Mati ir dabīga rota, par kuras kuplumu un mirdzumu uztraucas teju katrs. Arī mati ir pakļauti principam, kas attiecas uz pārējo ķermeni – skaistums ir cilvēka veselības stāvokļa un dzīvesveida atbalss. Rūpes par matu izskatu sākas mūsu pašu vannas istabā, lietojot piemērotākos kopšanas līdzekļus un mainot ikdienas paradumus. Savukārt matu un galvas ādas veselība ir kas vairāk par atbilstoša šampūna izvēli – tā jāuztic ārstam. Par pareizu matu kopšanu ikdienā un mūsdienu ārstēšanas metodēm stāsta ''Veselības centrs 4'' dermatoloģes triholoģes dr. Sandra Vizule un dr. Kristīne Poiša.

Mūžīgais mīts

Uzskats, ka bieža matu mazgāšana ir kaitīga, joprojām ir populārs un nepareizs. Matus vajadzētu mazgāt tik bieži, cik nepieciešams. Ja mati ātri taukojas, ir normāli tos mazgāt katru vai katru otro dienu. Mazgāšanas biežums noteikti neietekmē matu taukošanos, par to atbild tauku dziedzeri galvas ādā, kurus regulē hormoni.

Mānīgā šampūnu izvēle

Šampūnu uzdevums, tāpat kā ziepju, ir attīrīt ādu un matus no netīrumiem, putekļiem un taukiem. Ja matus ir paredzēts mazgāt katru dienu, ieteicams izvēlēties šampūnus, kuri paredzēti ikdienas lietošanai – tie saudzīgāk attīrīs galvas ādu. Tādus ir iespējams iegādāties aptiekās.

Kvalitatīvu kopjošo šampūnu sastāvā var būt placentas ekstrakts, aminoskābju komplekss, peptīdi, hidrolizēts keratīns un kolagēns, mikroelementi – cinks, silīcijs, magnijs, dzelzs, hialuronskābe, zīda proteīni. Šie komponenti palīdzēs uzlabot bojātu matu struktūru un veicinās to atveseļošanos.
Ja galvas āda ir problemātiska – niezoša, apsārtusi, ar ādas plēksnēm, pretblaugznu šampūnu lietošanas krietni uzlabotu ādas stāvokli. Aptieku klāstā šiem šampūniem noteikti būs labāks sastāvs kā veikalos esošajiem. Ļoti svarīgi ir kārtīgi izskalot šampūnu, jo nereti tā paliekas galvas ādā var izraisīt ādas niezi un radīt baltas, birstošas plēksnes matos un uz apģērba.

Svarīgākais matu kopšanā:

  • garu matu īpašniekiem pēc šampūna lietošanas ļoti ieteicams izmantot matu balzamus jeb kondicionierus, lai nogludinātu matu atvērtās poras un tos padarītu vijīgākus un ne tik sausus. Šie līdzekļi ir jāliek matos vismaz divus centimetrus no galvas ādas;
  • sausu matu gadījumā reizi nedēļā ieteicams lietot barojošu matu masku (30 minūtes);
  • matus nav ieteicams balināt, karsēt ar loku šķērēm, matu taisnotājiem un žāvēt ar fēnu karstā gaisā;
  • mitrus matus noteikti nevajadzētu stipri berzēt ar dvieli vai plēst ar ķemmi, jo mitrs mats ir trīs reizes trauslāks;
  • mati ir jāsargā no UV stariem – Saule un karstums padara matus sausākus un tos bojā, turklāt galvas ādas apdegums var ierosināt matu pastiprinātu izkrišanu. Cepure jāvelk arī, ejot pirtī;
  • kas attiecas uz matu izkrišanu, šim jautājumam ir nepieciešama kompleksa pieeja. Tikai speciālists varēs noteikt izkrišanas īstos iemeslus.

Kad šampūns nepalīdz!

Ja matu vai galvas ādas problēmas ir ilgstošas vai tieši pretēji – sākas negaidīti un izteikti, jāvēršas pie ārsta trihologa. Trihologs diagnosticē galvas matainās daļas ādas un matu slimības, izstrādā un īsteno ārstēšanas plānu matu izkrišanas, pārmērīgas augšanas vai galvas ādas problēmu gadījumā.

Pieci trauksmes signāli, kad jādodas pie trihologa:

  • ja mati izkrīt ļoti pastiprināti un īsā laikā (līdz divām nedēļām), ir pamanāms kopējā matu apjoma samazinājums;
  • ja matu izkrišana turpinās un ilgst vairāk par trim mēnešiem;
  • ja mati izkrīt laukumos un galvas ādā ir redzami neregulāras formas kaili laukumi vai aplūzušu matu zonas;
  • ja ir stipra galvas ādas nieze, kreveles, iekaisums un diskomforts;
  • ja mati neatgriezeniski samazinās apjomā daudzu gadu garumā un ģimenē ir cilvēki, kas cieš no plikpaurības.

