Foto: Publicitātes foto
Mūsu pase skaidri rāda, cik gadu mums ir. Nereti dzirdam komplimentus par savu ārējo izskatu, ka dzīvē izskatāmies krietni jaunākas. Protams, ir gadījumi, kad jaunākās izskatās krietni vecākas. Var būt visādi. Cik veca patiesībā jūtas sejas āda - tagad ir iespējams noskaidrot ļoti precīzi ar "Beau Visage" diagnostiku. Tā arī ļauj noteikt labāko rīcību gadījumā, kad aparāts "iebliež kā ar cirvi pa pieri" un parāda to, ko uzzināt nav nemaz tik patīkami.

Daži fotozibšņi un nopietna saruna

Uz pārbaudi dodos diezgan pārliecināta par pozitīvu rezultātu. Vienmēr esmu izskatījusies jaunāka par saviem gadiem un esmu to pieņēmusi kā pašsaprotamu lietu, ka tā būs teju mūžīgi. Protams, zināmas problēmas ar sejas ādu esmu konstatējusi pati, bet pamatu celt trauksmi līdz šim neesmu manījusi. Zinu, ka āda kļūst arvien sausāka, vēl šovasar pirmo reizi uz abiem vaigu galiem parādījās pa nelielam tumšam pigmenta pleķītim. Tā kā biju dzirdējusi par šādas padziļinātas pārbaudes iespēju, tad nolemju to veikt.

Skaistuma klīnikā "4.Dimensija" mani aicina iekšā gaišā kabinetā. Uz galda stāv neliels aparāts, blakus krēsls. Mani lūdz ērti iekārtot zodu uz īpaša paliktņa, aizveru acis un drīz izdzirdu fotozibšņa skaņu. Man tiek nofotografēta seja trīs rakursos - frontāli un no abiem sāniem. Tālāk apsēžos blakus speciālistei un pēc mirkļa jau varam sākt analizēt iegūtos datus.

Īpašie fotoattēli, kas rāda ādas asinsvadu tīklojumu, pigmentu stāvokli un citus rādītājus, neizskatās īpaši pievilcīgi. Tos drīzāk varētu likt pie dēļa "Policija lūdz palīdzību meklēšanā". "Tas ir normāli!" smejas kosmetoloģe Ilze Actiņa, "vēl nav bijis neviena klienta, kas nebūtu nošausminājies un apsvēris vistālāko vietu, kur šīs bildes pēc tam mājās nobēdzināt".

Sākam secīgi iziet cauri visiem rādītājiem. Ir iespējams iegūt precīzas ziņas par ādas stāvokli - noteikt grumbu daudzumu/dziļumu, asins kapilāru stāvokli, zemādas kolagēna stāvokli, pigmentāciju (arī dzimumzīmes), saules (UV staru) bojājumus, turklāt ne tikai ar aci redzamos, bet arī vēl neredzamos bojājumus zemādā. Diagnostikas laikā tiek uzrādīts ādas bioloģiskais vecums.

Asinsvadi un pigmentu pleķi

Pirmais attēls rāda manu asinsvadu stāvokli. Jau ar pirmajiem speciālistes teikumiem mans optimisma līmenis saplok, jo asinsvadu tīklojuma bilde tuvplānā izskatās nelāgi. Deguns, zods, mutes daļa uzrāda asinsvadu kuperozitāti. Jā, biju ievērojusi, ka deguns ir sarkanāks nekā vēlētos un, ka biežāk jālieto tonējošais krēms, taču tagad bilde ir vairāk nekā skaidra.

"Asinsvadiem piemīt tā neģēlīgā lieta, ka, ja tie reiz iznākuši laukā, paši atpakaļ neielīdīs un nekur nepazudīs," skaidro sejas ādas kopšanas speciāliste. Šādam asinsvadu stāvoklim ir ne tikai kosmētisks defekts, tie nelāgi ietekmējot citus procesus sejas ādā - novājināti un pārāk plati asinsvadi nespēj labi tikt galā ar savām funkcijām - barības vielu piegādi, CO2 izvadi, tie nespēj vajadzīgajā mirklī sarauties un izplesties. Tie veicina dziļāku poru veidošanos. Uzzinu, ka, ja neko nemēģināt labot, pēc gadiem man draud porains sarkans deguns. Turklāt šis sarkanais areāls ir ar tendenci izplesties tālāk.

