Organisma pārslodze atstāj iespaidu arī uz ādu. Tādā gadījumā runā par nogurušu ādu. Lai atpazītu tās dažādās izpausmes un efektīvi ārstētu ar vislabākajiem līdzekļiem, seko Lierac sniegtajiem padomiem.

Ādas nogurums vārda tiešā nozīmē nav slimība, bet trauksmes signāls, kas ziņo par zināmām pārmaiņām organismā, jo īpaši par barības vielu trūkumu.

Tādas pārmaiņas organismā, par kurām āda liecina visātrāk, ir bīstamas tai ziņā, ka var izraisīt pastāvīgu indivīda organisma novājināšanos, un tādā veidā izraisīt dažu pamatelementu vai vitamīnu konstantu trūkumu.

Daži sievietes dzīves periodi (menstruācijas, grūtniecība, bērna barošana vai menopauzes laiks) noved pie organisma rezervju iztukšošanās un daudz izteiktāka noguruma stāvokļa.

ĀDAS NOGURUMA IZPAUSMES

Ādas novecošanai un nogurumam ir kopīgas pazīmes, bet atšķirīga ārstēšana. Ja ādas novecošanas pazīmes sakrīt ar ādas noguruma pazīmēm, tad cīnīties ar pēdējām neapšaubāmi ir vieglāk, jo to raksturs ir skaidri izteikts.

Ādas noguruma cēloņi ir tie paši, kas izraisa organisma vispārējo nogurumu, galvenokārt tie ir saistīti ar atsevišķu minerālu vai vitamīnu trūkumu.

Jaunas epidermas īpašību zudums

Tas bieži pavada liela noguruma stāvokļus – āda nespēj tik labi pastāvēt pret vides kaitīgo iedarbību un ātrāk izlieto savu šūnu kapitālu – grumbas, krunciņas un ādas ļenganums ir daudz izteiktāks.

Nakts laikā, kad notiek šūnu enerģijas atjaunotne, āda nespēj vairs atjaunot savas aizsargspējas: pamostoties āda ir nespodra un ļengana, sejas vaibsti noslīdējuši, bet asins apgāde nav pietiekama.

Ādas svaiguma zudums

Pirmā ādas noguruma pazīme ir ādas svaiguma zudums – palēninās venozā un limfas cirkulācija tāpēc, ka organisms vairs nespēj pietiekami izvadīt toksīnus. Epiderma līdz ar to zaudē caurspīdīgumu un spēju atstarot gaismu. Parādās un kļūst izteiktākas tādas neestētiskas parādības kā tumši loki vai maisiņi zem acīm.

Barības vielu trūkums

Ja organismam trūkst kādas barības vielas, tas bojā sejas izskatu, jo āda zaudē mitrumu un uz tās sliktāk turas dekoratīvā kosmētika.

Viena nogurumu raksturojoša pazīme ir slikta dekoratīvās kosmētikas produktu noturība, galvenokārt slikti saglabājas uzklātais pamattonis, kas izzūd vai iesūcas plankumu veidā. Šī īpatnība ir saistīta ar ādas pH izmaiņām, kura fizioloģiskais skābums samazinās dažu vitamīnu trūkuma rezultātā. Ādas dehidratācija ir izteiktāka, krasāk redzamas krunciņas, grumbas un ādas tonusa zudums. Šāda ādas sevis mitrināšanas nespēja ir saistīta ar dažu mikroelementu trūkumu, kas ietilpst NMF (Natural Moisturizing Factors) sastāvā, kuru higroskopiskās īpašības ļauj ūdenim saglabāties epidermas augšējos slāņos.

Ādas nogurums un ādas tips

Minētās raksturīgās pazīmes izpaužas dažādi, atkarībā no ādas tipa. Nespodra sejas krāsa un ādas sausums ir svarīgākās sausas un jutīgas ādas pazīmes. Grumbas un krunciņas ir spilgtāk izteiktas, mazinās ādas tonuss un var parādīties daži nepievilcīgi pigmentācijas plankumi.

Jaukta vai taukaina tipa ādas nogurumu raksturo pastiprināta tauku sekrēcija, pūtīšu vai sārtu plankumu parādīšanās, pelēcīga sejas krāsa. Šo ādas tipu īpašnieces skaudrāk izjūt to, ka uzklātā dekoratīvā kosmētika slikti turas.

Kā efektīvi atveseļot nogurušu ādu

Nogurušu ādu var atveseļot ar tiem pašiem līdzekļiem, kurus lieto pret tās novecošanu. Pirmajā gadījumā piemēro intensīvu kursu, sniedzot ādai ātri iedarbīgas barības vielas lielā koncentrācijā un pretnovecošanas aktīvās vielas, lai kompensētu to trūkumu, kuri bieži vien ir skaidri izteikti.

Vairāk par nogurušas ādas atjaunošanu lasi žurnāla “Les Nouvelles Esthétiques Latvia” 2004. gada 1. numurā (“Nogurusi āda”, 73.-74.lpp.).

Žurnāla materiālu izmantošana (izplatīšanai, pavairošanai, tulkošanai un citiem mērķiem) atļauta tikai ar redakcijas rakstisku atļauju. Visas autortiesības aizsargātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!