Gandrīz katras sievietes dienaskārtībā ietilpst rūpes par vienu no sejas izteiksmīgākajām daļām – uzacīm. Turklāt to kopšana, krāsas izvēle un cīņa ar ataugšanu ir kļuvusi par neatņemamu skaistumkopšanas aktualitāti mūsdienās. "Uzacis ir sākums visai sejai," stāsta stiliste, grima speciāliste un imidža skolas-studijas "Unastyle" direktore Una Bernatoviča. Sarunā ar "Viņa" speciāliste atklāj ne tikai tipiskākās kļūdas uzacu kopšanā un veidošanā, bet arī sniedz vairākus ieteikumus, piemēram, kā tikt galā ar īpaši nepakļāvīgiem matiņiem.

Tipiskākās kļūdas, kopjot uzacis

Una atklāj, ka viena no tipiskākajām kļūdām ir neveiksmīgas korekcijas rezultāts mājas apstākļos, piemēram, pārcenšoties ar izraustīšanu. Turklāt izlabot jau paveikto ir daudz grūtāk, nekā gadījumus, kad ar uzacīm nekas nav darīts. "Bieži vien korekcija sanāk nepareizi tāpēc, ka tiek izmantots palielināmais spogulis. No vienas puses, tad var labāk redzēt matiņus, bet tajā pašā laikā, skatoties spogulī, redz tikai to uzaci. Rezultātā – neredz pārējās sejas detaļas," stāsta grima speciāliste. Viņa norāda, ka bijuši gadījumi, kad ar palielināmā spoguļa palīdzību uzacis ir padarītas par šauru, taču rezultāts ir saskatīts tikai normālā spogulī.

Par kļūdu tiek uzskatīta arī matiņu izraušana nepareizā virzienā, tas ir – pretēji augšanas virzienam. Šādās situācijās sieviete izveido poru lielāku, tāpēc uzacs matiņi var sākt augt nepareizā virzienā. Speciāliste norāda, ka uzacis jārauj tādā virzienā, kā tās dabiski aug. Tāpat jāatceras par kvalitatīvu pinceti un ādas nostiepšanu, kas procedūru darīs nesāpīgāku. Turklāt āda ap acīm ir ļoti jūtīga un maiga, tāpēc spēcīga raustīšana var ne tikai radīt pampumu, bet arī izstaipīt pašu ādu.

Tāpat Una neiesaka uzacis skūt: "Regulāri skujot uzacis ar žileti vai speciāliem uzacu skuvekļiem, matiņi ar laiku paliek cietāki un biezāki kā bārdas rugāji." Tāpat ar šo metodi vienmēr paliks mazs, tumšs punktiņš, jo mata saknīte nav izrauta ārā. "Protams, tās arī daudz ātrāk aug, nekā izraujot matiņus laukā. Ja nu galīgi cilvēkam ir jāsteidzas un ir jūtīga acu āda, tad kādreiz var mazliet nodzīt, bet regulāri neiesaku to darīt," norāda grima speciāliste.

Foto: Shutterstock

Vēl viena kļūda ir pārlieku izteikta aizraušanās uzacis izzīmēt grafiskas, pat ģeometriskas, kas liek izskatīties gluži vai pēc tetovējuma. "Ja runājam par aktualitātēm un tendencēm šodien, tad modē vairs nav tās ļoti grafiskās uzacis. Ļoti bieži nevar abas precīzi uzzīmēt, tad ir tā, ka sākuma punkts ir pilnīgi šķībi, greizi uzzīmēts – viena uzacs krīt uz vienu pusi, otra krīt virsū," stāsta Una. Viņa atzīmē, ka nereti sievietes vienai uzacij sākuma daļu pie deguna uzzīmē asu, bet otrai – noapaļotu.

"Uzacs no dabas sākas pamazām, neuzkrītoši, tad ir augšupejošā līnija līdz uzacs augstākajam punktam – tā ir intensīvākā, pēc tam aiziet spics galiņš un akurāts nobeigums," norāda speciāliste. Viņa piebilst, ka gala daļa nekad nav pārlieku tumša, citādāk vizuāli tā uzaci "vilks uz leju". Turklāt uzacs sākumam, tur kur ir deguns, vienmēr jābūt nedaudz zemāk par nobeiguma daļu. "Ja nobeigums iet zemāk, tad vienmēr acs un seja rada bēdīgu, nelaimīgu izskatu," atklāj Una.