Iemesli varot būt dažādi - pie vainas var būt daļēji iedzimtība, šāda problēma biežāk izplatīta plānas ādas īpašniekiem (kā man), tiem, kam ir regulāras iesnas (jā, man ir), jo degunā pastāvīgi ir iekaisums, apgrūtināta šķidrumu apmaiņa un pārslogoti asinsvadi. Protams, klāt nāk piesārņotās vides ietekme un lērums vēl citu faktoru.

Ne pārāk iepriecinoši izskatās arī manas sejas pigmentu analīze - divi līdz šim ārēji redzamie brūnie pleķīši uz vaigu galiem ir tikai ziediņi. Bilde rāda ādas dziļākos slāņus, kur pigmenta krāsas sabiezējumu ir daudz vairāk - arī uz pieres, deguna, zoda. Bilde rāda visus tos pleķus, kas pēc pāris gadiem var parādīties redzami uz āru, ja neievērošu vairākus nosacījumus, skaidro speciāliste.

"Šie pleķi mūsdienās ir ļoti izplatīti, tā ir katram otrajam. Tās var būt sekas jaunības trakulībām, kad daudzi aizrāvās ar solāriju. Ir vienkārši plānākās ādiņas, kad par daudz saules komplektā ar, piemēram, hormonu disbalansu, vairogdziedzera problēmām, var rezultēties šādos pleķos," skaidro Actiņa. Pigments var veidoties arī gadījumos, kad esam par ātru izgājuši saulē pēc antibiotiku lietošanas. "Fotosensibilitāte ādā saglabājas 3-6 mēnešus pēc antibiotikām. To jūs medikamentu pamācībā pie blakusparādībām varat arī neizlasīt. Kādreiz cilvēks ziemā slimo, ir bāls kā nāve, nomocījies un trīs nedēļas pēc izveseļošanās nolemj sevi iepriecināt - aizbrauc uz Dienvidiem. Tur nelieto nemaz vai lieto pārāk vāju saules aizsargkrēmu un nodara ādai nopietnu kaitējumu. Vispār 70-80% cilvēku dzīvo iluzorā pasaulē, ka ar 15 SPF var saulē izdzīvot bez problēmām! Bet uz sejas jālieto 50 SPF faktora krēmi, uz ķermeņa var nedaudz mazāk," skaidro Actiņa.

Es atvainojos, ko jūs teicāt?

Tagad nāk spēcīgākais pārsteigums. "Jūsu ādas bioloģiskais vecums pieres zonā ir 45 gadi, bet vaigos - 47," saka speciāliste, veroties datora ekrānā. "Es atvainojos, ko jūs teicāt?" es pārprasu. Neticu savām ausīm. Bāc! Kā tas ir vispār ir iespējams? Es taču neizskatos tik veca!

"Jā, aparāts ir nesaudzīgs un rāda visu, kā tas ir. Šajā brīdī šoks piemeklē daudzus. Dati rāda, ka šodien - tādā un tādā gadā un dienā jūsu āda vaigos darbojas ar tādu jaudu it kā jums būtu par 10 gadiem vairāk. Bet ir laba ziņa - ja pasē savu vecumu nevaram mainīt, tad šo ādas stāvokli mēs varam mainīt," mierīgi paziņo ādas kopšanas speciāliste.

Datu analīze rāda, ka ādai pietrūkst masas, ādas mitruma līmenis ir par zemu, āda ir novājināta. Kolagēna ir par maz, āda ir par plānu. "Te ir nozīme arī faktam, ka mēs taisam analīzi pēc vasaras. Tad visiem ādas stāvoklis pasliktinās. Dermatoloģijā ir teiciens - cik pa ziemu ieliki, tik pa vasaru var notērēt. Vasarā savā ziņā daudz saņemam - augļi, dārzeņi, kustība, saule, bet tas arī prasa spēkus un mēs tērējam to bāzi, ko uzkrājām ziemā," skaidro kosmetoloģe.

