Kura gan sieviete nevēlas skaistu un gludu ķermeni? Vēl jo vairāk, ja ķermenis tiešām ir slaids, bet skaistumu traucē ādas plīsumi - strijas... Ko darīt, lai tās vērstu mazāk redzamas un, lai neveidotos jaunas, stāsta “Veselības centra 4” filiāles “Dynasty” ķermeņa estētikas speciāliste, fizioterapeite Linda Bāliņa.
Kas ir strijas?

Strijas ir zemādas audu (saistaudu) plīsumi, bez brūces ādas virspusē. Taču ļoti līdzvērtīga rētai! Tās var iedalīt

  • pēc vecuma - agrīnās, līdz 6 mēnešiem vecās (zilgansārtā perlamutra krāsā, ar daļēji izteiktu reljefu) un 6-12 mēnešu vecās (viegli sārti baltā krāsā ar izteikti redzamu strijas reljefu);
  • pēc lokalizācijas vietas un garuma (1-12 cm);
  • pēc lokalizācijas vietas un striju platuma (0,2-0,4 cm)
  • pēc striju formas (lineāra vai lokveida).
  • Agrīnā stadijā strijas ir plānākas, nedaudz paceltas, sārtā krāsā, turpmāk tās kļūst platākas, garākas un iegūst violetu nokrāsu. Vēlāk - ādas rētošanās fāzē veidojas ādas atrofija, epiderma kļūst plānāka un strija iegūst pērļaini baltu nokrāsu vai retāk kļūst pigmentēta.

    Strijas veidojas, jo epiderma kļūst plāna un plakana, dermā veidojas atrofiski rajoni, kolagēnās šķiedras, kas atbild par ādas tvirtumu, pagarinās, sadalās fragmentos un izzūd no dermas, izjaucot dabīgo ādas struktūru. Strijas biežākās veidojas uz vēdera priekšējās, sānu sienas; gurniem, krūtīm, roku augšdelmiem, kāju augšstilbos - vietās, kas visvairāk reaģē uz svara izmaiņām.

    Striju veidošanās iemesli

    Strijas var veidoties straujas augšanas dēļ pubertātes periodā, jo ir disbalanss starp skeleta kaulu un šķērssvītrotās muskulatūras augšanu un ādas elastību. Strauji veidojoties sievišķīgām aprisēm, āda šajās zonās var izstiepties. Ļoti ātri augot garumā, saistaudu plīsumi var rasties arī uz muguras pie mugurkaula – horizontāli, nevis vertikāli, kā parasti. Ja strijas veidojas bērniem līdz pubertātes vecumam, ieteicama ārsta endokrinologa konsultācija.

    Ne tikai svaram strauji pieaugot, bet arī krasi svaru zaudējot, saistaudi tiek traumēti, mazinās ādas elastība, saistaudi saplīst un veido ādas defektus. Īpaši āda tiek traumēta, ja liekie kilogrami tiek “nodzīti”, bet pēc tam atgriežas - esošās strijas kļūst platākas. (Svaram samazinoties, esošās strijas kļūst garākas!)

    Grūtniecības laikā striju parādīšanās ir atkarīga no ādas elastības, iedzimtības un no tā, cik pieaug svars un apjoms. Tāpēc svarīgi jau pirms grūtniecības un visā bērniņa gaidīšanas laikā veikt profilaktiskas darbības. (Ķermeņa estētikas centrā “DYNASTY” grūtniecēm pieejamas bezmaksas ķermeņa estētikas speciālista konsultācijas!)

    Hormonālo svārstību rezultātā var mainīties šķidruma uzkrāšanās organismā un limfas attece, līdz ar to āda zaudē elastību un tiek izjaukta audu struktūra.

    Ādas struktūra nopietni mēdz reaģēt arī uz organismā notiekošajām izmaiņām - iekšējām slimībām. Ja ir novājināts organisms, iespējams, var parādīties strijas.

