Palielinoties dabīgās kosmētikas pieprasījumam, eksperti apkopojuši pamatnoteikumus, kas jāņem vērā, iegādājoties no dabas veltēm ražotu kosmētiku. Ievērojot piecus likumus, patērētājs būs drošs par iegādātās kosmētikas dabisko izcelsmi un neiekļūs atsevišķu ražotāju radītājās maldinošajās lamatās.
"Nav noslēpums, ka palielinoties noteiktas preču grupas pārdošanas apjomiem, rodas ātras peļņas alkstoši ražotāji un tirgotāji, kas ar savas preces nosaukumiem spekulē ar to patieso sastāvu. Produktu nosaukt par naturālu tikai tāpēc, ka tā tas šobrīd ir modē, ir viens no lielākajiem pārkāpumiem. Ķīmisko vielu īpatsvars kosmētikas sastāvā ir pirmais rādītājs, kas liecina par produkta dabiskumu. Tomēr tas nav viss, tāpēc apkopojām pamatnoteikumus ar mērķi izglītot dabīgās kosmētikas piekritējus," norāda dabīgās kosmētikas veikalu tīkla "Naturel" vadītāja Olga Litoša.

Dabīgās kosmētikas pamatnoteikumi

Lai, izvēloties dabīgu kosmētikas līdzekli, pircēji neapjuktu un viņus nevarētu maldināt ar uzrakstu "Dabisks produkts", ir jāņem vērā:

  1. dabīgā kosmētika sastāv tikai no augu izcelsmes sastāvdaļām;
  2. tā kā konservanti ir iegūti no augiem, dabīgajai kosmētikai ir īss uzglabāšanas termiņš;
  3. dabīgajai kosmētikai nav izteikti spēcīga aromāta vai krāsas, jo netiek pievienoti aromatizētāji un sintētiskās sastāvdaļas;
  4. netiek izmantotas minerāleļļas, dažādi parabēni, silikoni, parafīni, kas lielākoties ir naftas produkti;
  5. tā nesatur spirtus, acetonu un citus šķīdinātājus ūdens fāzē, kā arī triklozānus, ftalātus, formaldehīdus, ķīmiskās krāsvielas, ģenētiski modificētas sastāvdaļas un citus bīstamus vai toksiskus savienojumus.

O. Litoša salīdzina divu produktu sastāvu: "Piemēram, paņemot rokās ķīmisku kosmētikas līdzekli un, izlasot tā etiķeti, mēs tur ieraugām šādas sastāvdaļas – ūdens, acetila alkohols, butulīna glikols, parafīns, kumelīšu sintezētais lapu ekstrakts, citrona mizas ekstrakts, nātrija sulfāts, nātrija metilparabēns, etilparabēns, parfīms u.c. Lielākā daļa sastāvdaļu šajā produktā ir ķīmija un tie pāris augu ekstraktu tiek pilnībā nomākti. Savukārt, ja paskatās uz dabīga kosmētikas līdzekļa sastāvdaļām, tad tur var ieraudzīt tikai augu izcelsmes produktus. Par to liecinās sastāvs - ūdens, vīnogu sēklu poliprenols, vīnogu sēklu eļļa un olīvu ekstrakts, augu glicerīns, koriandra, citronu, saldā laima, apelsīnu ekstrakts, sojas eļļa, bišu vasks u.c."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!