Foto: Shutterstock

Gadu skaitam ritot, likumsakarīgi mainās arī mūsu ādas stāvoklis un tās prasības, kā arī kopšanas paradumi. Tuvojoties menopauzei, sievietes organismā mainās hormonālais līmenis, samazinoties estrogēna daudzumam un attiecīgi pastiprinoties ādas sausumam un krunciņām. Tāpat šai vecumā var parādīties vai saasināties ādas pigmentācija, tās tonim kļūstot nevienmērīgākam.

Lai noskaidrotu, kādus priekšnoteikumus gan kopjošās, gan dekoratīvās kosmētikas izvēlē ņemt vērā sievietēm pēc 40 gadu vecuma, konsultējāmies ar dermatoloģi Annu Bērziņu.

"Minot ieteikumus ādas kopšanā, jāatceras, ka ir priekšnoteikumi, kas jāievēro visu vecumu sievietēm – sabalansēts uzturs, pilnvērtīgs un kvalitatīvs miegs un fiziskās aktivitātes ir pamats, ar ko sākt, rūpējoties par ādas skaistumu un veselību gan pusaudzēm, gan sievietēm brieduma gados. Tāpat liela nozīme ir stresam – tā pēdas sejā parādās nekavējoties, tāpēc ir vērts parūpēties arī par emocionālu harmoniju un mieru.

Vērtējot ādas kopšanu pusmūžā, sākot no 40 gadiem, jāuzsver hormonālā līmeņa izmaiņas organismā, kas, samazinoties estrogēna daudzumam, aktivizēs krunciņu veidošanos, ādai kļūstot sausākai. Lai to novērstu, jādomā par pienācīgu un regulāru ādas mitrināšanu, neaizmirstot arī par pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšanu ikdienā, tā ādu mitrinot iekšēji," stāsta dermatoloģe.

"Kopjot ādu, ieteicams reizi nedēļā to attīrīt ar maigu skrubi, lai āda pēc iespējas efektīvāk uzsūktu tai nepieciešamās vielas, kā arī izskatītos svaigāka un jauneklīgāka. Noteikti vajadzētu atturēties no agresīviem abrazīviem attīrīšanas līdzekļiem, kas ādu lieki kairinās, nodarot vien kaitējumu.

Kategorisks "Nē!" jāsaka spirtu saturošiem līdzekļiem un ziepēm, taču šo ieteikumu ir vērts ņemt vērā ikvienā vecumā. Izņēmums varētu būt vien pusaudža gadi, kad, ādai pastiprināti taukojoties, saudzīgi kopšanas līdzekļi, kuru sastāvā šis spirts ir, kaitējumu nenodarīs," piezīmē Bērziņa.
Jāpiebilst, ka, rūpējoties par savu izskatu, sievietēm jāatceras ne tikai par sejas ādas kopšanu, bet arī dekoltē zonas, kakla un roku ādas uzturēšanu formā. Ne velti radies teiciens, ka tieši pēc šīm vietām iespējams noteikt sievietes patieso vecumu.

"Izvēloties kopjošo kosmētiku, jāpievērš uzmanība tās sastāvam. Alveja, zaļā tēja, vitamīni A, C un E, kā arī retinols un hialuronskābe ir galvenās sastāvdaļas, kam vajadzētu būt kosmētikā, ko izvēlēties pēc 40 gadu sasniegšanas.

Tāpat jālūkojas pēc saules aizsargfiltrus saturošas kosmētikas, kas novērsīs ādas pigmentāciju, savukārt, ja tās tonis jau ir nevienmērīgs, noderēs kosmētika, kas šos pigmenta plankumus balina," iesaka dermatoloģe, minot arī noderīgus ieteikumus dekoratīvās kosmētikas izvēlē.

"Ādai kļūstot sausākai, kā arī sejā parādoties krunciņām, jāizvērtē dekoratīvās kosmētikas lietošanas paradumi. Nepiemērota toņa un pārāk biezas konsistences tonālais krēms izskatu pasliktinās. Tāpat vērts investēt kvalitatīvā birstošajā pūderī, kas nesakrāsies sīkākajās krunciņās, matējoša efekta vietā radot vien defektu un vecišķas ādas izskatu.

Iespējams, sievietei kļūstot vecākai, ir vērts izmēģināt krēmveida tekstūras dekoratīvo kosmētiku, kas ādu atsvaidzinās, padarot to arī starojošāku. Noteikti būtu jāuzmanās no bronzeru, perlamutra ēnu un metāliska spīduma vaigu sārtuma lietošanas, kas izskatīsies uzkrītoši un seju vizuāli padarīs vecāku.

Lūpām pamazām kļūstot nedaudz plānākām, dramatiski tumšas krāsas pomādi ieteicams nomainīt pret dabiskākiem un piezemētākiem toņiem, lai neliktu lūpām izskatīties šaurākām nekā tās ir patiesībā," iesaka Bērziņa.

"Manuprāt, laba alternatīva tonālajam krēmam ir popularitāti guvušie BB krēmi, kas apvieno gan ādas mitrināšanas un nepilnību mazināšanas funkcijas, gan arī pasargā to no saules starojuma.

Vērtējot kosmētikas tirgū ienākušos CC un DD krēmus, kas ietver arī virkni citu funkciju, piemēram, ādas pigmentācijas balināšanu un krunciņu izlīdzināšanu, baidos, ka tas, iespējams, ir vien mārketinga triks, jo, kā zināms – kas der visam, neder nekam. Taču, ja kāda sieviete ir atradusi sev teicami piemērotu CC vai DD krēmu, tas nav nekas nosodāms – katram ādas tipam ir jāpiemeklē tam atbilstošākie produkti, kas sniedz vajadzīgo efektu," uzskata dermatoloģe.

Tāpat ādas kopšanas rutīnā ieteicams iekļaut micelārā ūdens lietošanu. Tas nav jāizmanto bieži – pietiks, ja āda ar to tiks notīrīta no rīta.

"Par ādas attīrīšanu nedrīkst atcerēties vien vakarā, kad jānoņem kosmētika. Arī no rītiem tā ir maigi jāattīra, tāpēc talkā var nākt micelārais ūdens. Tā kā dalās viedokļi par to, vai seja pēc tā lietošanas jānoskalo ar ūdeni vai tomēr jāatstāj, kā ir, vēlos piebilst, ka tas atkarīgs no sajūtām. 

Sausas ādas īpašnieces micelāro ūdeni var atstāt uz ādas, to nenoskalojot, jo krāna ūdens, kā zināms, ādu sausina. Bet, ja āda ir normāla, kombinēt vai taukaina, micelāro ūdeni var arī noskalot, vadoties pēc sajūtām.

Tāpat jāatceras, ka sejas ādu nav ieteicams noslogot ar pārmērīgu kopjošās kosmētikas daudzumu. Pietiks, ja to notīrīs ar pieniņu un toniku, uz nakti pat iztiekot bez mitrinoša līdzekļa, ja vien āda nav sausa. Savukārt, ja āda tiek tīrīta ar putām vai putojošu želeju, to pēc tam var palutināt ar ādas tipam atbilstošu krēmu. Šai gadījumā pieniņš un toniks nebūs nepieciešams," rezumē dermatoloģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!