Foto: PantherMedia/Scanpix
Botulīna toksīna injekcijas jau vairāk nekā četrdesmit gadus droši un efektīvi izmanto oftalmoloģisku un neiroloģisku traucējumu ārstēšanā. Zinātniski pētījumi pārvērtuši šo bīstamo indi par modernām zālēm, vēl vairāk – ir radusies iespēja palīdzēt daudziem pacientiem, kuru slimība iepriekš tika uzskatīta par grūti ārstējamu. Katru gadu miljoniem slimnieku ar botulīna toksīnu ārstē dažādas kaites, un tas strauji kļūst par arī populāru līdzekli novecošanas vizuālo pazīmju novēršanai.

Botulīna vēsture

19. gadsimta sākumā vācu ārsts un dzejnieks Justīns Kerners (Justin Kerner) pētīja saindēšanos ar nepareizi uzglabātiem gaļas produktiem, kaitīgo baktēriju nosaukumam izvēloties latīņu vārdu botulus jeb "desas". 1822.gadā viņš ierosināja desās ietvertās indes terapeitisku izmantošanu patoloģiskas nervu sistēmas uzbudināmības gadījumos.

20. gadsimta otrajā pusē amerikānis Alans Skots (Alan Scott) atklāja, ka botulīna toksīna injekcijas acs ārējos muskuļos muskuļos ir visefektīvākā metode muskuļu īslaicīgai paralīzei, šķielēšanas ārstēšanai, bez nopietnām blakusparādībām. 

Botulīna toksīna izmantošanu medicīnā 1989.gadā apstiprināja arī ASV Pārtikas un medikamentu pārvalde un to sāka lietot, lai ārstētu bērnu cerebrālo trieku, acu plakstiņu raustīšanos (blefarospazmas), šķielēšanu (strabismu) un kopš 2000. gada arī kakla muskuļu distoniju (galvas un kakla muskuļu nekontrolētu saraušanos).

Ārstējot šīs saslimšanas, kanādiešu ārsti Džons Karuters (John.Carruthers) un Ešlijs Karuters (Ashley Carruthers) pamanīja arī pacientu vizuālā izskata uzlabošanos – tiem bija pazudušas sīkās krunciņas ap acīm. Ārsti sāka domāt, kā šo īpatnību varētu mērķtiecīgi izmantot kosmetoloģijā un nonāca pie secinājuma – izdarot botulīna toksīnu injekciju, tiek pārtraukta nervu impulsu pārvade uz sīkajiem sejas muskulīšiem, bet, kad muskuļi ir atslābuši, krunkas, rievas un bedrītes izlīdzinās.

2002. gadā ASV Pārtikas un zāļu administrācija deva atļauju lietot botulīnu, lai likvidētu vidējas līdz dziļas vertikālās grumbas uz pieres. Procedūra drīz vien kļuva tik pieprasīta, ka iemantoja pasaulē populārākās metodes statusu gan invazīvo, gan neinvazīvo metožu vidū. Amerikas Estētiskās plastikas ķirurģijas asociācijas ziņojums liecina, ka pirms desmit gadiem pasaulē botulīna injekcijas tika veiktas 1,6 miljonus reižu un nākamo piecu gadu laikā to skaits pieaudzis par 2000%.

Draugos ar botulīna injekcijām

Amerikas Plastiskās ķirurģijas asociācija paziņojusi, ka pati populārākā minimāli invazīvā procedūra ir botulīna injekcijas. Arī slavenības vairs necenšas slēpties aiz savām marmor-gludajām pierēm ar vārdiem – "patiešām nezinu, kā tik labi izskatos". Arvien vairāk filmzvaigznes mierīgi atzīstas, ka ļaujas šiem smalkajiem adatas dūrieniem ap acīm, pieres zonā un citur, kur tas nepieciešams.

Viņu vidū ir Kortnija Koksa, Sindija Krauforde, Saimons Kovels, Robina Raita, Šārona Osborna, Dženija Makartija, Deivids Haselhofs, Vanesa Vilijamsa un daudzi citi.

Biežāk uzdotie jautājumi par botulīna injekcijām

Šodien ar dažiem smalkiem dūrieniem varam iegūt kosmētiskās operācijas efektu. Un, ja reiz salīdzinām to ar kosmētisko operāciju, tas ir krietni ērtāk, lētāk un patīkamāk paveicams process, kaut, protams, efekts nav tik ilglaicīgs, toties vienkārši atkārtojams. 