Vēl daudzas sievietes kļūdās ar uzacu biezumu un krāsu. Speciāliste norāda, ka biezumu var skatīties arī tā – jo plānākas lūpas, jo uzacīm jābūt plānākām: "Ja lūpas ir biezākas, tad arī uzacis var būt biezākas. Tas veido līdzsvaru sejā." Savukārt ar uzacu krāsu "greizi nošauj" tieši gaišu matu īpašnieces. "Uzacīm ir jābūt praktiski nedaudz tumšākām kā daba devusi – par vienu, diviem toņiem var atšķirties no matu krāsas. Gaišajām meitenēm ir jābūt vidējām uzacīm. Melno zīmuli vispār latvietēm ir jāaizmirst. Mēs reti kad varam zīmēt melnas uzacis," uzsver Una. Viņa iesaka izvēlēties, piemēram, pelēku krāsu, kurā iestrādāti arī brūnie un zaļganie toņi.

Kā izvairīties no kļūdām, kopjot uzacis

Foto: Reuters/Scanpix

Viens no variantiem ir doties pie speciālista, kas izpratīs sejas un acu formu, pieri un sejas proporcijas kopumā, jo tieši uzacis ir sākums visai sejai. "Uzacis ir raksturs, noskaņojums, temperaments, un tās ir ārkārtīgi spēcīga līnija sejā, tāpēc ar tām var padarīt seju priecīgāku, bēdīgāku vai tieši otrādi – maigāku un sievišķīgāku," atklāj grima speciāliste. Viņa piebilst, ka speciālists arī noskaidros, kāds ir klientes imidžs: "Varbūt kādai sievietei tieši arī vajag izveidot tādas spēcīgākas, aktīvākas uzacis, jo viņas vide, darbs pieprasa, lai būtu stingrāks raksturs. Citai atkal tieši otrādi – vajag mīkstināt formu, paņemt nost kādus asumus, lai viņa paliek sievišķīgāka un maigāka."

Turklāt speciāliste iesaka vērsties, nevis pie kosmetologa, kas veic sejas procedūras un, iespējams, standarta uzacu korekcijas, bet gan uzacu meistara, vizāžista vai stilista. "Kādreiz ir tā, ka mēs satiekam kādu cilvēku, un tas pirmais iespaids, ka viņa izskatās bēdīga vai stingra, nepieejama, vēsa, un sākot ar viņu komunicēt, saprotam, ka īstenībā jau ir pavisam cits raksturs. Vienkārši spēcīgā uzacu līnija dod tādu informāciju," norāda Una. Turklāt pie speciālista nav jādodas katru reizi, bet gan sākumā, lai izveidotu veiksmīgu formu. Vēlāk to iespējams uzturēt arī mājas apstākļos.

"Uzacis arī neataug vienādi – sākumā parādās viens matiņš, tad vēl kāds. Nav tā, ka pēkšņi vienā dienā mēs pamostamies un atkal visas ir aizaugušas. Tāpēc principā šo procedūru var katru dienu uzturēt kārtībā – pamosties, paskaties, ja ir parādījies kāds lieks matiņš, tad to likvidē. Vieglāk šo procedūru ir veikt pēc dušas vai vannas, kad āda ir mīkstāka, poriņas ir mazliet atvērušas, tad arī tā uzacu raustīšana nav tik sāpīga un nepatīkama," skaidro grima speciāliste.

Turklāt ne vienmēr pietiek ar uzacu izraustīšanu, ir nepieciešami arī papildinājumi. Piemēram, matiņi ir reti, tad sievietes izvēlas tos piezīmēt, vai arī uzacis ir par gaišu, tad talkā tiek ņemta krāsošana. Speciāliste norāda, ka ir daudz un dažādas metodes, kuras ir iespējams veikt arī mājas apstākļos, taču tad ir jābūt arī attiecīgajām prasmēm un pārliecībai. Viņa neiesaka eksperimentēt, īpaši ar ķīmisko krāsošanu, ko uzreiz nevar dabūt nost. Ir pat gadījumi, kad dāmām no dabas ir pārlieku tumšas uzacis. Tāpēc viens no risinājumiem ir tās nedaudz balināt. Savukārt sevišķa uzmanība uzacīm jāpievērš sievietēm gados. "Jāpiedomā, lai uzacu forma būtu pareizi izveidota, jo seja ar gadiem mainās, acu forma mainās. Tad uzacis ir tās, kas var atsvaidzināt un padarīt jaunāku, noņemot nost pat vairākus gadus," stāsta Una.