    Tāpat kā ķermeņa uzbūve, arī ādas stāvoklis, to skaitā strijas, ir cieši saistīts ar iedzimtību. Sieviete var nezaudēt svaru un var saglabāties konstanta ķermeņa uzbūve, bet strijas veidosies, jo tās ir gan mammai, gan vecmāmiņai. Šādā gadījumā ir īpaši svarīgi kopt ādu!

    Sievietēm ap 40 gadiem organisms mēdz pastiprināti novecot, tai skaitā kolagēno šķiedru ražošana mazinās un āda vairs nav tik elastīga. Šajā laikā svarīgi ievērot konstantu svaru, neaizrauties ar diētām un pastiprināti pievērst uzmanību ķermeņa kopšanai.

    Kā nepieļaut striju veidošanos

    Tā kā strijas var tikai mazināt, nevis novērst, vislabāk nepieļaut striju veidošanos. Svarīgi veikt profilaktiskas darbības mājas apstākļos, piemēram,

  • pieņemt kontrastdušas (sākt un beigt ar vēsu ūdeni, veicot piecas ūdens maiņas),
  • pirts procedūras (palīdz apasiņot, attīrīt un apgādāt ar barības vielām ādu),
  • veikt pašmasāžu ķermeņa problemātiskajām vietām, norīvējoties ar linu dvieli, ādu atbrīvojot no atmirušajām daļiņām ar pīlinga krēmu vai problēmzonas ieziežot ar pretstriju kosmētiskiem līdzekļiem, ko ādā iesmērē ar taisnām kustībām uz augšu nevis apļveidā.
  • Kosmētiskie līdzekļi ir īpaši nepieciešami sausas ādas īpašniecēm, jo taukaina āda ir elastīgāka. Svarīgi izvēlēties arī atbilstošu “striju kosmētiku”, jo to, tāpat kā strijas, iedala pēc lokalizācijas vietas, vecuma, veida un papildus vēl veidošanās iemesla, piemēram, grūtniecēm ir paredzēti speciāli kosmētiskie līdzekļi.

    Nevajadzētu aizmirst arī par fiziskām aktivitātēm – vidējas intensitātes aerobiku, ārstniecisko vingrošanu, īpaši ieteicamas ir ūdens procedūras (ūdens aerobika, peldēšana), jo tās labvēlīgi iedarbojas uz ādu. Uzlabojot muskuļu stāvokli, tiks veicināta arī ādas apasiņošana un elastība. Tomēr sausas un plānas ādas īpašniecēm ar lielām muskuļu grupām nav ieteicams pastiprināti aizrauties ar fiziskām aktivitātēm, jo āda var saplaisāt.

    Ādu var mitrināt, barot un apgādāt ar skābekli ne tikai, lietojot kosmētiskos līdzekļus. Vasarā vēlams pēc iespējas vairāk uzturēties svaigā gaisā (pastaigāties gar jūru vai mežu) un izdzert pietiekoši daudz šķidruma (vismaz 2 l ūdens dienā). Organisms karstā laikā pastiprināti zaudē šķidrumu un līdz ar to saistaudi tiek traumēti un āda zaudē elastību. Jo ar asinīm šūnām vairāk piekļūs barības vielas, mitrums un skābeklis, jo kolagēnās šūnas kļūs labākas un līdz ar to - āda tvirtāka.

    Konsultējoties ar ķermeņa estētikas speciālistu, nosakot ādas stāvokli un ķermeņa masas indeksu jeb auguma un svara attiecības var sastādīt individuālu striju profilakses vai citu ķermeņa problēmvietu kompleksu ārstēšanas plānu.

    Procedūru kurss ir atkarīgs no tā, cik sava ķermeņa labā darāt pašas. Ādas tonusa uzlabošanai nereti pietiek ar vienu procedūru mēnesī. Tā var būt mainīga gaisa spiediena, mehāniskās kompresijas terapija, krioterapija, talasoterapija vai kāda cita procedūra.

    Ko darīt, ja strijas jau izveidojušās

    Ja strijas izveidojušās, pilnībā tās nav iespējams novērst ar ķermeņa kopšanas līdzekļiem un procedūrām. Striju mazināšanai ir krietni mazāk procedūru nekā to profilaktiskai novēršanai.