Tieši tādēļ botulīns pārliecinoši izkonkurējis citas estētiskās medicīnas metodes. Un arī radījis virkni jautājumu.

Kas ietekmē ādas novecošanās pazīmju, krunciņu veidošanos sejā?

Ādas novecošanās ir dabīgs process, tas skar katru. Pēc 30 gadu vecuma āda kļūst sausāka un neelastīgākā, tādēļ sāk parādīties pirmās krunciņas. Krunciņu veidošanos ietekmē iedzimtība, UV starojums, smēķēšana un pastiprināta mīmika. Arī dusmošanās, stress vai pat bieža smiešanās paātrina grumbiņu veidošanos!

Cik sen botulīna injekcijas izmanto kosmetoloģijā? 

Grumbiņu izlīdzināšanai botulīna injekcijas izmanto kopš deviņdesmito gadu sākuma, bet Latvijā šo metodi izmanto kopš 1999. gada. Botulīna injekcijas radīja apvērsumu kosmetoloģijā – ķirurģiska iejaukšanās vairs nebija vienīgais lieliska izskata nodrošinātājs.

Kādā vecumā var sākt domāt par šīs metodes izmantošanu?

Botulīna injekcijas var sākt izmantot, kad ievēro sejā krunciņas un sejas krēmi nesniedz vēlamo rezultātu. Visbiežāk injekcijas veic no 25 – 30 vecuma, bet tās var izmantot jebkurā vecumā, kad problēma saistīta ar mīmikas krunciņām.

Kādēļ šī metode ir tik populāra?

Botulīna injekciju popularitātes pamatā ir to vienkāršība un efektivitāte. Tās aizņem minimālu laiku un sejā neparādās procedūras sekas. Injekcijas iespējams veikt pat pusdienu pārtraukumā un pēc tam atgriezties darbā.

Cik ilgā laika periodā parādās injekcijas efekts?

Botulīna injekciju efekts parādās 4. – 6. dienā pēc procedūras, bet stabilizējas 15. – 21. dienā. Efekts saglabājas 6 – 9 mēnešus.

Kādos sejas rajonos injekcijas ir visefektīgākās?

Visaugstāko efektivitāti šī metode uzrāda starpuzacu, pieres un acu rajona krunciņu likvidēšanai.

Vai pirms injekciju veikšanas nepieciešama speciāla sagatavošanās?

Speciāla sagatavošanās nav nepieciešama, kā arī nav nepieciešams veikt analīzes. Tomēr jebkurā gadījumā ir svarīgi konsultēties ar ārstu, kurš veiks injekcijas, saskaņojot vēlmes un iespējas.

Vai procedūra ir sāpīga?

Nē, injekcijām tiek izmantota smalka adatiņa. Narkoze vai citas atsāpināšanas metodes nav nepieciešamas.

Kas ietekmē iegūtā efekta ilgumu?

Efekta ilgums un noturība atkarīga no sejas kopšanas, mīmikas paradumiem, individuāliem faktoriem un ārējās vides ietekmes. Regulāri veicot injekcijas, intervāli starp injekcijām pagarinās.

Kā iespējams procedūras efektu paildzināt?

Botulīna injekciju efektu iespējams paildzināt ar rūpīgu un regulāru sejas ādas kopšanu. Tāpat arī atkārtotu injekciju rezultātā mīmikas krunciņas veidojas mazāk.

Vai botulīna injekcijas var kalpot kā krunciņu profilakse?

Klīniskie pētījumi liecina, ka regulāri veiktas botulīna injekcijas darbojas kā profilakse pret jaunu mīmikas krunciņu veidošanos un esošo padziļināšanos. Izskaidrojums tam vienkāršs – regulāri atslābinot muskuli, sejai zūd pieradums to darbināt un veidot noteiktas izteiksmes, piemēram, nīgruma izteiksmi pieres daļā. 

Tāpēc der apsvērt, kad sākt šo procedūru, – kad jau izveidojušās pamatīgas rievas un vairs nav nekādi nomaskējamas vai arī parādoties pirmajām vēl nemanāmajām rieviņām.

