Celulīts ir sievietes fenomens, jo daba ir paredzējusi dažas atšķirības vīriešu un sieviešu audu uzbūvē: Sievietes ādas virsējais slānis ir plānāks, nekā vīrietim, taču zemādas tauku kārta ir biezāka un irdenāka, caurausta ar saistaudu šķiedrām, līdz ar to taukaudu veidojošās šūnas, uzsūcot ūdeni, var izstiepties pat desmitkārtīgi.
Celulīts nav slimība - bet cik daudz problēmu tas rada! Tas ir tikai sapnis - uzziest krēmu, pieslēgt aparātu, un nost ar ienīstajiem ādas grubuļiem.

Tas nav nepamatots dabas untums, jo kā gan citādi sievietes audi varētu grūtniecības 9 mēnešu laikā izstiepties līdz tādiem izmēriem?

Otrs iemesls atšķirībai starp vīriešu un sieviešu saistaudiem ir atšķirīgie seksuālie hormoni. Sievietes estrogēni veicina irdenu, mīkstu saistaudu formēšanos, tāpat arī tauku šūnu un ūdens deponēšanos tajās, un līdz ar to arī celulītu.

Vīriešiem ir laimējies, ka to dzimumhormons - testosterons rūpējas par stingru saistaudu struktūru un ierobežo tauku šūnu veidošanos.

Sievietēm papildus jāievēro sekojoši riska faktori, kuri veicina celulīta veidošanos:

  • Iedzimtība - ģenētiskie faktori tauku vielmaiņā un saistaudu strukturizēšanā.
  • Nepareizs uzturs - trekna, vienveidīga, pārsālīta barība, tāpat arī cukurs, miltu produkti un alkohols.
  • Mazkustība - muskuļi vājāk attīstīti, audi vājāk apasiņoti, tie rezultātā saņem par maz skābekli, lai pienācīgi sadedzinātu taukus.
  • Stress - negatīvi iedarbojas uz virsnierēm, kuras ar hormonu palīdzību var izsaukt ūdens aizturi šūnās.
  • Radikālas diētas - tauki ātri tiek zaudēti, bet vēl ātrāk tos atkal atgūst un papildus tiek izstaipīti saistaudi. Labāk ir ilgstoši lietot sabalansētu uzturu.
  • Paplašinātas vēnas un samazināta apakšējo ekstremitāšu apasiņošana - kas veicina šķidruma uzkrāšanās starpšūnu telpā. Tiek traucēta barības un starpvielu apmaiņa starp šūnām un cirkulējošām asinīm, veidojas burvju aplis, ūdenim uzkrājoties, vēl vairāk pasliktinās audu apasiņošana.
  • Hormonterapija klimaksa laikā.
  • Smēķēšana - sašaurina asinsvadus un novājina saistaudus.

Katras sievietes sapnis: gluda un spraiga āda!

Daba veidojusi sievieti tā, ka pats organisms var cīnīties pret celulītu. Ir sievietes, kas cieš no tā, ka viņas izskats nav perfekts, un ziedo skaistumkopšanai milzīgas naudas summas, bet vai dilst tikai naudas maks, vai arī tauki? Neceri uz brīnumiem! Ja tu gribi apkarot celulītu vai vislabāk - to vispār nepieļaut - tev jābūt fiziski aktīvai.

Novērtē savu celulīta statusu.

Ar pāris vienkāršiem testiem tu vari mājās noteikt savas ādas stāvokli.

  1. Nostājies pie spoguļa un apskati sevi. Ja tava āda izskatās pēc uzburbuša apelsīna, tad celulīts jau ir ielaistā formā. Agrīnāku formu var diagnosticēt, ar plaukstu uz brīdi saspiežot ādu problēmzonā. Ja tūliņ pēc tam āda atgādina apelsīna mizu - tas nav labi.
  2. Pamēģini ar pirkstiem saņemt ādas kroku problēmzonā un nedaudz iestiept. Ja tas ir sāpīgi - celulīts ir.

Izšķir sekojošas celulīta stadijas:

  1. Stāvot vai ejot vēl nekas nav redzams. Ar roku uzspiežot uz ādas, redzams, ka āda līdzinās apelsīna mizai.
  2. Celulītu redz ar neapbruņotu aci.
  3. Āda izskatās ļoti nesmuka - pelēka, uzburbusi un grumbuļaina.
Kā var palīdzēt ārsts?

