Foto: Shutterstock

Mati ir sievietes dabīgā rota, bet ko darīt, ja tā nebūt nav tik skaista, kā vēlētos, proti, mati ir plāni un pastiprināti izkrīt? Iemesli var būt dažādi – gan iedzimtība, gan uzturs, gan dzīvesveids un pat tas, cik daudz satraucamies. Jāpiebilst, ka ziemā pastiprināta matu izkrišana nav nekas neparasts, jo to var veicināt D vitamīna, ko mums palīdz sintezēt saules gaisma, trūkums. Tā kā matus plānus un nespodrus var padarīt dažādi faktori, arī problēmas novēršanai ir dažādi līdzekļi.

Matu izkrišana – parasta parādība

Kā norāda "VeryWell", matu struktūras un apjoma izmaiņas dzīves laikā ir normāla parādība. Protams, izpratne, ka matu izkrišana nav nekas neparasts, nepalīdzēs samierināties ar to, ka tie kļūst arvien plānāki. Turklāt samierināšanās noteikti nebūs labākā taktika, jo matu izkrišanu ir iespējams novērst, atkarībā no tā, vai to izraisa iedzimtība, stress vai kāds cits faktors.

Tas, ka pamani izkritušus matus uz spilvena, matu sukā vai dušā, ne vienmēr nozīmē, ka ir pamats satraukumam. Katram cilvēkam dienā izkrīt vidēji 100 matu – katrs mats pie galvas turas apmēram četrus ar pusi gadus. Matu izkrišanu veicina arī ķemmēšana, mazgāšana un veidošana, turklāt pēc 30 gadu sasniegšanas visiem cilvēkiem matu izkrišana kļūst intensīvākā. Tiesa, vīriešiem šis process bieži ir ātrāks un pamanāmāks.

Ja mati kļūst plānāki ģenētisku iemeslu dēļ, tas nenozīmē, ka tie vairāk izkrīt. Patiesībā ģenētika var aizkavēt jaunu matu augšanu. Tā kā matu augšanas aizkavēšanās ir saistīta ar testosteronu, tā parasti novērojama vīriešiem, un 30 gadu vecumā ar to saskaras viens no četriem vīriešiem, bet, sasniedzot 60 gadus, – divi no trim.

Matu izkrišanas cēloņi, ko iespējams novērst

Foto: Shutterstock
Kā vienu no sastopamākajiem matu izkrišanas cēloņiem "VeryWell" min stresu. Ja mati kļūst plānāki iedzimtu iemeslu dēļ, to izkrišanu novērst vai augšanu veicināt var būt diezgan sarežģīti. Ja mati izkrīt vides un emocionāla stresa dēļ, pats galvenais ir cīnīties ar satraukumu un bažām. Par to, kā samazināt un kontrolēt stresu, lasi šeit, bet par vienkāršiem trikiem, kas palīdzēs ātri nomierināties un atbrīvoties no satraukumiem, lasi šeit.

Matu izkrišanu var veicināt arī virkne citu faktoru, no kuriem daļa saistīta ar ikdienas skaistumkopšanas un ēšanas paradumiem, norāda "Women's Health". To, ka mati izkrīt pastiprināti, ir diezgan viegli pamanīt – pēc ķemmēšanas sukā to būs vairāk nekā parasti, arī pēc to mazgāšanas novērosi, ka dušā vai vannā ir krietni vairāk matu. Iemesli matu izkrišanai var būt dažādi, tāpēc, ir vērts padomāt, kā mainījušies tavi paradumi, pirms mati sāka izkrist.

Viens no matu izkrišanas cēloņiem var būt vitamīnu un minerālvielu trūkums. Lai mati būtu veseli, nepieciešamas olbaltumvielas, omega-3 taukskābes, B vitamīns un dzelzs. Ja pēdējā laikā esi veikusi būtiskas izmaiņas ēdienkartē, kam seko pastiprināta matu izkrišana, ieteicams veikt asinsanalīzes, lai pārliecinātos, ka organisms saņem visu nepieciešamo. Ja esi alerģiska, matu izkrišana var būt viena no alerģijas pazīmēm. Nepatīkamo procesu novērsīs tikai izvairīšanās no alergēna.

Tāpat matus plānākus varētu padarīt nepareiza to kopšana, piemēram, pārāk bieža karstuma ietekme, matus taisnojot, lokojot vai žāvējot. Arī neatbilstoši matu kopšanas produkti var veicināt to izkrišanu. Ja nesen esi iegādājusies jaunu matu masku, šampūnu vai kādu citu kopšanas līdzekli, pamēģini to kādu laiku nelietot. Ja situācija uzlabosies, zināsi, kas bija vainojams.

Matu izkrišanu veicina arī izmaiņas hormonu līmenī. Ja mati kļūst arvien plānāki, iespējams, radušās problēmas ar vairogdziedzeri vai tuvojas menopauze. Abos gadījumos nepieciešams konsultēties ar ārstu.

Ieteikumi, lai mati būtu biezi un mirdzoši

Foto: Shutterstock
Ja tev pastiprināti izkrīt mati vai tie vienkārši ir ļoti plāni, "Prevention" ir apkopojis vairākus ieteikumus, kas palīdzēs atgūt to apjomu un spīdumu. Ņemot vērā, ka matu izkrišanu var veicināt vitamīnu un minerālvielu trūkums, paralēli dažām izmaiņām ikdienas darbībās ieteicams veikt asinsanalīzes. Iespējams, ka mati izkrīt, jo ir ziema un tev vienkārši trūkst D vitamīna. Atkarībā no tā, kādas būs tavas asinsanalīzes, ārsts palīdzēs atrast piemērotāko risinājumu – izmaiņas ēdienkartē, vitamīnu kompleksu vai uztura bagātinātājus.

Labs un ļoti patīkams palīgs matu augšanas stimulēšanai var būt regulāra galvas masāža. Tā ne tikai atslābinās un palīdzēs justies labi, bet arī uzlabos asinsriti, kas ir nozīmīga labākai matu augšanai. Tāpat ieteicams samazināt karstuma ietekmi uz matiem un galvas ādu. Matu taisnošana un žāvēšana ar ļoti karstu fēnu var veicināt matu lūšanu, kā arī izkrišanu.

Gadījumā, ja matu izkrišana kļuvusi par nopietnu problēmu, ar ko nespēj tikt galā, izmēģini risinājumus, ko piedāvā jaunākās tehnoloģijas. Ir pieejamas speciālas lāzerprocedūras matu augšanas stimulēšanai, ko iespējams veikt salonos vai mājas apstākļos, izmantojot šim mērķim izgatavotas iekārtas. Tāpat saloni piedāvā arī vairāku veidu injekcijas un procedūras, kas stimulē matu augšanu un ir zinātniski pierādītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!