Vai šīs injekcijas nav kaitīgas veselībai?

Vācu neirologs Markus Naumans (Markus Naumann) un amerikāņu neirologs Jozefs Jankovičs (Joseph Jankovic) veikuši virkni pētījumu par botulīna toksīna lietošanu, iedarbību un drošību. 

Šo pētījumu ietvaros tika apskatītas visas pieejamās datu bāzes par botulīna injekciju lietošanu un netika reģistrēta neviena nopietna blakusparādība, tādējādi apstiprinot, ka botulīna injekcijām nav kaitīgas ietekmes uz veselību. Vienīgā biežāk novērotā blakusparādība ir pārejošs lokāls muskuļu vājums.

Kādos gadījumos neiesaka veikt botulīna injekcijas?

Botulīna injekcijas neiesaka lietot gadījumos, kad ir zināma alerģija pret kādu no injicējamo zāļu sastāvdaļām, kā arī grūtniecības un zīdīšanas laikā, atsevišķu nervu-muskuļu slimību gadījumos un ja sejas daļā, kurā paredzēts veikt injekciju, ir iekaisuma process.

Vai botulīna injekciju rezultāti var atšķirties?

Jā, individuāli rezultāti var būt atšķirīgi. Lai iegūtu labāko procedūras rezultātu, svarīgi izvēlēties sertificētu speciālistu, kurš botulīna injekciju veikšanai izmanto kvalitatīvu preparātu.

Kāpēc ir svarīgi izvēlēties sertificētu speciālistu?

Pēdējos gados Latvijā tiek ievesti krievu, ukraiņu, ķīniešu un pat korejiešu pakaļdarinājumi – botulīna preparāti bez starptautiski atzītas sertifikācijas, bet par krietni zemākām cenām. Diemžēl skumjš ir bieži dzirdētais stāsts: "Mana friziere dodas uz Maskavu, var atvest tev arī botulīnu par cilvēcīgu cenu..." 

Izmantojot pakaļdarinājumu, iznākums var būt dažāds – labākajā gadījumā jūs vienkārši nesaņemsiet gaidīto efektu, bet var būt arī sliktā ziņa ar ļoti nepatīkamu rezultātu. Tāpēc botulīna injekcijas ieteicams veikt pie ārsta (nevis kosmētiķes vai visādi citādi lieliskas medmāsas, kas apguvusi šo metodi kursos), kārtīga profesionāļa – kvalificēta plastikas ķirurga, dermatologa vai ārsta - kosmetologa, kas būs arī garants tam, ka saņemsiet drošu preparātu. 

Silts ieteikums – pievērsiet uzmanību arī ārsta pieredzei. Jo lielāka tā būs, jo pārliecinošāku un gaumīgāku rezultātu iegūsiet.

Kā botulīna injekcijas darbojas?

Ar botulīna palīdzību tiek bloķēts impulss no nerva uz attiecīgo sejas muskuli. Rezultātā tiek atslābināti noteikti sejas muskuļi un novērsta to saraušanās. Pēc botulīna ievadīšanas āda kļūst gluda un grumbas izlīdzinās. Savukārt neskartie sejas muskuļi turpina darboties, saglabājot dabisku sejas izteiksmi.

Kā notiek botulīna injicēšana?

Pēc ādas dezinfekcijas botulīns ļoti precīzi un nelielā daudzumā tiek injicēts nepieciešamajās sejas zonās. Injekcijai tiek izmantota ļoti smalka mikroadata.

Kā notiek sagatavošanās procedūrai?

Pirms procedūras pacients tiek izmeklēts, informēts par procedūras norisi un saskaņojot vēlmes ar iespējām, ārsti iesaka pacientam vispiemērotāko risinājumu. Pēc tam ārsts aprēķina devu un injekcijas punktu skaitu, pirmajā reizē lietojot mazāku devu.

Kliedējot mītus

Mīts: Botulīna toksīnu izmanto tikai estētiskajā medicīnā

Patiesība: Botulīna injekcijas izmanto arī ārstniecībā! Visplašāk to pielieto bērnu cerebrālās triekas, muskuļu distonijas un muskuļu "raustīšanās" ārstēšanā, kā arī pēc insulta spasticitātes simptomu mazināšanā.