Piešķir nozīmi formai un matiņu sakārtotībai

Foto: Shutterstock

Līdzīgi kā matiem arī uzacīm ir pieejami neskaitāmi kopšanas līdzekļi, piemēram, uzacu želejas, kad piedod matiņiem vēlamo formu. Grima speciāliste norāda, ka katru rītu pieņemts nomazgāt seju vai izķemmēt matus, tāpat vajadzētu ķemmēt arī uzacis. Tas palīdz matiņiem ieņemt citu formu, un uzacis izskatās sakoptas un sakārtotas. Tāpat par palīdzēt uzacu želejas ar ķemmīti, kas dod vajadzīgo glanci, sakopj un padara veselīgākas, spīdīgākas. Arī metodes no pūra lādes var palīdzēt, piemēram, rīcineļļas uzsmērēšana uz matiņiem – nereti tie kļūst sausi un izskatās neveselīgi.

Ir gadījumi, kad uzacis aug nepareizā virzienā vai tās aug uz leju, ir spurainas. "Tad ir speciālas uzacu želejas, kas ne tikai saķemmē, bet arī nožūst un nostiprina uzacu formu visas dienas garumā," atklāj speciāliste. Viņa uzsver, ka šīs želejas ir dažāda veida – vienas nenožūst un padara matiņus spīdīgus, bet citas – nožūst un palīdz īpaši nepaklausīgām uzacīm. "Pavisam vienkārša metode – var arī izmantot matu želejas. Princips tas pats – jāpieķemmē ar uzacu ķemmīti, jāpatur, tas nožūst un uzacs iegūst formu, kas noturēsies visas dienas garumā," iesaka Una.

Tāpat liels uzsvars jāliek uz jau iepriekš minēto formas veidošanu, kas var būtiski koriģēt seju. "Mēs varam padarīt seju slaidāku, apaļīgāku. Tāpēc uzacis ir sākums visam meikapam. Ja ir izveidota veiksmīga uzacu forma, tad tālāk veicam visu meikapu paralēli uzacīm," atklāj grima speciāliste. Viņa piebilst, ka ar uzacīm var ļoti labi koriģēt acis: "Ļoti bieži sievietes saka, jo augstāk ir uzacis, jo acis izskatās atvērtākas, lielākas. Jā, tas tā arī ir. To ļoti labi var redzēt, kad mēs izkoriģējam uzacis, sievietes saka: "Man acis ir atvērušās! Galvenais nevajag pārcensties, jo ir vēl viena galējība – ja uzacis ir pārāk augstu, pārāk smalkas, tad tajā pašā laikā, plakstiņš, kas ir virs acs, var izskatīties lielāks, apjomīgāks un masīvāks."

Sevišķi tas jāņem vērā sievietēm gados, kad virsējais acs plakstiņš paliek pilnīgāks, masīvāks un spiež virsū acij. Una skaidro, kad tad šīs sievietes nereti mēģina uzaci pacelt arvien augstāk, taču rezultātā plakstiņš kļūst vēl apjomīgāks: "Uzacu biezumam ir jābūt līdzsvarā arī ar sejas formu. Jo smalkāka seja, jo arī uzacīm ir jābūt smalkākām. Ja seja ir lielāka, masīvāka, apaļāka, uzacis nedrīkst būt pārāk smalkas, tām ir jābūt līdzsvarā – uzacis var būt biezākas, jo citādāk seja uz uzacu fona izskatītos vēl masīvāka. Neviena sieviete negrib lielus vaigus, mazas actiņas un masīvu seju. Tāpēc šeit ir jāskatās ne tikai uzacu līnija, bet arī visa sejas forma." Turklāt svarīgi saprast, ka uzacis ir ļoti svarīgas sejas modelēšanā un korekcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!