Foto: stock.xchng
Iespējams - vēl joprojām daudzi ar šausmām atceras to, kā agrāk notika sejas ādas tīrīšana pie kosmetologa. Procedūras sākumā galvu ar seju uz leju lika turēt virs vāroša kumelīšu tējas katliņa un pēc tam izspieda pumpas ar visu sparu, nedaudz "pamainot" arī galvas formu. Par modernajām sejas tīrīšanas metodēm salonā un ādas tīrīšanu mājas apstākļos stāsta skaistuma klīnikas "4. Dimensija" kosmētiķe Ilze Actiņa un dermatoloģe Linda Kapteine.

Bez vapazona, caur relaksāciju

"Nereti, kad ierunājos par sejas tīrīšanu, cilvēku acīs iezogas arī man labi zināmās šausmas. Taču es klasiskā formā nekad neesmu tīrījusi ādu. Es vēlos pierādīt klientiem, ka tīrīt var saudzējoši un procedūru papildināt arī ar relaksējošiem momentiem. Mūsdienu estētiskā medicīna piedāvā neskaitāmas alternatīvas iespējas, kosmētiskos līdzekļus un metožu kombinācijas. Šāda ādas tīrīšana būtu jāizslēdz. Pumpu izspiešana ne vienmēr garantē rezultātu. Nereti ir jāsāk ar dermatologa, ginekologa apmeklējumu. Profesionālim jāvar atzīt un arī pateikt- Šoreiz man te nav ko darīt. Aizejiet, lūdzu, sākumā uz diagnostiku un pie cita speciālista. Sakārtojiet savu veselību! Ja klients redz rezultātu, tad arī speciālists iemanto uzticību. Tur ir vērtība darbam! ", stāsta Ilze Actiņa.

Mūsdienās kvalitatīvās skaistumkopšanas iestādēs vairs tikpat kā nepielieto aizvēsturiskās sejas tīrīšanas metodes, kad ādu tvaicēja 15 līdz 20 minūtes zem vapazonu un pēc tam, maksimāli to, spaidot, atbrīvoja no pinnēm. Šādi āda tiek samocīta un iegūst drīzāk neestētisku izskatu uz ilgu laiku nevis izskatās attīrīta. Mehāniskā sejas tīrīšana turklāt ir arī fiziski traumatiska, it īpaši jutīgas ādas gadījumā. Pinnes arī nav ieteicams sildīt, jo tas pastiprina iekaisuma procesu, kā arī karstie tvaiki nav labvēlīgi jutīgai, kuperozai ādai, kad papildus tiek traumēti asins kapilāri. Dažkārt karsto tvaiku rezultātā, papildus pielietojot dažādus zāļu maisījumus, cilvēkiem var rasties tūska un alerģija. Tagad ir izgudrotas jaunas efektīvas metodes, lai "atvērtu" ādas poras un attīrītu ādu. Turklāt pēc šīm pīlinga procedūrām nav apsārtusi un pleķaina āda, tām piemīt ādu savelkoša un limfodrenējoša iedarbība. Āda ne tikai tiek attīrīta, bet arī mitrināta. Pēc šīm procedūrām āda izskatās estētiski pievilcīga un svaiga.

Soli pa solim līdz mērķim

Sejas dziļā tīrīšana ir smalka procedūra, kuru tomēr vēlams veikt skaistumkopšanas iestādēs. Ādu attīrīšanas procedūras sākumā pielieto efektīvus, dziļas iedarbības aktīvos līdzekļus, kas attīra ādu, atver poras un sagatavo ādu tālākai darbībai, mehānisko iedarbību mazinot līdz minimumam. Tās var būt enzīma maskas, kuras iemasē ar otiņām vai pastiprina to iedarbību, aktivizējot zem infrasarkanās lampas vai vapazona. Šo masku iedarbību pastiprina mitrums un siltums. Pēc šī efektīvā sagatavošanas procesa, kas turpmāk pielietotajiem līdzekļiem ļauj iedarboties daudz labāk un dziļāk, aizstājot kādreizējās tvaicēšanas procedūras, seko pīlinga procedūra. Atkarībā no ādas stāvokļa tiek piedāvātas dažādas ādas tīrīšanas metodes. Var pielietot mehāniskos, enzīmu bioloģiskos pīlingus, kurus iemasē ar rokām vai ar otiņu, brasāžas sukas palīdzību; AHA (augļskābes) vai ķīmiskos pīlingus; vakuumtīrīšanu vai ultraskaņu, kad ādā ievadītie produkti tiek aktivizēti, papildus ar ultraskaņas "lāpstiņu" noņemot ādas virsējo raga kārtiņa. Jebkuru šādu pīlinga procedūru noslēdz ar masku un uz ādas ar masāžas kustībām uzklāj nomierinošu, mitrinošu krēmu.