    Kosmetoloģiski iespējams novērst striju veidošanās mehānismu (profilaktiski), sašaurināt esošo striju platumu, izlīdzināt esošo striju reljefu, panākt vienlīdzīgu ādas toni un uzlabot ādas tvirtumu. Protams, lai iegūtu efektīvāku rezultātu, pēc ķermeņa estētikas speciālista ieteikuma būs jāveic papildus profilaktiskas darbības un jācenšas uzturēt konstantu svaru.

    Ādas tonusa uzlabošanai agrīnā striju stadijā var pielietot krioterapiju (aukstā saitēšana), kompresijas terapiju (ietīšana), mehānisko svārstību terapiju (ultraskaņa/sonoforēze), mainīga gaisa spiediena terapiju (vakuummasāža, impulsveida vakuummasāža), aerojonu terapiju (jonizēta gaisa inhalācijas), talasoterapiju (SPA maskas) u.c. procedūras.

    Esošo striju vēlīnā stadijā pielieto ādas virsējās kārtas atslāņošanu (AHA, ķīmiskie un abrazīvie pīlingi), mehānisko svārstību terapiju (sonoforēze), mainīga gaisa spiediena terapiju (vakuummasāža, mehāniskā limfodrenāža), elektrisko strāvu terapiju (elektrotonizēšana), krioterapiju (aukstā saitēšana), infrasarkano staru terapiju (IF aplikatori), talasoterapiju (SPA maskas) un citas procedūras.

    Radikālāki risinājumi

    Radikālāku risinājumu var panākt, izmantojot citas metodes. Tomēr par dažām no tām ir radīti mīti. Piemēram, ka strijas var novērst, veicot mehānisko dermoabrāziju vai lāzerslīpēšanu.

    Lāzerprocedūras palīdzēs tikai hipertrofisku (uz āru izvirzītu) rētu koriģēšanas gadījumā, kad ādas virsējo kārtu mehāniski noslīpēs ar lāzertehnoloģijām. Ja rēta ir atrofiska (strija - rēta uz iekšu ir tās paveids), to nevar noslīpēt. Tad līdz tās dziļumam jānoslīpē veselais ādas slānis!

    Savukārt ar plastiskās ķirurģijas metodi strijas var likvidēt divos gadījumos. Ja strijas ir paralēli vēdera ādas noslīdējumam, var veikt liposkulptūru, noņemot lieko vēderiņu un savelkot ādu, vienlaicīgi izgriežot arī strijas. Tāpat, strijas uz krūtīm var likvidēt, samazinot krūtis.

    Striju gadījumā nereti pielieto mezoterapiju, kad zemādā tiek injicētas dabīgas, bioloģiski aktīvas vielas, kas stimulē ādas pašatjaunošanos, ādas elastību un tonusu. Mezoterapijas gadījumā zemādā tiek ievadīti augu un dzīvnieku valsts ekstrakti, vitamīni, aminoskābes un minerālvielas, kas injekciju veidā iedarbojas daudz efektīvāk nekā tradicionāli – kosmētiskos līdzekļos. Procedūras veic lokāli – jebkurā ķermeņa problemātiskajā vietā, turklāt - to drīkst darīt pieredzējuši ārsti. Lai uzturētu vēlamo rezultātu, pēc pilna procedūru kursa iziešanas jāveic profilakse - jāatkārto procedūras ik pēc 3 - 6 mēnešiem.

    Dažkārt pielieto arī kolagēna injekcijas, kad ādā injicē jau mākslīgi sintezētu kolagēnu, kas atbild par ādas tvirtumu.

    Tomēr atcerieties, ka jebkurš gadījums ir jāizvērtē individuāli! Atkarībā no vizuāli estētiskās problēmas un apstrādes vietas, vēlamā efekta panākšanas un reālām iespējām, piemērotāko metodi izvēlēsies ķermeņa estētikas speciālists vai dermatologs.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!