Foto: Shutterstock
Katru estētiskās dermatoloģijas klientu varētu pielīdzināt klasiskās mūzikas skaņdarbam – tieši dažādo mūzikas instrumentu kopīgais skanējums rada pilnvērtīgu, harmonisku, skaistu melodiju. Tā arī ārstu speciālistu rokās esošo plašo injekciju, lāzertehnoloģiju un ķirurģijas metožu kombinācija spēj saglabāt un atjaunot dabīgu estētisku izskatu atbilstoši klienta vēlmēm.

Kā neapjukt? Ko mēs zinām par "skaistuma injekcijām", cik drošas ir šādas procedūras un vai tiešām noderīgas tikai skaistuma saglabāšanai? Par injekciju procedūru nozīmi medicīnā un estētisko mērķu sasniegšanā stāsta dermatoloģes dr. Anda Apine ("Dermatoloģijas klīnika", "Anti-Aging Insitute)" un dr. Ieva Ozola ("Dermatoloģijas klīnika", "Capital Clinic Riga").

Īstais laiks un procedūra

Mūsdienu antiaging (pretnovecošanās) tendence ir aizkavēt novecošanās pazīmju veidošanos, laikus veicot profilaktiskas procedūras.

Ikviens cilvēks ir unikāls – ar savu ādas tipu, ēšanas un dzīves stila paradumiem. Tas nozīmē, ka arī novecošanās pazīmju parādīšanās būs individuāla. Piemēram, cilvēkam, kas daudz laika pavada saulē, neizmantojot saules aizsarglīdzekļus, smēķē, lieto neveselīgu uzturu un nekopj ādu atbilstoši tās vajadzībām, novecošanās pazīmes var izpausties daudz agrāk. Ātrāk pienāks arī brīdis, kad būs ieteicams veikt injekciju procedūras ādas mitruma atjaunošanai, krunciņu mazināšanai u. c. Iespējams, kādam ar izteikti aktīvu mīmikas muskulatūru tas var būt pat 20–25 gadu vecumā.

Injekciju metodes iedalās medicīniskās un estētiskās. Pastāv plašs procedūru klāsts, kas ļauj saglabāt un atjaunot sejas ovālu.

Harmoniskam izskatam

Injekciju procedūras nenozīmē mākslīgu efektu. Estētisko injekciju mērķis ir panākt maksimāli atjaunotu izskatu, saglabājot un izceļot klienta dabīgos sejas vaibstus. Piemērs šādam risinājumam ir biorevitalizācija, kurā tiek izmantoti preparāti ar nemodificētu lielmolekulāru hialuronskābi. Šī procedūra sekmē ādas jaunības elementu – kolagēna, elastīna sintēzi, atjauno ādas imūno aizsardzību, uzlabo tās vielmaiņu un nodrošina dziļu mitrināšanu.

Dažādu ādas defektu (rētas, apdegumi u. tml.) un novecošanas pazīmju novēršanai neaizstājamas ir ar trombocītiem bagātinātas plazmas injekcijas (PRP un PRF). Plazmas terapija ir 100% dabiska tehnoloģija, jo tiek injicēts asiņu komponents no paša klienta asinīm, kas satur ļoti daudz vērtīgu sastāvdaļu, kurus ievadot ādā, tiek nodrošināta ilgstoša augstvērtīgāka kolagēna un hialuronskābes sintēze. Tiek izslēgts alerģiju un preparāta atgrūšanas risks.

Novecošanās un iedzimtu faktoru dēļ (piemēram, izteikta sejas asimetrija) mīkstie audi var zaudēt apjomu. Aizpildot audu deficīta skartās vietas ar hialuronskābes pildvielām (filleriem), sejas pantiem iespējams atgriezt harmonisku, dabīgu izskatu, uzlabojot arī klienta emocionālo komfortu.

