Foto: PantherMedia/Scanpix
Matu kopšanā izmantotie līdzekļi, kā arī pareiza to kopšana ir nozīmīgākie faktori to augšanas veicināšanā, kā arī veselīga izskata radīšanā. Tāpat īpaša uzmanība jāpievērš produktiem, kas tiek lietoti uzturā, un šai sakarā izdevums "BGLH" piedāvā piecus medicīniska rakstura iemeslus, kas skaidro lēnu matu augšanu un to izkrišanu.

Pārmērīga nevajadzīgu barības vielu uzņemšana

Jau skolas solā esam guvuši zināšanas par nepieciešamajiem vitamīniem, minerālvielām un citiem uztura komponentiem, kam ir nozīmīga loma organisma pilnvērtīgā funkcionēšanā.

Bet, kā atklāts pētījumos, pārmērīga barības vielu uzņemšana var radīt pretēju efektu, un, piemēram, nagu un matu veselībai papildu lietotie vitamīni patiesībā var pasliktināt to stāvokli, veicinot matu izkrišanu un nagu lūšanu.

Lai no tā izvairītos, pirms vitamīnu kursa uzsākšanas ieteicams veikt asins analīzes, konsultējoties ar mediķiem, lai noskaidrotu konkrētos vitamīnus, kas jāuzņem papildus.

Vairogdziedzera darbība

Palēlināta vairogdziedzera darbība var būt iemesls palielinātai matu izkrišanai, kas rodas, izjūkot balansam starp matu augšanas un dabiskās nomaiņas procesu.

Disbalansu rada vairogdziedzera nepietiekamā daudzumā izstrādātie hormoni, tomēr šo problēmu iespējams novērst, lietojot vairogdziedzera darbību stimulējošus medikamentus.

Dzelzs trūkums

Nepietiekams dzelzs daudzums organismā var radīt ne tikai ādas, matu un nagu stāvokļa pasliktināšanos un citas kaites, bet arī anēmiju. Tiesa, matu izkrišanu dzelzs trūkuma dēļ nepiedzīvo katra sieviete, tomēr tās nozīmīgums veselīgu matu iegūšanā ir apstiprināts.

Hormonu disbalanss

Sievietes organismā izstrādājas ne tikai sievišķie, bet arī vīrišķais hormons – testosterons, un tas ietekmē ne tikai matu augšanu, bet arī vispārēju ķermeņa apmatojuma veidošanos.

Tādējādi sievietēm, kuru organismā ir palielināts testosterona daudzums, mati ir plānāki un īsāki, savukārt apmatojums vīriešiem raksturīgās vietās – izteiktāks.

Par hormonu disbalansu liecina arī neregulārs menstruālais cikls, tādēļ ieteicams veikt īpašas analīzes, kā arī konsultēties ar savu ginekologu par iespējām hormonu līmeni sakārtot.

Nepilnvērtīgs uzturs

Organismā trūkstot olbaltumvielām, samazinās arī matu izturība, un tie var kļūt nespodri, viegli lūstoši, palēlinoties arī augšanas ātrumam.

Tāpat lēna matu augšana un acīmredzami bojāts stāvoklis var liecināt par ēšanas traucējumiem, ko sieviete slēpj no saviem līdzcilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!