Piepampumi, iekaisumi, alerģija, divu nedēļu ilga atteikšanās no piena produktiem. Vienalga! Pīrsings ir modē. Vairums cilvēku, kuri to izvēlas, grib izdaiļot sevi, pārsteigt draugu vai draudzeni. Pat veselības problēmu apsvērumi un sāpes nespēj viņus atturēt no domas par caurdūrumu. No kļūdām varētu izvairīties, uzmanoties un apzinoties iespējamos riskus.
Kniedīte cauri uzacij, briljanti auss skrimslī, riņķi degunā, krūšu galiņos, mēlē vai dzimumorgānos, kniedīte ar bumbiņām cauri mēlei vai lūpai – maz ir tādu ķermeņa daļu, kuru nevarētu izdaiļot ar caurdūrumiem. Taču ne katrs pīrsinga dūrējs zina, kurās ķermeņa daļās caurumu izdurt ir salīdzinoši nekaitīgi. Dažreiz gadās, ka neprofesionālā caurduršanas procesā tiek skarts nervs, un bieži rodas arī iekaisumi vai alerģijas.

Infekcijas un traumas

Pīrsinga bums nav apturams. Lai gan pīrsinga studijās gandrīz visur strādā ar steriliem instrumentiem, par cilvēka anatomiju zināšanas ne vienmēr ir labas. Neizdevušies pīrsingi acu tuvumā bieži izraisa plakstiņa ievainojumus, bojātas nervu šķiedras, pat muskuļu pārrāvumus.

Visbiežākās komplikācijas ir infekcijas. Jauniešiem šķiet normāli, ka pīrsingu var iegūt jebkurā netīrā pagrabstāva kambarī pie pīrsinga neprofesionāļiem. Taču higiēnas apstākļi tādās vietās ir katastrofāli un bakteriāla infekcija – nenovēršama. Nekādā gadījumā pīrsingu nedrīkst durt pašrocīgi, jo tas draud ar nopietnām veselības komplikācijām. Vispareizāk un drošāk, ja pīrsingu veic ārsts vai izglītots un sertificēts pīrsinga speciālists.

Kontaktlēcu nēsātāji pieder pie īpašas riska grupas. Mikrobi un metāla daļiņas ar asinsrites un limfas plūsmu nokļūst acīs, kur kontaktlēcas uzsūc šos svešķermeņus. Sekas var būt smags saistaudu un radzenes iekaisums.

Alerģiskas reakcijas

Skaistuma klīnikas “4. Dimensija” dermatologs un Latvijas Estētiskās Lāzerķirurģijas asociācijas viceprezidents Raimonds Karls brīdina: “Iespējama organisma individuāla reakcija, kad pīrsinga veikšanas vietā veidojas rupji rētaudi. Ādas reakcijas ir arī atkarīgas no izmantojamā auskara metāla. Niķeļa auskari bieži rada alerģiskas reakcijas.”

Pīrsinga rotas, kas izgatavotas no lēta metāla, ir bīstamas. Indīgās niķeļa, kobalta un svina daļiņas nonāk asinsritē un izraisa smagas alerģijas.

Ja par spīti visām briesmām, tu tomēr gribi caurdūrumu, jāizvēlas titāna rotaslieta. Tādējādi vismaz alerģiju rašanās iespēja tiek novērsta.

Jauniešiem, kuri vēlas pīrsingu, bet vēl nav sasnieguši 18 gadu vecumu, tā iegūšanai nepieciešama rakstiska vecāku vai izglītības iestāžu atļauja.

Pīrsings ir rūpīgi jākopj

Tikko izdurts pīrsings ir sava īpašnieka lepnums. Taču diezgan bieži neilgi pēc caurduršanas rodas iekaisumi. Infekcija ir nepatīkama, neglīta un var būt pat bīstama. Neatkarīgi no tā, cik redzamā vai intīmā vietā atrodas pīrsings, tam obligāti nepieciešama rūpīga kopšana.

Lai izvairītos no iespējamiem iekaisumiem, tūlīt pēc svaiga pīrsinga vajadzētu sekot akurātai un apzinīgai kopšanai. Ja tomēr radušās komplikācijas, jādodas pie ārsta, kurš izlems, vai pīrsingu drīkst atstāt vai tas būs jāizņem uz kādu laiku.

Ķermeņa pīrsinga kopšana

Pēc ķermeņa pīrsinga noteikti vajadzētu ievērot sekojošos noteikumus:

  • Tikko izdurto pīrsingu vajadzētu saudzēt ar brūču apsēju, piemēram, plāksteri.
  • Asins pilienus no tikko izdurta pīrsinga var notīrīt ar fizioloģisko sāls šķīdumu (NaCl 0,9%) un vates tamponu. Pēc tam pīrsings ir atkal jādezinficē, piemēram, ar “Cutasept” vai “Kodan”.
  • Pirms pieskaršanās pīrsingam, rokām vajadzētu būt pēc iespējas tīri mazgātām un dezinficētām, piemēram, ar “Sterillium” vai “Desderman”.
  • Ja pīrsings ir krūts galiņā, nabā vai dzimumorgānos, jāizvairās no pārāk ciešiem apģērbiem, lai caurdurto vietu nekairinātu un nenoslogotu ar papildus spiedienu.

Svarīgi: Augstāk minētie roku un ādas dezinfekcijas līdzekļi nedrīkst nonākt saskarē ar acīm un gļotādu!

Mēles pīrsinga kopšana

Arī mēles pīrsingam ir nepieciešama zināma kopšana, lai tas neizraisītu infekciju mutes dobumā:

  • Zobus tīrīt pēc katras ēdienreizes.
  • Muti vairākas reizes dienā skalot ar speciālu antiseptisku līdzekli, kas paredzēts mutes dobumam un rīklei, piemēram, ar “Hexoral” vai “Hexetidin-ratiopharm”.

Pareizi veikts mēles pīrsings neizraisa runas vai ēšanas traucējumus. Pirmajās dienās pēc mēles pīrsinga ēdienam jābūt šķidras putriņas veidā. Pirmajās divās nedēļās pilnībā jāatsakās no piena produktiem uzturā. Daudzējādā ziņā mēles pīrsings ir īpašs. Tam ir visīsākais sadzīšanas periods - divas nedēļas, un tā ir vienīgā vieta ķermenī, kur tiek speciāli caurdurts muskulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!