Vai esi aizdomājusies, kā daiļavas kopa matus, pirms tika izgudrots šampūns? Pārlūkojot mūsu krājumos un tīmeklī atrodamās vecmāmiņu receptes, nākas secināt, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, jo arī sendienās "eko" un "bio" bija modē.

Iespējams, ir pienācis laiks atgriezties pie saknēm, uzrotīt piedurknes un pašai ķerties pie matu kopšanas līdzekļu darināšanas. Tas gan prasīs zināmas pūles, bet prakse pierāda, ka šīs receptes ir izmēģināšanas vērtas. Bez tam, tu beidzot varēsi būt pilnīgi pārliecināta par sava "šampūna" sastāvu, turklāt ieekonomēto naudu varēsi iztērēt kādam kārotam sezonas pirkumam.

Matu mazgāšana ar skābpienu

Skābpiena produkti ir tautā sen zināms matu mazgāšanas līdzeklis - tie pārklāj mata folikulu ar taukainu, aizsargājošu plēvīti. Matu mazgāšanai sendienās tika izmantots kefīrs, rūgušpiens vai paniņas.

Bagātīgi samitrini sausus matus ar rūgušpienu, pārklāj ar polietilēna maisiņu un aptin ar dvieli. Pēc 25 – 30 minūtēm izmazgā matus ar putām, kuras iepriekš sagatavo no bērnu ziepēm (recepti sk.zemāk), un rūpīgi izskalo ar siltu ūdeni. Lai matiem piešķirtu īpašu spīdumu, pēdējā skalošanas reizē pievieno ūdenim nedaudz citrona sulas vai tējkaroti galda etiķa.

Sausu matu mazgāšana ar olu

Ja tavi mati ir sausi un trausli, ola būs ļoti iedarbīgs kopšanas līdzeklis. Tās sastāvā ietilpstošais lecitīns un virkne vērtīgu aminoskābju pasargās matus no bojājumiem un palīdzēs attīrīt galvas ādu no blaugznām.

Olu sajauc ar nelielu daudzumu silta ūdens un kārtīgi saputo. Ieklāj maisījumu iepriekš samitrinātos matos un mazgā bez šampūna un ziepēm. Tad matus kārtīgi izskalo ar siltu ūdeni un, kā jau iepriekš minējām, lai matiem piešķirtu īpašu spīdumu, pēdējā skalošanas reizē pievieno ūdenim nedaudz citrona sulas vai tējkaroti galda etiķa.

Sausu un normālu matu mazgāšana ar olas dzeltenumu

Sarīvē 25 gramus bērnu ziepju un izšķīdini 100 gramos verdoša ūdens. Izkās šķidrumu caur marli un atdzesē. Iegūto želeju pirms lietošanas izšķīdini bļodā ar siltu ūdeni, pievieno olas dzeltenumu un sakul līdz putu konsistencei (vari izmantot elektrisko mikseri). Ieklāj putas samitrinātos matos, izmazgā tos un kārtīgi izskalo ar siltu ūdeni. Spīduma iegūšanai izmanto skābinātu ūdeni.

Taukainu matu mazgāšana ar olu

Sarīvē 100 gramus bērnu ziepju un izšķīdini 100 gramos verdoša ūdens. Izkās šķidrumu caur marli, pievieno 25 ml spirta. Sakul olu, ieberzē to galvas ādā un aptin matus ar siltā ūdenī samitrinātu dvieli. Pēc 5 minūtēm izmazgā matus ar sagatavoto ziepjūdens šķīdumu, izskalo siltā ūdenī, tad skābinātā ūdenī.

Ļoti taukainu matu mazgāšana ar olu

Sakul olu, pievieno 1 tējkaroti degvīna un 1 tējkaroti citrona sulas. Apstrādā ar šo maisījumu galvas ādu un izskalo vispirms ar siltu, tad ar vēsu ūdeni.

Taukainu matu mazgāšana ar rudzu maizi

Ar verdošu ūdeni pārlej 150 gramus gabaliņos sagrieztas rudzu maizes. Samaisi ar karoti, līdz izveidojas maizes "putriņa". Iezied to galvas ādā, matos un noturi 5-10 minūtes. Tad rūpīgi izskalo ar siltu ūdeni. Lai piešķirtu matiem īpašu spīdumu, izskalo tos ar bērzu lapu novārījumu.

Taukainu matu mazgāšana ar sinepēm

Iemaisi divos litros silta ūdens vienu ēdamkaroti sinepju pulvera. Rūpīgi izmazgā matus ar šo šķīdumu. Lieliski, ja matu skalošanai izmantosi nātru vai ceļmallapu novārījumu, kuru pagatavo 4 ēdamkarotes augu pārlejot ar 2 litriem verdoša ūdens. Nostādini novārījumu 30 minūtes, izkās caur marli un izmanto matu skalošanai.

Matu mazgāšana ar nātrēm

Simts gramus svaigu vai kaltētu nātru pārlej ar 1 litru verdoša ūdens, pievieno puslitru galda etiķa un uz lēnas uguns vāri aptuveni 30 minūtes. Izkās to un 2 – 3 glāzes iegūtā novārījuma pievieno ūdens bļodai. Izmazgā matus (nekādā gadījumā nelieto ziepes vai šampūnu!) un izskalo tos silta ūdenī.

Matu mazgāšana ar biškrēsliņiem

Pārlej 1 ēdamkaroti biškrēsliņu ar 2 glāzēm verdoša ūdens, atstāj ievilkties uz 2 stundām, tad izkās šķidrumu caur marli. Ar šādi sagatavotu novārījumu mazgā matus mēneša garumā (pēc nepieciešamības). Biškrēsliņi ir nepārspējams līdzeklis blaugznu novēršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!