Foto: Shutterstock

Mūsu ādas, matu un nagu izskats ir viens no uzskatāmākajiem veidiem, kā pārbaudīt organisma kopējo veselības stāvokli. Visbiežāk to izskata un veselības problēmas liecina par vitamīnu trūkumu, tāpēc iepazīsties ar izplatītākajiem nagu estētiskajiem defektiem un uzzini, kam rūpēs par savu organismu vērts pievērst papildus uzmanību, kā arī kā stiprināt nagu veselību kopumā!

Kā skaidro manikīra un pedikīra speciāliste Ina Pocelujenoka, plāniem un trausliem nagiem par cēloni var kalpot ģenētika, iedzimts tauku un šķidruma deficīts, vitamīnu trūkums, asinsrites traucējumi, medikamentu lietošana, slimošanas rezultātā novājināts organisms, stress, kā arī dažādu sadzīves ķīmijas līdzekļu lietošana.

Jāatzīst, ka jūsu gadījumā nepietiek tikai ar vitamīnu lietošanu, bet jāmeklē cits nagu šķelšanās iemesls. Šādas nagu struktūras uzlabošana noteikti jāsāk ar attiecīga nagu tipa stiprinātāja, eļļas, masku lietošanu mājas apstākļos. Nagu stiprināšanai un aizsardzībai noderēs arī roku un kāju peldes. Efektīvākam risinājumam vēlams apmeklēt arī speciālistu, lai veiktu specifiskas ārstnieciskas procedūras.

Jāpiebilst, ka viens no ilglaicīgākajiem šīs problēmas risinājumiem ir nagu modelēšana. Plāniem un lūstošiem/mīkstiem nagiem vispiemērotākais risinājums - dabīgu želejas nagu uzlikšana, kas paredzēti konkrētā nagu tipa stiprināšanai.

Savukārt manikīra meistare Baiba Strazdiņa, minot ieteikumus, kā cīnīties ar rievām, kas padara nagu virsmu grumbuļainu, aicina pievērst uzmanību pret roku ādu saudzīgai mājsaimniecības pienākumu veikšanai.

Sūdzības par trausliem un rievotiem nagiem visbiežāk ir sievietēm, kuru rokas regulāri saskaras ar ūdeni un sadzīves ķīmiju. Pastāvīgas ķīmisko līdzekļu iedarbības rezultātā naga pamatne attaukojas. Nagi kļūst trausli, noslāņojas, lūzt, ar laiku kļūst plānāki. Arī roku āda kļūst sausa, plaisā.

Salīdzinājumam: lai būtu priekšstats, ko sadzīves ķīmija var nodarīt mūsu nagiem, iedomājieties, ka vakarā pirms gulētiešanas jūs sejas dekoratīvo kosmētiku nomazgātu ar trauku mazgājamo līdzekli, ko mēs, protams, nekad nedarītu. Rodas jautājums - ar ko rokas un nagi atšķiras no sejas? Tāpēc ieteicams, darbojoties ar ķīmiskiem līdzekļiem, lietot cimdus.

Roku un nagu kopšanai ieteicams izmantot barojošu roku krēmu un nagus stiprinošu kutikulas eļļu. Nagi var kļūt sausi un lūstoši arī sievietēm, kas bieži maina nagu lakas (biežāk kā reizi nedēļā), jo nagu lakas noņemšanas līdzekļi bojā un attauko nagu pamatnes. Šajā gadījumā nepieciešams lietot speciālu kutikulas eļļu nagu struktūras uzlabošanai, kā arī obligāta vienmēr ir bāzes laka.

Vēl ļoti svarīga nagu kopšanā ir pareiza nagu apvīlēšana. Nagus drīkst vīlēt tikai vienā virzienā un ar vīlīti, kas ir paredzēta dabīgajiem nagiem (vīlītes raupjums ir 180 gritu). Nepareiza nagu apvīlēšana visbiežāk beidzas ar nagu šķelšanos, arī pārāk bieža nagu pulēšana var nodarīt pāri nagiem. Ieteicams nagus pulēt ne biežāk kā reizi trijos mēnešos. Nagu augšanu viennozīmīgi palēnina arī nesabalnsēta diēta, spēcīgi medikamenti, stress un traumas.

Augsta temperatūra, savukārt, ir faktors, kas uzlabo un pat paātrina nagu augšanu, līdz ar ko veicinoša šajā sakarā būs vasara, strauji tuvojoties karstiem un saulainiem laikapstākļiem, kā arī tādas sildošās manikīra procedūras kā parafīna terapija, karstais manikīrs un termālais manikīrs.

Turpinājumā piedāvājam ieteikumus, kā cīnīties ar citām izplatītām nagu veselības un izskata problēmām, par ko, pataujājot nozares ekspertus, vēstī "Elle".

Izturīgi, bet slāņoties sākuši nagi

Tā vietā, lai meklētu nagu stiprinātāju, kas situāciju var padarīt vēl sliktāku, uz slāņainiem nagiem ieteicams uzklāt barojošu vai mitrinošu laku, kas nagus pabaros ar tiem nepieciešamajām vielām. Tāpat vari izmantot arī kādu no serumiem, ko iemasē naga kutikulā. Tiesa, jāpievērš uzmanība arī serumu un barojošo laku saturam. Piemēram, kalcijs un vitamīns B5 būs teicama kombinācija nagu stiprināšanai un barošanai.

Slāņaini un trausli nagi

Ar šādu situāciju visbiežāk sastapsies pēc gēla nagu noņemšanas. Šajā brīdī, pretēji iepriekš minētajai situācijai, nagu stiprinātājs, savukārt, būs tieši laikā. Tiesa, ar tā lietošanas biežumu nevajadzētu aizrauties – pietiks, ja līdzekli izmantosi vienu līdz divas reizes nedēļā.

Nagi neaug

Ja šķiet, ka nagi nekad neataugs garāki, iespējams, pie vainas ir traucēta asinsrite plaukstās, pirkstos un rokās. Ja tās regulāri ir aukstas, arī nagi augs lēni un nebūs izturīgi. Lai uzlabotu nagu augšanas ātrumu, līdztekus vitamīnu lietošanai (vajadzības gadījumā, to apstiprinot mediķim), vari lietot krēmus, kas satur eļļu un ir bagātināti ar olbaltumvielām un vitamīniem. Iemasējot to nagu pamatnē, vienlaikus uzlabosi asinsriti, kas savukārt veicinās arī nagu augšanu.

Dzelteni vai nedabiskas krāsas nagi

Smēķēšana, dažādas saslimšanas vai vienkārša bāzes lakas neuzklāšana pirms spēcīgi pigmentētas nagu lakas uzlikšanas var izraisīt nagu krāsas maiņu. Tie paliek dzelteni vai bezkrāsaini. Lai nagiem atgrieztu to dabisko toni, vari pagatavot skrubi no citrona sulas, cukura un olīveļļu. Arī, izmantojot optisko nagu baltinātāju, nagi izskatīsies veselīgāk.

Nagi aizlūst vai viegli nolūst

Nagiem, kas bieži lūzt, ir nepieciešama ārstniecisku laku lietošana, kas uzlabos to elastīgumu un stingrību. Savukārt, lietojot nagu stiprinātāju, tie patiesībā var lūzt vēl vairāk, radot arī fizisku diskomfortu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!