Foto: Shutterstock
Viens no senākajiem dabīgajiem līdzekļiem skaistuma un veselības stiprināšanā ir māli. Tie pielietoti gan dažādu kaišu ārstēšanā, gan skaistuma procedūrās, efektīvi uzlabojot ādas stāvokli un izskatu kopumā. Vairāk par mālu pielietojumu stāsta kosmetoloģe Dace Raudziņa.

Māls ir lielisks kaitīgo vielu absorbents, jo spēj piesaistīt toksīnus un brīvos radikāļus daudzreiz vairāk par savu svaru.

Mālu kopjošās un dziednieciskās īpašības novērtētas jau pirms tūkstošiem gadu. Nostāsti vēsta, ka arī ēģiptiešu valdniece Kleopatra tos lietojusi. Senatnē mālus izmantoja arī ārstniecībā, pievienoja pūderim, dezodorantam vai lūpu krāsai. Maiju indiāņu sievietes zinājušas, ka, liekot mālus uz krūtīm, tās labāk saglabā formu, kā arī nozieda vēdera lejasdaļu ginekoloģisku kaišu profilaksei.

Mālu pielietojums ir daudzveidīgs – tie attīra un sausina iekaisumus, mazliet balina ādu, izlīdzina sejas krāsu, veicina ādas attīrīšanos, cīnās ar iekaisuma procesiem un pinnēm, uzsūc šķidros un gāzveida toksīnus, mikrobus, smakas un strutas. Labi iedarbojas kuņģa un zarnu trakta, plaušu, aknu, nieru un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumu gadījumos. Veicina kaulu ātrāku saaugšanu pēc lūzumiem. Māli iedarbojas uz ādu maigi un saudzīgi.

Mālu maskas iesakāmas cilvēkiem ar taukainu un kombinētu ādu. Tās labi palīdz arī pusaudžiem, lai cīnītos ar komedoniem, kas ir melnie punktiņi pārsvarā uz deguna un zoda daļas, kā arī novērš apsārtumu pēc to rašanās. Vēl šīs maskas var lietot sievietes nobriedušai un krāsu zaudējušai ādai. Māli nožūstot veido savelkošu efektu.

Mālu sastāvā ir krams, dzelzs, fosfāti, kalcijs, slāpeklis, magnijs, kālijs, rādijs, varš, silīcijs. Piemēram, ja organismā ir vara un silīcija trūkums, tad āda noveco ātrāk. Šie elementi piedalās elastāna un kolagēna sintēzē. Turpretī krama trūkums organismā izraisa vielmaiņas un smadzeņu darbības traucējumus.

No ķīmiskā sastāva ir atkarīga māla krāsa, kas var būt sarkana, zaļa, brūna, rozā, dzeltena, balta, melna, pelēka vai zila, no kā savukārt attiecīgi mainās tā pielietojums. Latvijas dabā atrodami triju veidu māli – sarkanais, zilais un baltais.

Pie mums vispopulārākie nopērkamie ir melnie, zaļie un zilie, kas ievesti no Krievijas. Kosmētikas veikalos var iegādāties arī Latvijā ražotas balto un zilo mālu maskas. Retāk pie mums nopērkami sarkanie, dzeltenie un pelēkie māli, kuri pārsvarā pieejami kosmētisko līdzekļu – masku, skrubju, šampūnu, zobu pastu – sastāvā.

Ārīgi var izmantot jebkurus mālus, bet iekšķīgi un uz sejas – tikai īpaši apstrādātus, ķīmiski pārbaudītus, sertificētus, jo tie var saturēt arī nevēlamus dabiskos un ķīmiskos piemaisījumus. Diemžēl māli var izraisīt arī alerģiju. Lai gan kosmētikas salonos izmantojamie māli ir attīrīti un speciāli sagatavoti, tomēr pastāv alerģiskas reakcijas risks.

Īpaši jāuzmanās sievietēm ar jutīgu un kuperozu ādu. Tas nozīmē, ka asinsvadiņi ir paplašināti un atrodas tuvu ādas virskārtai, seja pēc fiziskas slodzes ātri sarkst – ceļot smagumus vai pārdzīvojot emocionālu spriedzi. Arī plānas ādas īpašniecēm kosmetoloģe iesaka būt uzmanīgām – labāk vispirms masku izmēģināt kādā mazāk redzamā vietā uz sejas.

Pareiza un droša mālu lietošana

Foto: Shutterstock

Mālu iedarbība


Foto: Shutterstock

Mālu veidi un to plašāks pielietojums - masku receptes un ieteikumi


Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!