  • Tauku atsūkšana (liposkulptūra). Lokālajā anestēzijā tiek atsūkti tauki no zemādas rajoniem. Audi netiek izspiesti, kā ‘‘švamme’’, bet vienkārši izsūkti ārā. Liposkulptūra nekādā ziņā nevar aizstāt pareizu uzturu un fiziskas nodarbības. RISKI: Var rasties dobumi, jaunas, nedabiskas kontūras ķermenī, jāievēro ādas elastības īpašības. Iespējams, būs nepieciešama plastiskā operācija. Tauku atsūkšanas izmaksas ir pietiekoši augstas.
  • Celulipolīze. Zemādas kārtā tiek ievadītas apmēram 5 cm garas akupunktūras adatas strerilā veidā pa pāriem, un tās tiek pieslēgtas pie speciāliem vājstrāvas elektrodiem. Elektrolīzes ceļā tiek likvidēti taukaudi. 70 - 80 % gadījumu augšstilba apkārtmēru var samazināt par dažiem cm. Pēc tam tiek ieteikta stingra diēta, jo citādi tauku šūnas atkal ātri piepildās. Ārstēšanas kurss apmēram 3 mēnešus pa 1 reizei nedēļā. Dārga procedūra un diezgan neperspektīva cīņā ar celulītu.
  • Efekts, bet neliels, ir aļģu aplikācijām, aļģu vannām un iekšķīgi lietojamām aļģu kapsulām (Thalasso terapija).
  • Veikti pētījumi par celulīta krēmiem divās sieviešu grupās, kurās vienas lietoja pretcelulīta krēmus, bet otras - vazelīnu ar līdzīgu smaržu un izskatu. Visas sievietes atzinīgi novērtēja šos līdzekļus. Dažos gadījumos vazelīns pat tika novērtēts labāk.
  • Krāsu terapija. Sarkanā krāsa it kā uzbudina vielmaiņu un veicina tauku noārdīšanos. Taču lāzergaismai ir ļoti ierobežots darbības dziļums.
  • Karstuma terapija. Ar sildošām elastīgām manžetēm, tiek aptītas kājas, vēders un sēža. Temperatūra šajās vietās tiek paaugstināta pat līdz 420C, līdz ar to arī paaugstinās vielmaiņa. Taču šīs procedūras pašas taukaudus nereducē. Lielas izmaksas.
  • Elektroterapija. Muskuļi tiek aktivizēti ar maiņstrāvas palīdzību un raustīti. Vai šīs strāvas rezultātā taukaudi mazinās vēl neviens nav pierādījis.
  • Aromterapijas un komprešu kombinācija. Vispirms āda tiek apstrādāta ar asinscirkulāciju veicinošām ziedēm, tad ķermenis tiek uz 30-60 minūtēm ietīts speciālā follijā. Izmaksas apmēram Ls 30.00 par seansu. Diezgan liela nauda par šādu karsēšanos.

Kas jādara tev pašai cīņā ar celulītu?

  • Tavam uzturam jābūt proporcionāli bagātam ar ogļhidrātiem (55 - 60%), jāsatur mazāk taukus (25 - 30%) un vidēji olbaltumvielas (15 - 20%). Lieto pēc iespējas dabiskus uzturlīdzekļus.
  • Nelieto balto cukuru - tas veicina insulīna pastiprinātu produkciju, kas pastiprina palielinātu taukaudu veidošanos un pavājina lieko kilogramu sadedzināšanu.

  • Ierobežo sāls patēriņu! Tas veicina ūdens uzkrāšanos!
  • Tavam uzturam jābūt bagātam ar minerālvielām - tās atūdeņo un stiprina saistaudus.
  • Lielisks līdzeklis cīņai ar celulītu, kā arī profilaksei, ir spēka treniņš. Jo vairāk tu attīstīsi muskuļus problēmzonās, un jo vairāk tev ir muskuļu masas, jo vairāk ir tauku dedzinātāju tavā organismā.
  • Izturības treniņi labi palīdz tām, kam ir laba pamatkondīcija, kas tauku rezerves sāk dedzināt no paša treniņa sākuma - ne tikai pēc kādas pusstudas. Jābūt uzmanīgai - var pārpūlēties, tad tu dedzini tikai savus ogļhidrātus.
  • Ar vingrošanu var gūt labus panākumus cīņā ar celulītu. Vingrojumi problēmu rajoniem uzlabo venozo un limfatisko atteci, stiprina augšstilbu, sēžas un vēdera muskulatūru, un rūpējas par vispārēju paaugstinātu kaloriju patēriņu.
  • Asinsrites veicināšanai lieti noderēs ādas masāža ar sukām.

Ir daudz nodarbību, kurās vingrina kāju, gurnu un sēžas muskulatūru. Speciālie vingrojumi izvēlēti, lai būtu visiem viegli izpildāmi, un arī ir ļoti efektīvi. Tev vajadzētu šos vingrinājumus izpildīt divas reizes, vai vismaz vienu reizi dienā. Kopā ar veselīgu uzturu, tie darbosies daudz efektīvāk par jebkuru citu metodi.

Padomi.

Lai tavs treniņš dod prieku pat kļūdams par ikdienu!

  • Vingro katru dienu vienā laikā.
  • Maini vingrojumus un to secību.
  • Fitnesa studijās nodarbībās skan mūzika - Lai arī tavās mājās tā skan!
  • Pēc vingrošanas iesakām veikt masāžu vai ieiet saunā.

Un nobeigumā, vēl viens padoms: ēd vairāk banānus - tie ir bagāti ar kāliju - lielisks produkts cīņā pret ‘‘apelsīnādu’’!

Nekad nav par vēlu. Būs arvien grūtāk tikt galā ar ielaistu celulītu. Nevilcinies - sāc vingrot!

Raksta autore Inete Auziņa ir Latvijas Fitnesa Treneru un Instruktoru Profesionālās biedrības prezidente, fitnesa kluba “A + S” vadītāja.

Jautājumus fitnesa speciālistiem sūti uz adresi sieviete@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!