Mīts: Botulīns ir kaitīgs

Patiesība: Medicīniskais botulīns ir drošs lietošanā un tiek ražots pēc ļoti stingriem nosacījumiem! 

Der iegaumēt – botulīna toksīns ir recepšu zāles un vienību daudzums, ko izmanto skaistumkopšanā un medicīnā, ir ļoti neliels, tāpēc veselībai draudus nerada.

Mīts: Botulīna injekcija ir ķirurģiska procedūra

Patiesība: Botulīna injekcija nav ķirurģiska procedūra, jo tās laikā netiek veikti griezumi. Botulīna injekciju veic ar ļoti smalku adatiņu. Tai nav nepieciešama speciāla sagatavošanās, anestēzija vai atveseļošanās laiks!

Mīts: Botulīna toksīna iedarbība ir mūžīga

Patiesība: Injekciju iedarbība ilgst vidēji 6 līdz 9 mēnešus. Botulīns uz laiku bloķē nervu impulsu pārvadi muskuļos. Dabiskā veidā nervu impulsu pārvadei atjaunojoties, muskulis atsāk strādāt.

Mīts: Botulīna injekcijas ir dārgas un nepieejamas

Patiesība: Injekcijas ir pieejamas visās labākajās Latvijas plastikas un dermatoloģijas klīnikās! To cena ir atkarīga no injicējamā preparāta daudzuma un ārsta darba.

Mīts: Botulīna injekcijas ir sāpīgas un izraisa daudz blakusparādību

Patiesība: Botulīna injekcijas nav sāpīgākas par jebkuru citu injekciju ar smalku adatiņu - pacienti tās salīdzina ar oda kodumu. Savukārt blakusparādības visbiežāk rodas no nekvalitatīvas un nepareizas injekciju veikšanas, tāpēc svarīgi izvēlēties pieredzējušu speciālistu, kurš strādā ar drošu preparātu!

Mīts: Lai saņemtu botulīna toksīna injekcijas, jābūt vismaz 30 gadus vecam

Patiesība: Ja ir nepieciešamība, botulīna toksīna injekcijas var veikt jau no 18 gadu vecuma! Dažu slimību, piemēram, bērnu cerebrālās triekas ārstēšanai, injekcijas veic jau zīdaiņu vecumā.

Mīts: Efekts redzams uzreiz pēc botulīna injekcijas

Patiesība: Botulīna injekciju iedarbība ir pakāpeniska un individuāla. Pirmo efektu var sajust jau nākamajā dienā, bet maksimums tiek sasniegts 2 nedēļu laikā. Tas nodrošina arī procedūras diskrētumu, jo apkārtējiem liek domāt, ka jūs vienkārši izskatāties jo dienas, jo labāk!

Mīts: Botulīna injekcijas seju padara līdzīgu maskai

Patiesība: Maskas efekts var rasties, ja injicēta nepareiza deva botulīna vai izvēlēta neatbilstoša injekcijas vieta, tādēļ botulīna injekcijas ir svarīgi veikt pie pieredzējuša un kvalificēta speciālista, kurš izmanto drošu preparātu. 

Latvijā skaistuma standarti mēdz būt pat galēji polāri – no absolūta dabīguma līdz perfekcionismam attiecībā uz krunciņām. Un abi šie varianti ir realizējami – precīzi dozējot preparātu attiecīgajās vietās, var panākt gan ļoti dabīgu efektu ar dzīvu mīmiku, gan marmorgludu seju. 

Arī savas emocijas jeb to atstātās pēdas savā sejā sievietes mīl dažādi. Vairums izvēlas atbrīvoties no krunkām, kas rada dusmu, nīgruma un saguruma izteiksmi sejā, un tās galvenokārt ir rievas pierē.

Mīts: Pacientam var rasties "atkarība" no botulīna toksīna injekcijām

Patiesība: Ir pierādīts, ka fizioloģiski šis preparāts atkarību neizraisa, bet vēlme labi izskatīties pastāv neatkarīgi no injekcijām.

Mīts: Botulīns ir papildus slodze muskuļiem

Patiesība: Ilgstoši nodarbinot muskuļus ap acīm, uz pieres, ap muti, muskuļi ir sasprindzināti - pat guļot nav iespējams pilnībā atslābināt seju. Botulīna injekcijas uz laiku ļauj muskuļiem atpūsties un atjaunoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!