Jāatzīst, ka AHA pīlingi procentuāli ir mazāk koncentrēti kā ķīmiskie pīlingi, līdz ar to šos pīlingus drīkst izmantot visiem ādas tipiem. Savukārt ķīmisko pīlingu pielieto noteiktu ādas problēmu novēršanas gadījumā kā ārstniecisku metodi, to veic speciāli apmācīti augsti kvalificēti speciālisti pēc dermatologa norādījumiem. To pielieto arī rehabilitācijas periodā rētu, pigmentācijas un grumbiņu mazināšanai. Der ielāgot, ka, lai neiedzīvotos pigmenta plankumos, pēc šīm procedūrām pāris dienas nedrīkst sauļoties, jo āda ir jutīga. Šos AHA un ķīmiskos pīlingus vēlams veikt vakarā un pēc tam uzklāt saules aizsargkrēmu. Pīlingu ārstnieciskā nolūkā vēlams veikt pēc sauļošanās, kad ādas virskārta ir pārragojusies un UV staru nelabvēlīgi ietekmēta.

Dziļai tīrīšanai piemērots ir Sébium lobošais gēls, kam reizē ir maiga iedarbība uz ādu. Pīlingu parasti uzklāj uz nedaudz mitras sejas ādas, iemasē 1-2 minūtes ar apļveida kustībām, pēc tam kārtīgi noskalo un maigi nosusini ādu. Ja ir poras, tās var mazināt, lietojot gan speciālus līdzekļus, gan apmeklējot vismaz 3 reizes AHA procedūras kursa veidā. Poras ir jāpapulē, jānogludina, gan izmantojot speciālas granulas, gan speciālus akmentiņus, kā arī serumus, kas savelk ādu. Poras kļūst lielas, ja atslābst sejas muskulis un nesavelkas āda. Bieži vien šādas paplašinātas poras raksturīgas cilvēkiem, kuri kādreiz daudz veikuši klasiskās- aizvēsturiskās sejas tīrīšanas, kad, izspiežot pumpas tika izstaipīta arī āda. Ja ir melnie komidoni vēlams iziet sejas tīrīšanas kūri- 3 līdz 4 procedūras mēnesī. Iepriekšminētais, protams, neizslēdz iespēju, ka pinnes saturu drīkst mehāniski izspiest. Taču tas jādara pietiekoši higiēniski un pareizi, piemēram, nevis pinnes izspiežot ar pirkstiem, bet "unnas karotīti"- speciālu instrumentu. Tādējādi iespējams likvidēt pumpas, lieki netraumējot audus ap tām. Turklāt labāk procedūru veikt vairākkārtēji nevis vienā reizē, izspiežot visas pumpas, un ilgu laiku staigāt ar neglītu seju, nezinot, vai šī piņņu likvidēšana neatstās rētas. Tomēr, ja ir strutainas pumpas, jāapmeklē dermatologs un pirms likvidēšanas tās ir jādiagnosticē. Ja ir nopietns ādas iekaisums, pinnes ir jāārstē ne tikai medikamentozi, bet arī izmantojot citas metodes, piemēram, lāzerterapiju.

Svarīgi, katram klientam pielāgot individuālu ārstēšanas veidu. Katram cilvēkam ārstēšanas programma atšķiras- vienam pietiks ar antibakteriāliem, dezinficējošiem līdzekļiem un atbilstošu kosmētiku, citam- būs nepieciešamas ārstnieciskas ziedes un antibiotika, ko ieteicis dermatologs, vēl kādam- speciālas ārstnieciskas procedūras. Ja nomāc piņņu problēma, jāatceras, ka tās nav iespējams likvidēt vienas dienas un pat mēneša laikā. Nereti piņņu likvidēšana prasa ilgstošu, mērķtiecīgu darbu un pacietību. Turklāt svarīgi sevi palutināt ar jaunām pozitīvām emocijām, kas pinnēm ir vislielākais bieds!

Ja āda ir taukaina vai kombinēta un ar noslieci uz piņņu veidošanos, tad ļoti svarīga ir pareiza ādas kopšana ikdienā, jo āda jātīra ik dienu. Ādas tīrīšanai ieteicams lietot ļoti maigus, ziepes nesaturošus higiēnas līdzekļus un ādu notīrīt gan no rīta, gan vakarā. Ja ir piņņaina un reizē jutīga āda, ieteicams ir BIODERMA Sébium H2O attīrošais ūdens. Tas pilnīgi notīra ādu, noņem arī dekoratīvo kosmētiku no acīm un nomierina. Turklāt šāds ūdens ir ērti lietojams, piemēram, ceļojot, jo nav jānoskalo. Visi šīs līnijas attīrošie līdzekļi satur īpašas tauku kvalitāti un sekrēciju regulējošas vielas, kas palīdz novērst komedonu veidošanos, savukārt cinks un varš iedarbojas antibakteriāli, kas jo īpaši svarīgi piņņu gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!