Krunciņu un grumbu analīze rāda, ka man ir pārsvarā ar mīmiku saistītās krunciņas un manis lietotā kosmētika noteikti nav uzdevumu augstumos - tā nepilda savas funkcijas, jo hidrolipīdu līmenis trīs stundas pēc krēma uzklāšanas ir par zemu. Ādas virskārtas nolietojuma līmeņa analīze rāda, ka saule, vējš, putekļi, darbs birojā, apkures sausinātais gaiss, biežās iesnas un citi faktori atstājuši iespaidu uz manu ādu. Izmaiņu līmenis pārsniedz manā vecumā pieļaujamo normu un āda signalizē, ka netiek ar problēmu apjomu galā.

Kolagēna līmeņa analīze rāda, ka kopumā mans ģenetiskais fons ir labs, tāpēc vienmēr esmu izskatījusies jaunaka par saviem gadiem. Pieres daļā rādītāji ir labi, bet uz vaigiem - ne tik labi. Daļēji pie vainas varētu būt vasara, taču klibojot arī ikdienas kopšana. Kosmētika, ko lietoju, nepilda savas funkcijas gana labi. "Ģenētiskā bāze ir, bet jāuzlabo kopšana. Ietekmi atstāj arī tas, kā mēs guļam, cik daudz ir stresa, kā ēdam, cik regulāri pieejams svaigs gaiss," skaidro speciāliste. Aparāts arī izskaitļo vienu no 16 ādas tipiem, kāds ir tieši man.

Secinājumi un rīcības plāns

Vaicāju, kādas manā gadījumā ir iespējas mainīt rādītājus uz labo pusi. Dators tikmēr ir izskaitļojis gala verdiktu un secinājumus - man ir sausa, jutīga, pigmentēta āda ar noslieci nākotnē kļūt hiperjūtīgai. Pats pirmais, ko diagnostika man rekomendē - vienmēr lietot saules aizsargkrēmu, ne tikai pigmentu, bet arī asinsvadu problēmu dēļ. Krēms ar 15 SPF skaitli jālieto arī ziemā. Noteikti ir jāuzlabo sejas ādas hidrolipīdu barjera - jāveic mitrināšana.

"Ir jāsakārto asinsvadi deguna rajonā un zem acīm. To veic ar lāzera palīdzību. Deguns vairs nebūs sarkans, bet zem acīm mazināsies zilie loki. Var palīdzēt AHA pīlings, kas noņems veco ādas virskārtu un aktivizēs jaunus procesus ādā. Palīdzēt var arī dažādi krēmi, taču tas būs vairāk profilaktiski, lai noturētu esošo līmeni. Uzlabojumi panākami ar lāzeri, kas savedīs kārtībā novājinātos asinsvadus. Tas mazinās pigmentu pleķu iespējas, porainību un citas problēmas," skaidro speciāliste. Aparāts parāda manas analīzes kodu, ar kuru īpašā interneta vietnē varu iegūt vēl padziļinātāku un smalkāku info par manu ādu un iespējamo kopšanu.

Pēc analīzes netieku apbērta ar piedāvājumiem iegādāties dārgus sejas kopšanas līdzekļus no konkrētiem zīmoliem. Speciāliste korekti uzraksta man uz lapas sastāvdaļas, kas meklēt kosmētikas sastāvā - man nepieciešama kosmētika ar hialuronskābi, kas ir spēcīgs ādas mitrinātājs un mitruma piesaistītājs, kosmētikas sastāvā jābūt pro-kolagēnam, kolagēnam, E un A vitamīniem. Kosmētika jāizvēlas man pašai. Veikalos ir jāvaicā kosmētikas paraudziņi, jo ar tik jutīgu ādu un tuviem asinsvadiem ir liels risks saasinātai ādas reakcijai. Maksimāli jāuzturas svaigā gaisā. "Primāri būtu jāsakārto asinsvadi un tad situācija pamazām varēs uzlaboties!" spriež ādas kopšanas speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!