas ķīmiķe Anna Lī. "Pabaro ādu ar elastīnu un kolagēnu, lai palīdzētu tai atjaunošanās procesā. Pārmaiņu laikā priekšroku dod barojošākiem krēmiem."

Izvēlies treknāku krēmu

Vides izmaiņu dēļ ir būtiski pāriet uz treknāku mitrinošo krēmu pirms gulētiešanas, iesaka sertificēta dermatoloģe Džūlija Tsjū. "Ir svarīgi ādai kompensēt izmaiņas, kas notiek apkārtējā vidē, tādēļ ir jācenšas tai dot vairāk mitruma, un būtiski to ir saglabāt ilgstoši," stāsta speciāliste.

Izmanto lūpu mitrinātāju un acu krēmu

Ja šie divi produkti vēl nav iekļauti tavā ādas kopšanas rutīnā, ir pēdējais laiks to izdarīt! Būtiski ir mitrināt ne tikai sejas ādu, bet arī lūpas un ādu zem acīm. Galu galā – sausas lūpas var radīt visai lielu diskomfortu, savukārt sausa āda zem acīm liks tev vizuāli novecot. "Mūsu ādai nepatīk pēkšņas pārmaiņas, tāpēc ir ieteicams izmantot produktus, kas palīdz šajā grūtajā periodā," teic dermatoloģe Tsjū. Viņa piebilst, ka lūpām lieliski derēs pat kaut kas tik vienkāršs kā vazelīns.

Foto: Shutterstock

Neveic pīlingu pārāk bieži

Centies samazināt pīlingu un retinoīdu lietošanu – šie produkti ādu padara krietni sausāku. "Mitrums un silta temperatūra parasti nomierina retinoīdu un pīlingu kairinošo iedarbību," skaidro dermatoloģe Tsjū. Vēsākā un mazāk mitrā laikā āda jau tā var būt kairināta, tāpēc labāk izvairīties no procedūrām un darbībām, kas tai var kaitēt.

Vērtīgais C vitamīns

"Vēsākajos mēnešos C vitamīns darbojas ar divkāršu jaudu, un palīdz cīnīties ar kaitīgajiem saules stariem, pret kuriem ne vienmēr aizsargā sauļošanās krēms," informē sertificēta dermatoloģe Anne Čapa. "Ādas kopšanas līdzekļi ar C vitamīnu arīdzan izlīdzina ādas pigmentāciju, kas ļauj palielināt kolagēna ražošanu, tādējādi iegūstot mirdzošāku sejas ādu."

Iegādājies gaisa mitrinātāju

Dermatologi mudina rudens un ziemas sezonā izmantot mājokļos gaisa mitrinātāju. "Tava āda pastāvīgi mijiedarbojas ar gaisu. Savukārt gaisa mitrināšanas ierīces palīdz cīnīties pret sausu gaisu. Jo vairāk mitruma gaisā, jo mitrinātāka būs arī tava sejas āda," stāsta dermatoloģe Tsjū.

Neaizmirsti par pēdiņām!

Ķermeņa kopšanā bieži vien gadās piemirst par pēdām, taču pēc garajām dienām, kas pavadītas ciešos apavos, kājām ir jāpievērš īpaša uzmanība, lai varētu izvairīties no tulznām, sausas ādas un diskomforta. Ko darīt? Mūsdienās ir gana plaša izvēle ar dažādiem krēmiem, kas piemēroti tieši pēdu kopšanai, taču nekas ļauns nenotiks arī tad, ja izmantosi savu ķermeņa losjonu. Bagātīgi iezied savas pēdas ar treknu krēma kārtu, un pēc tam uzvelc zeķes, lai tās saglabātu mitrumu. Ja vēlies sevi palutināt, vari izmēģināt speciālas maksas, kas paredzētas pēdu kopšanai. Jutīsies gluži kā pēc pedikīra apmeklējuma!

Lai novērstu sausumu, izmanto eļļu

Kokosriekstu eļļa, šķiet, ir brīnumlīdzeklis teju visam. Lai gan daudzi to izmanto virtuvē, tās mitrinošās, antibakteriālās un pretsēnīšu īpašības padara to drošu un pat veselīgu lietošanai arī uz ādas. Vienlaikus ir būtiski atcerēties – ja tev ir sejas ādas problēmas, piemēram, akne, labāk tomēr izvēlies kādu citu alternatīvu, jo eļļa tavai sejas ādai var būt pārāk trekna.

Ūdens – pamats itin visam

Runājot par ādas kopšanu, ir svarīgi saprast – tas, ko liekam savā mutē, ir tikpat svarīgs kā tas, ko uzklājam ārpusē. Tieši tāpēc, lai āda būtu svaiga un tvirta, ir jādzer daudz ūdens. Ja allaž aizmirsti par ūdens dzeršanu, iestati atgādinājumu vismaz reizi stundā. Ir arī virkne noderīgu lietotņu, kas palīdz sekot līdzi tam, cik daudz šķidruma dienas laikā uzņem, piemēram, "WaterMinder", "Hydro Coach" un citas.

E vitamīns – palīgs rudenī

Antioksidants – E vitamīns – palīdz cīņā pret brīvajiem radikāļiem, kā arī novērš ādas bojājumus. "Man rudens sezonā kā galveno mitrinātāju vislabāk patīk izmantot krēmu ar E vitamīnu, un pēc tam uzklāt plānu kārtiņu ar kādu sauļošanās līdzekli," pieredzē dalās koncerna "Procter & Gamble" pētījumu speciāliste Nikola Rasela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!