Matu un galvas ādas veselību nosaka cilvēka vecums, ģenētika, hroniskas slimības, hormonālais fons, dažādu vielu deficīts, emocionālais stāvoklis, kā arī specifiskas imūnās sistēmas reakcijas. Lai novērtētu pacienta stāvokli, trihologs veic nepieciešamos izmeklējumus. Iespējamas šādas diagnostikas metodes: trihoskopija ar optisko dermatoskopu vai attēlu palielinošu videokameru, mikroskopija, biopsija, asins analīzes, uzsējums, trihogramma. Ņemot vērā iegūtos diagnostikas rezultātus, ārstēšanas procesam var tikt piesaistīti arī citi ārsti speciālisti.

Ārstniecības metodes

Atkarībā no diagnostikas rezultātiem ārsts var nozīmēt individuālu medikamentozo vai terapeitisko ārstēšanu, vai to kombināciju.

Izplatītākās un efektīvākās terapeitiskās metodes matu veselības atjaunošanai un stiprināšanai:

Lāzerterapija

Viena no visbiežāk pielietotajām metodēm matu izkrišanas gadījumā ir lāzerterapija, kad ar infrasarkano biostimulējošo lāzeru tiek apstrādāta galvas āda, veicinot asinsriti, dažādu vielu uzsūkšanos un stimulējot dermālās papilas šūnas, tādējādi matiņš nostiprinās, aug ātrāk un resnāks. Šai metodei praktiski nav kontrindikāciju un vecuma ierobežojumu.

Mezoterapija

Galvas matainajā daļā dermas slānī tiek ievadīts mezokokteilis jeb aktīvās vielas, kas divu līdz četru milimetru dziļumā pabaro matu saknītes, stimulējot mata stiebra augšanu. Ātrai un efektīvai preparāta ievadīšanai izmanto mezopistoli, kurā esošā adata ir smalkāka par to, kāda tiek pielietota injekciju veikšanai, līdz ar to nav nepieciešama atsāpināšana vai anestēzija.

Plazmas injekcijas

Platelet Rich Plasma (PRP) un Platelet Rich Fibrin (PRF) procedūrā izmanto cilvēka paša asinis, lai uzlabotu vājas struktūras, vitalitāti zaudējušu matu stāvokli. Pacientam noņem nelielu daudzumu asiņu, tās ievieto speciālā aparatūrā un pārveido, cikla beigās iegūstot trombocītiem bagātu plazmu vai fibrīnu, kas pēc ievadīšanas ādā izdala dažādus augšanas faktorus, stimulē kolagēna sintēzi, veicina jaunu matu folikulu veidošanos un apasiņošanu, padarot matus biezākus gan struktūras, gan izskata ziņā.

Tā kā injekciju materiāls tiek iegūts no paša pacienta, tā ir pilnīgi dabīga tehnoloģija bez alerģiju un blakus parādību riska.

Matu pārstādīšana

Matus iespējams arī transplantēt. Mūsdienās tā ir biežāk sastopama procedūra, nekā varētu šķist. Šādi iespējams koriģēt gan alopēcijas (matu izkrišanas) skarto matu līniju, gan nosegt dažādas rētas, kā arī koriģēt uzacu un bārdas stāvokli. Mati transplantācijai tiek ņemti no paša pacienta donorzonas – pakauša daļas, kurā esošie mati nav pakļauti iedzimtai matu izkrišanai. Matu pārstādīšanai visbiežāk tiek izmantota FUE matu pārstādīšanas metode – mati tiek pārstādīti graftu veidā (1–4 matiņu kopums, vai pa vienam bārdai un uzacīm). Pārstādītie mati nav pakļauti izkrišanai. Ja mati tiek pārstādīti uzacu vai bārdas zonā, tie pēc pārstādīšanas pieņem attiecīgās zonas matiņu struktūru un neatšķiras no pārējās bārdas vai uzacu daļas. Procedūras veikšana (graftu iegūšana un pārstādīšana) aizņem vienu dienu, bet pilnvērtīgs rezultāts novērojams pēc gada.

Jāatceras, ka matu un galvas ādas veselība nav skaistumkopšana. Gan procedūru, gan medikamentu vai uztura bagātinātāju ieteikumi ir veselības speciālistu pārziņā. Par jebkuras procedūras lietderību un norisi vispirms jākonsultējas ar ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!