Foto: Shutterstock
Aizvien biežāk tiek runāts par to, ka matus nevajadzētu mazgāt pārlieku intensīvi un katru dienu. Tomēr, ko šie ieteikumi patiesībā nozīmē? Iedvesmojoties no portāla "Cosmopolitan", "Viņa" skaidro aptuveni cik bieži galvas rota būtu jāmazgā, ņemot vērā matu tipu.

Plāni mati

Plānu matu īpašniecēm bieži redzamas netīrās matu saknes, kas rada vēlmi galvas rotu izmazgāt katru rītu. Tomēr ar to nevajadzētu aizrauties. Tā vietā centies matus mazgāt reizi divās dienās, otrajā ņemot talkā sauso šampūnu. Savukārt ikdienā paļaujies uz plānu matu tipam atbilstošiem līdzekļiem, kas palīdzēs galvas rotu padarīt kuplāku.

Biezi mati

Biezi mati nereti pieprasa pastiprinātu uzmanību to kopšanā, piemēram, nepieciešama regulāra ķemmēšana un mazgāšanas process ir sarežģītāks. Tomēr, ja tavas bagātīgās matu cirtas nav pārlieku taukainas, centies tās mazgāt aptuveni reizi nedēļā. Saprotams, ka ne visām šis ieteikums noderēs, taču biezi mati nereti noslēpj izdalītās eļļas, tāpēc tos nav nepieciešams mazgāt katru dienu.

Viļņaini mati

Ja tavi mati veido viļņainu faktūru, ieteicams tos mazgāt aptuveni reizi divās dienās. Nereti tieši šāda tipa mati ir sausāki nekā citi, tāpēc kopšanā jāņem vērā dažādi faktori, piemēram, mitrinoši līdzekļi un pasargāšana no pārlieku liela karstuma.

Bojāti mati

Neskaitāmu iemeslu dēļ mati var būt bojāti, tāpēc tos nevajadzētu pakļaut arī ūdens ietekmei katru dienu. Tā vietā mazgā galvas rotu aptuveni reizi trīs dienās. Turklāt rūpējies, lai mati saņem saudzīgas rūpes, piemēram, izvēloties atbilstošu šampūnu, kondicionieri, ik pārdienas palutinot ar masku un mazāk lietojot karstas ierīces – taisnotāju, fēnu vai lokšķēres.

Taukaini mati

Taukainu matu īpašnieces nereti saskaras ar izteiktu problēmu – jo lielāki centieni matus mazgāt biežāk, jo taukaināki tie kļūst. Tas skaidrojams ar sakņu vēlmi atjaunot mitruma līmeni, tāpēc šādu galvas rotu vajadzētu mazgāt aptuveni reizi divās dienās. Savukārt starp mazgāšanas reizēm talkā ņem sauso šampūnu, kas var būt arī lielisks līdzeklis, lai pie saknēm veidotu apjomu.

Mati, kas atbilst normai

Savukārt, ja savus matus vari uzskatīt par ne pārāk sausiem, taukainiem, plāniem vai bieziem, tie drīzāk līdzinās "normai". Tomēr arī šādu galvas rotu nav ieteicams mazgāt pārlieku bieži. Tā vietā izvēlies kopjošus un atbilstošus līdzekļus galvas rotas tipam, bet mazgā matus aptuveni reizi divās dienās.

Vai reta matu mazgāšana var tos bojāt? Vairāk uzzini šajā rakstā. Savukārt te apkopoti izplatītākie mīti saistībā ar matiem un to kopšanu, bet šajā rakstā lasi par 10 nosacījumiem, kas jāievēro, lai galvas rota mazāk taukotos un nebūtu jāmazgā katru dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!