Foto: Shutterstock
Var šķist, ka smaržu lietošana ir pavisam vienkārša – uzpūt un dodies savās gaitās. Tomēr, kā atzīst "Vogue" eksperti, šis process prasa daudz zināšanu un pareizu darbību, lai smaržas dotu vajadzīgo efektu. Turklāt par vienu no tipiskākajām kļūdām tiek uzskatīta plaukstu locītavu beržēšana pēc šķidruma uzpūšanas, kā arī pudelīšu novietošana vannasistabā. Par šīm un citām tipiskākajām kļūdām lasi raksta turpinājumā.

Uzpūt un aizmirsti par berzēšanu

Neskaitāmām sievietēm un vīriešiem par ieradumu kļuvis smaržas uzpūst uz plaukstu locītavām un tad berzēt tās vienu pret otru, vēlāk iesmērējot arī uzpūsto aiz ausīm. Tomēr tā nevajadzētu darīt. Berzes rezultātā tiek sasildīta āda, kas rada dabiskus enzīmus un maina smaržas gaitu. Ja vēlies gūt dažāda veida notis, kas ir radītas smaržās – uzpūt uz ādas šķidrumu un nedaudz pakrati, piemēram, rokas, bet nekad ādu neberzē. Vislabākais ir lietot smaržas un uzpūsto vietu nekādā veidā neaiztikt.

Smaržu uzglabāšanas vide ir atslēga

Vēl viena tipiska kļūda ir smaržu uzglabāšana, piemēram, vannasistabā. Saprotams, ka smalka pudelīte lieliski piestāv vairākām vietām mājās, taču smaržas tiek salīdzinātas ar dzīvu organismu. Tās ir jutīgas pret vides izmaiņām, piemēram, no pārlieku karstas un mitras vides, kas nereti rodas vannasistabā. Vides maiņas šķidrumam var izraisīt negaidītas ķīmiskas reakcijas, kas nereti noved pie ātrākas to bojāšanās. Jā, smaržas bojājas un nav izmantojamas mūžīgi. Vislabākā uzglabāšanas vieta ir normālā temperatūrā – istabā. Savukārt, lai gaisma neveiktu savas izmaiņas, ieteicams pudelīti ievietot kastē.

Veiksmīga uzglabāšana mazos iepakojumos

Ja ir iegādātas smaržas, tās ir jālieto – vides ietekmē aromāts mainās, tāpēc nav vērts šķidrumu taupīt "nebaltām dienām". Vēl jo vairāk, ja smaržas ir lielākā tilpumā. "Vogue" skaidro, ka lielākais smaržvielu ienaidnieks ir tieši skābeklis, kas lielākās pudelītēs laika gaitā būtiski maina šķidruma molekulas. Ja smaržas lietojat katru dienu, tad, visticamāk, arī lielāka tilpuma gadījumā tām netiks nodarīts pāri, taču citos gadījumos ieteicams izvēlēties mazāku iepakojumu.

Dabīgas smaržvielas ne vienmēr pastāv

Mūsdienās modē ir dabiskas un ekoloģiskas lietas. Tomēr smaržu nozarē kopš 19. gadsimta smaržvielas tiek veidotas arī, savienojot dabiski un sintētiski gūtās vielas. Piemēram, nav iespējams gūt dabisko ekstraktu no peonijām, frēzijām un noteiktas šķirnes lilijām – to smarža tiek panākta sintētiski. Turklāt ēterisko eļļu un mākslīgo sastāvdaļu maisījums nodrošina augstākas kvalitātes smaržas.

Smaržu mērķa zonas – ar piekļuvi gaisam

Nav ieteicams smaržas "paslēpt" zem apģērba, piemēram, uzpūst uz roku apakšdelmiem un tad uzvilkt pa virsu vilnas džemperi. Tā vietā uzpūt šķidrumu tur, kur piekļūs gaiss, piemēram, kakla zonā vai uz plaukstu locītavām. Atceries, ka īpaši karstos laikapstākļos nevajadzētu pūst smaržvielas uz visa ķermeņa – sviedru izdalīšanās rezultātā tie var pamatīgi sabojāt vēlamo aromātu. Tā vietā vari nedaudz to lietot uz matiem vai pludmales šalles, kas kustības rezultātā izplatīs patīkamo aromātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!