Kā vienu no jaunākajiem injekciju metodes pielietojumiem var minēt nelielu tauku depozītu (piemēram, dubultzods) samazināšanu, izmantojot lipolītiskos preparātus, kas sagrauj tauku šūnu membrānas – tās burtiski izšķīst un dabiskā ceļā tiek izvadītas no organisma. Procedūra ir teju nesāpīga, ļoti viegli panesama. Šāda pieeja aizstāj klasisko tauku atsūkšanu, kas neliela tauku spilventiņa likvidācijai dažreiz pat nav ieteicama.

Injekcijas vai plastikas operācija?

Lai arī estētiskās injekcijas spēj paveikt daudz, un šī nozare pastāvīgi tiek pilnveidota, tās nav pielīdzināmas plastikas ķirurģijai.

Plastiskās operācijas sniedz tūlītēju rezultātu, tomēr jārēķinās ar dzīšanas periodu un iespējamu rehabilitāciju, kas varētu ietvert arī procedūras rētu mazināšanai. Estētiskās injekcijas un lāzeraparātu procedūras ieteicamas cilvēkiem, kuri nevar atļauties ilgāku atkopšanās periodu, vēlas veicināt dabisku atjaunošanās procesu vai profilaktiski palēnināt ādas novecošanās pazīmes.

Foto: Shutterstock

Injekcijas arī veselībai un dzīves kvalitātei

Injekciju metode tiek izmantota ne tikai estētiskajā medicīnā. Piemēram, botulīna toksīns, pateicoties zinātnes attīstībai, ir radis plašu pielietojumu dažādu veselības problēmu risināšanā, kas saistītas ar pastiprinātu muskuļu aktivitāti jeb saspringumu:

  • Bruksisms – košanas muskuļu pastiprināta darbība, kas rada žokļu saspringumu, zobu griešanu un nodilumu, hroniskas sāpes, runas, rīšanas un košļāšanas traucējumus. Ar injekciju palīdzību, tiek mazināts muskuļu saspringums, zobu bojājumu progresija, uzlabojas miega kvalitāte un mazinās galvas sāpes. Papildus tam vērojami arī estētiski izlabojumi – atjaunots sejas ovāla līdzsvars. Pasaulē vadošie speciālisti botulīna toksīna injekcijas ir atzinuši par zelta standartu un multidisciplāras terapijas (zobārsts, neirologs, dermatologs, fizioterapeits) pamata sastāvdaļu šīs problēmas risināšanai.
  • Migrēna – atkārtotas, spēcīgas galvas sāpju lēkmes. Botulīna injekcijas ir FDA (ASV Pārtikas un zāļu administrācijas) apstiprināta efektīva metode, kas mazina migrēnas radīto nervu galu kairinājumu galvas ādā. Dr. Ieva Ozola dalās ar savā praksē novēroto – pacienti atzīmē būtisku migrēnas lēkmju mazināšanos pat pēc estētisku botulīna injekciju veikšanas.
  • Hiperhidroze – lokāla, pastiprināta sviedru izdalīšanās padušu, plaukstu un pēdu ādā. Šī problēma var skart ikvienu un radīt izteiktus sarežģījumus atsevišķu profesiju pārstāvjiem (mūziķiem, skatuves māksliniekiem, estētikas speciālistiem, ofisa darbiniekiem u. c.). Botulīna injekcijas īslaicīgi mazina sviedru dziedzeru aktivitāti. Injekciju iedarbība vērojama 2–4 dienu laikā pēc injekcijām un saglabājas 4–9 mēnešus. Padusēs esošie sviedru dziedzeri veido vien 2% no visa ķermeņa sviedru dziedzeriem, tāpēc nav jāuztraucas par injekciju ietekmi uz termoregulāciju.
  • Vaginisms – botulīna toksīna injekcijas tiek izmantotas kā daļa no multidisciplināras terapijas (ginekologa, dermatologa, psihoterapeita, fizioterapeita), palīdzot sievietēm, kas cieš no gribai nepakļautām maksts ieejas muskulatūras spazmām, kas padara dzimumaktu vai nu ļoti sāpīgu vai pilnībā neiespējamu.

