Foto: Shutterstock
Vasara šogad ir laiks, kad saskaramies ar mainīgiem un nepastāvīgiem laikapstākļiem, un tradicionāli – ar lielāku ultravioletā starojuma iedarbību uz organismu. Ko tas nozīmē mūsu matu veselībai un izskatam? Kā pasargāt sevi no tā nelabvēlīgās ietekmes? Uz šiem jautājumiem atbildi sniedz "Benu Aptiekas" pieaicinātā eksperte, triholoģe Inga Zemīte.

Siltā sezona tiek uzskatīta par mūsu ķermeņa ādai un matu veselībai labvēlīgu gadalaiku. Atšķirībā no ziemas tad ir gan pietiekams gaisa mitrums, gan arī tāda temperatūra, kad ķermenis var justies labi un āda, mati – brīvi elpot. Mati sāk augt ātrāk un stiprāki, jo vasarā visi asinsvadi ir plaši atvērti, mats tiek labāk pabarots un aug spēcīgāk. Tāpat organisma hormonu līmenis (vairogdziedzera, sievišķie un vīrišķie hormoni) mainās atkarībā no sezonas, un hormonālā situācija matiem vasarā ir labvēlīgāka nekā ziemā.

Tas nozīmē, ka uz rudens pusi matiem vajadzētu būt labi izaugušiem, stiprākiem un vizuāli skaistākiem. Taču dzīvē diezgan bieži redzams pilnīgi pretējais – mati zaudējuši krāsu un kļuvuši līdzīgāki pakulām. Kādēļ?

Galvenais matus traumējošais faktors siltajā sezonā – ultravioletais starojums. Saules ultravioletā starojuma negatīvā ietekme uz matiem vairs nav noslēpums. Ja tev ir pavisam īss matu griezums, saules bojājumu matos var arī nepamanīt – tā kā mats aug aptuveni vienu centimetru mēnesī. Daudz vairāk saules bojājums redzams tieši garos matos – vairāku gadu garumā tas uzkrājas, un līdz ar to mats galos vairs nav tik kvalitatīvs un var sākt šķelties. Gaišmatēm šīs sekas var būt nemanāmākas, savukārt tumšmatēm bieži vien uz vasaras beigām mati izskatās kā izbalējuši, taču tas nenozīmē, ka galvas rota nu kļuvusi blondāka. Patiesībā vietās, kur mata stiebra saitītes šķeltas vairāk, rodas pigmenta trūkums. Matiņa izbalēšanas pakāpe liecina par bojājuma daudzumu, ko tas saņēmis. Tāpat saulei īpaši patīk "izcepināt" krāsotus matus, tātad ultravioletā starojuma radīto bojājumu tādos matos varēs vairāk pamanīt.

Kā pasargāt matus?

Triholoģe Inga Zemīte iesaka pievērst uzmanību pieciem matu veselības pamatlikumiem siltajā sezonā:

1. No saules vasarā matus pasargās aizsarglīdzekļi, kuru sastāvā iekļauts SPF.

  • Vislabāk vasarā lietot matos paliekošos balzamus, gelus, sprejus, serumus vai krēmus. Tie ne vien aizsargās mata stiebru no saules bojājuma, bet arī palīdzēs saglabāt mata krāsu no izbalēšanas. Lietojot maskas un balzamus matu barošanai, tie pasargās matu no izžūšanas, tomēr neaizsargās pret ultravioleto starojumu.
  • Labs, bet vienkāršs līdzeklis gan matu, gan galvas ādas, gan arī acu aizsardzībai no saules ir cepures – vēlams ar platām malām. Māmiņām nevajadzētu aizmirst, ka arī mazuļa galva un matiņi jāpasargā, uzliekot viņam galvā cepuri vai uzsienot lakatu.

2. Nozīmīgs matu bojātājs ir sāļais jūras ūdens. Ja sāls nokļūst uz matiem, tad matu kutikulas jeb zvīņas paliek atvērtas un deformētas, bet, sāļajam ūdenim žūstot, mati, cits pret citu berzējoties, aplūst, elektrizējas. Šādam matam vairs nekad nebūs tāds pats spīdums kā agrāk. Lielais sāls daudzums izvelk no matiem ārā ūdeni, un matiņš izžūst.

  • Pēc peldes sāļajā jūras ūdenī svarīgi matus izmazgāt ar saldūdeni. Atrodoties dabā, kur nav pieejama duša, matus pēc peldes vari izskalot ar līdzi paņemto parasto ūdeni.
  • Lai mazinātu sāļā ūdens ietekmi uz matiem, pirms iešanas peldēties galvu var saslapināt ar parastu ūdeni. Slapjš mats neabsorbē, neuzsūc tik daudz jūras ūdens kā sauss.
  • Vēl viens veids, kā pasargāt matus, ir neizskalojama matu kondicioniera lietošana.

3. Vasarā mati jāmazgā, cik bieži nepieciešams. Jo uz matiem un galvas ādas sakrājas vairāk sviedru, netīrumu, pludmales smilšu. Ja jūtams, ka mati netīri, tos vajadzētu izmazgāt. Cik bieži? Ja nepieciešams, kaut vai divas reizes dienā. Runas par matu bojājumu mazgāšanas dēļ ir pārspīlētas, tādēļ vasarā matus droši var mazgāt tad, kad jūtams, ka tie ir netīri. Citādi gan ar pārlieku biežu mazgāšanu aizrauties nevajadzētu.
  • Vasarā pareizāk izvēlēties šampūnu un kondicionieri ar mitrinošu efektu. Tikai jāatceras, ka dažreiz uz šampūnu pudelēm sarakstīti visādi brīnumi, tāpēc drošāk tos pirkt aptiekās un ņemt vērā savu labsajūtu, tos lietojot. Ja pēc konkrēta šampūna lietošanas sajūta ir patīkama, tādā gadījumā to arī turpmāk var izmantot.
  • Dažreiz rodas jautājums par pierašanu pie šampūna… Piemēram, izlieto vienu pudeli, ir ļoti labi, izlieto otru, arī labi. Un pēkšņi vasarā, lietojot trešo pudeli tā paša šampūna, vairs nav tāda efekta, kāds bija agrāk. Kāpēc tā? Atbildēt uz šo jautājumu ir samērā vienkārši: ja ir mainījusies sezona, mainījušās arī mata fizikālās īpašības. Tas nozīmē, ka vasarā, kad matiņam ir citādas fizikālās īpašības, iepriekš – rudenī un ziemā – lietotais šampūns tam vairs neder. Tāpēc iemīļoto ziemas šampūnu vajag pamainīt pret kādu citu.
4. Karstums no fēna, matu taisnotāja vai cirtu veidotāja negatīvi ietekmē matu. Vasarā visus šos matu ieveidošanas rīkus vajadzētu lietot retāk, ļaujot matiem izžūt dabiski.

5. Jāņem vērā galvas ādas problēmas. Ar matiem viss ir kārtībā 80 procentiem cilvēku, bet 20 procentiem ir kādas matu vai galvas ādas problēmas. Protams, viņiem arī vasarā jāturpina matus pasargāt un kopt atbilstoši savai problēmai, lai laika gaitā nepasliktinātos matu stāvoklis kādu vielu deficīta, hormonālas ietekmes vai īpašas hroniskas saslimšanas dēļ. Tad matu kopšana jau ir specifiskāka un nepieciešama papildu ārstēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!