Foto: Shutterstock

Melnie punkti, kas tiek dēvēti par komedoniem, ir viena no izplatītākajām un mazāk agresīvajām aknes formām, apgalvo dermatoloģe Dr. Agnese Olševski (Agnes Olszewski). No tās dažādās slimības izpausmēs un stadijās cieš 85 procenti jauniešu un 40 procenti pieaugušo, turklāt saslimšanas īpatsvars pēdējās dekādes laikā palielinājies, mainoties arī ar to sirgstošo cilvēku vecumam. Ja savulaik no dažādiem ādas iekaisumiem cieta jaunieši līdz vidēji 20,5 gadu vecumam, tad šodien ar problēmu nākas cīnīties arī 26,5 gadus veciem cilvēkiem, vēstī Health.com.

Komedoni veidojas nosprostotu ādas poru un dažādu tajā notiekošu ķīmisku procesu rezultātā, kas liek rasties melnajiem punktiem, kuros uzkrājas strutas un atmirušās ādas šūnas. Tāpat var veidoties arī komedoni bez pigmentācijas izmaiņām, tiem paliekot gaišiem un izskatoties neuzkrītošāk, taču tai pat laikā ādā esošajam iekaisumam nebūt nemazinoties.

Lai komedonu īpatsvaru mazinātu, vēlams rūpēties ne tikai par sabalansētu uzturu, pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanu, fiziskajām aktivitātēm un kvalitatīvu naktsmieru, bet arī atbilstošu ādas kopšanu
"Šoreiz pievērsīšos nevis agresīvu aknes uzliesmojumu ārstēšanas skaidrošanai, kas ir komplicēts un sarežģīts process, to veidojot kombinētām ārstēšanas metodēm, bet piedāvāšu pāris ieteikumu tieši komedonu likvidēšanai. Nereti āda var izskatīties veselīga, tomēr atsevišķās sejas daļās, piemēram, "T zonā" veidojas melnie (vai baltie) punkti, liecinot par iekaisuma klātbūtni.

Lai mazinātu komedonus, svarīgākais ir novērst poru aizsprostošanos, ādu saudzīgi un rūpīgi attīrot, turklāt darot to regulāri, kas būtībā arī ir panākumu atslēga. Seju vajadzētu divreiz dienā notīrīt ar maigi attīrošu pieniņu, putām vai želeju. Tāpat var lietot kumelīšu kompreses vai ādu notīrīt ar saldētu kumelīšu tējas ledus gabaliņu, kas sašaurinās arī asinsvadus, mazinot ādas apsārtumu, ja tāds radies. Reizi nedēļā vēlams veikt maigu sejas pīlingu, tā attīrot ādu no liekā sebuma jeb tās dabiski izdalītajām taukvielām un neļaujot tām nogulsnēties porās," stāsta dermatoloģe.

Jāpiebilst, ka plaši izplatīta metode ir komedonu izspiešana ar pirkstiem vai īpašu metāla "karotīti". Atsevišķos gadījumos šāda ādas "tīrīšana" var būt efektīva, atbrīvojot aizsprostotās poras, taču tai pat laikā āda un tajā esošie asinsvadi tiek traumēti, kā arī tiek ierosināta pastiprināta dabisko taukvielu izdalīšana un paātrinās ādas novecošanās procesi, brīdina eksperte. Tāpat tādējādi var tikt izplatīts ādā esošais iekaisums, tam pieņemoties apmēros un ievērojami pasliktinoties ādas vizuālajam stāvoklim.

Viens no dabiskākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā komedonus mazināt mājas apstākļos, ir, pagatavojot no olas baltuma un citrona sulas. Citrona sula mazinās ādas taukainību un tai piemīt arī antibakteriāla un ādas toni balinoša, poras savelkoša un to aizsprostojumus šķīdinoša iedarbība, savukārt olas baltums ādu padarīs elastīgāku, poras – neredzamākas un ādas toni – vienmērīgāku. Maska uzklājama uz tīras ādas reizi līdz divas nedēļā.

Masku pagatavo, no olas dzeltenuma pilnībā atdalot baltumu un to sajaucot ar tējkaroti svaigi spiestas citrona sulas. Iegūto mikstūru saputo vienmērīgā konsistencē un uzklāj uz sejas ar kosmētikas otiņas palīdzību. Ļauj maskai savilkties 20 minūšu garumā un tad noņem plēvīti no sejas, pēc tam noskalo to ar siltu ūdeni, sejas mazgāšanas procedūru beidzot ar aukstu ūdeni.

Vairāk par aknes ārstēšanu lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!