Drošība pirmajā vietā

Sadarbību ar estētiskās medicīnas speciālistu, līdzīgi kā ar zobārstu, psihoterapeitu, ginekologu/urologu, ir ieteicams veidot ilgtermiņā. Pirms injekciju procedūrām ir ļoti svarīgi atklāti izstāstīt savas vēlmes, apspriest esošās un bijušās veselības problēmas, veikt asins analīzes un citus nepieciešamos izmeklējumus, kā arī iepazīties ar informatīvo piekrišanas formu. Estētiskajā medicīnā rezultātu sasniegšanai un noturībai svarīgi ir arī jautājumi par dzīvesveidu, miega kvalitāti, uzturu, fiziskajām aktivitātēm un stresa līmeni.

Gadījumi, kad injekciju metodes nav piemērotas:

  • zināma alerģija vai hipersensitivitāte pret injicējamo vielu vai lidokaīnu;
  • aktīva infekcija plānoto injekciju vietā;
  • injekcijas vietā zemādā jau ir permanentie filleru materiāli;
  • nosliece uz koloīdu rētu veidošanos;
  • asinsreces traucējumi;
  • hronisku slimību paasinājuma posms;
  • psihiatriskas slimības;
  • grūtniecība;
  • vecums zem 18 gadiem;
  • nebūtu vēlams injekciju procedūras plānot menstruālās asiņošanas laikā, jo tad ir lielāks asinsizplūdumu veidošanās risks, kā arī izteiktāks jutīgums.

Injekciju procedūras nav vienkārša manipulācija, kuru iespējams veikt jebkurā salonā pie jebkura skaistumkopšanas speciālista.

  • Konsultācijas laikā klientam ir tiesības palūgt speciālistam uzrādīt dokumentus: Latvijas Ārstu biedrības izsniegtu sertifikātu, kas apliecina speciālista tiesības praktizēt botulīna toksīna un pildvielu injekciju veikšanu, atbilstoši Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumiem.
  • Izvēlieties ārstniecības iestādes un estētikas klīnikas, kur varat būt drošs par higiēnas prasību ievērošanu kabinetā.
  • Lūdz informāciju par izmantojamajiem preparātiem un to atbilstību medicīnas standartiem.
  • Laba prakse ir katram klientam pēc procedūras izsniegt "Injekciju pasi", kurā ielīmē konkrētā preparāta uzlīmi vai tiek ierakstīts tā nosaukums, partijas numurs. Šī informācija noderēs, ja esat nolēmis mainīt speciālistu.

Injekcijas ir drošas, ja tiek ievēroti šādi būtiski faktori (AITP):

A – anatomija. Medicīnas speciālistam ir ļoti labas zināšanas par cilvēka anatomiskajām struktūrām, to izvietojumu, kā arī zināšanas, ko darīt komplikāciju gadījumā.

I – indikācijas. Katram injekciju preparātam ir noteiktas indikācijas, kam tas ir paredzēts.
Spēja novērtēt un pielāgoties klienta vēlmēm atbilstoši ādas kvalitātei ir speciālista prasmju un pieredzes jautājums. Piemēram, ja kliente 65 gadu vecumā vēlēsies veikt botulīna injekcijas krunciņu mazināšanai, tās, ļoti iespējams, nesniegs vēlamo rezultātu, jo nespēs mazināt gravitācijas un mīmikas muskuļu ilgstoši "ielauztās" grumbas sejas ādā.

T – tehnika. Pareiza, droša injekciju veikšanas tehnika ir speciālista zināšanu un pieredzes pamatā.

P – produkti. Jāpārliecinās par injicējamā materiāla kvalitātes atbilstību Eiropas zāļu aģentūras sertifikācijai, CE sertifikācijai un MDD – medicīnas iekārtu direktīvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!