Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja mūsu zobi netiek labi notīrīti, uz tiem veidojas aplikums, kas veicina iekaisuma un kariesa veidošanos. Jau izsenis zobu tīrīšanai izmantojam pastas, taču diez vai labi zinām, vai to sastāvā ir visas ieteicamās sastāvdaļas.

Zobupastas var nosacīti iedalīt divās grupās. Higiēniskās pastas aizsargā no mutes dobuma saslimšanām - kariesa, iekaisumiem vai distrofiskā paradontīta. Bet pie ārstnieciski-profilaktiskajām zobupastām pieskaitāmas pretiekaisuma, pretkariesa, balinošās, pastas jutīgiem zobiem, minerālsāļus un bioloģiski aktīvās piedevas un fermentus saturošas zobu pastas, ko lietošanai iesaka stomatologi dažādu slimību ārstēšanai, lietojot reizē ar zālēm. Varam izpētīt, kādām vielām katrā grupā jābūt, lai mēs varētu būt droši, ka izvēlētā zobupasta ir laba.

Abrazīvās vielas palīdz notīrīt zobu aplikumu. Biežāk pastām pievieno fosfātus, alumīnija savienojumus, dikalcija fosfātu, nātrija metafosfātu, silīcija dioksīdu un citus līdzīgus savienojumus.

Aktīvās vielas katra zināmā mērā notīra un aizsargā zobu virsmu. Piemēram, fluorīds novērš zobu bojāšanos, ksilitols ir mitrinoša viela, kas piešķir spīdīgumu, plastiskumu. Soda, cinka citrāta trihidrāts, polifenols, vara fluorīds, dabiskās eļļas nodrošina zobiem antibakteriālu aizsardzību. Tretrasodium Pyrophosphate, Gantrez S-70, nātrija tripolifosfāts novērš zobakmens veidošanos. Laktoperoksidāze palielina siekalu izdalīšanos: siekalām piemīt antibakteriālas īpašības. Kālija nitrāts mazina nervu šķiedru uzbudināmību, bet stroncija hlorīds - zobu jutīgumu. Kalcija un fluora joni iekļūst zobu emaljā un palielina to noturību pret kariesu. Ārstnieciskajiem zāļu ekstraktiem ir pretiekaisuma iedarbība.

Smaržvielas un garšvielas piešķir zobupastai patīkamu aromātu, krāsu un konsistenci.

Dažām sastāvdaļām īpaši jāpievērš uzmanība, pērkot jaunu zobupastu:

* Parabēniem (parasti metilparabens) nav ieteicama alerģiskiem cilvēkiem. Turklāt tiem ir sieviešu hormona iedarbība, un tie konstatēti krūts vēža šūnās;

* Fluorīdu (monofluorfosfats nātrija (NaMFP), nātrija (NaF) fluorīda, NaF un NaMFP savienojuma, aminofluorīdu (AmF) un alvas fluorīda (SnF)) koncentrācija nedrīkst pārsniegt 2%. Optimālais fluorīdu saturs 0,1 - 0,6% pieaugušo un divreiz mazāks bērnu pastām;

* Burti RDA norāda abrazīvumu - RDA optimālais lielums ir 70 līdz 80. Jutīgu zobu kopšanai šim rādītājam jābūt vēl zemākam.

* Par kaitīgāko vielu zobupastu sastāvā patlaban uzskata trihlozānu, potenciāli kancerogēnu vielu, ko pastai pievieno antibakteriālo īpašību dēļ.

* Zobupastās bieži izmanto arī sorbitolu, kas kavē zobakmens veidošanos, bet, lielās devās nonākot organismā, var izraisīt vēdera uzpūšanos un caureju.

* Regulāri tīrot zobus ar pastu, kuras sastāvā ir Hydrated silicijs, ar laiku tiek vājināta zobu emalja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!