Foto: Shutterstock
Gaisa piesārņojums, automašīnu izplūdes gāzes, ultravioletais starojums...ik dienu ādas dabīgā aizsargbarjera sastopas ar virkni kaitīgu faktoru, kas var izraisīt tās priekšlaicīgu novecošanos. Varētu šķist, ka saules aizsarglīdzekļu nelietošana vispār vai lietošana nepietiekamā daudzumā ir lielākais grēks, bet, kā izrādās, ir virkne šķietami nevainīgu ikdienas sīkumu, kas var provocēt sīko grumbiņu rašanos.

Portāls "The Healthy.com" ir apkopojis astoņus būtiskākos kaitniekus. Kādi tie ir?

Acu berzēšana

Āda ap acīm ir ļoti maiga un plāna, tādēļ vieglāk pakļaujas bojājumiem. "Berzējot šo jutīgo zonu, āda izstiepjas, tiek sašķelts elastīns un kolagēns, kā rezultātā var rasties grumbas," saka dermatologs Sejals Šahs. Tieši tādu pašu efektu rada plakstiņu ādas nostiepšana, lai uzklātu acu ēnas vai velkot līniju ar ar zīmuli.

Atteikšanās no saulesbrillēm

Acu samiegšana spilgtā saulē, kā arī veroties tālruņa vai datora ekrānā, liek sarauties muskulatūrai ap acīm un starp uzacīm. "Tā rezultātā ādas virsējā slānī rodas sīkas grumbiņas, kas sākotnēji redzamas vien tad, kad mainās sejas izteiksme, tomēr laika gaitā ādā esošais kolagēns sadalīsies, un grumbas kļūs dziļākas un izteiktākas,"" skaidro ārsts Šahs. Lūk, kā rodas tā saucamās "vārnu kājiņas"!

Pārāk daudz cukura

Gards deserts nenoliedzami lutina garšas kārpiņas, bet ar ādu ir gluži pretēji. Kā norāda ārsts Šahs, "pārmērīga cukura patēriņa rezultātā asinīs rodas bioķīmiska reakcija starp cukuru un olbaltumvielām un veidojas dziļās glikācijas galaprodukti – šiem savienojumiem ir nelabvēlīga ietekme uz kolagēnu un elastīnu". Vai zināji, ka ir daži pārtikas produkti, kā iekļaušana uzturā var palīdzēt cīņā ar grumbiņu veidošanos? Kā piemēri minēti valrieksti, burkāni, kokosrieksti, skābēti kāposti, kefīrs, granātāboli, lasis, mellenes, spināti, avokado utt.

Miega trūkums

"Skaistuma miegs" nav tikai tukšs izdomājums. Guļot organisms ne tikai atpūšas, miega laikā atjaunojas un uzkrājas audu enerģētiskās un funkcionālās rezerves. Miega bads var pasliktināt sejas ādas krāsu un elastību, tumšo loku veidošanos zem acīm.

Gulēšana uz vēdera

"Guļot uz vēdera, jūsu seja tiek iespiesta spilvenā, kā rezultātā rodas statiskās miega grumbas," saka Šahs. Tāpat šāda pozīcija apgrūtina normālu šķidruma apmaiņu organismā, tādēļ var veidoties tūska zem acīm. Vislabāk ir gulēt uz muguras ar pavisam nedaudz paceltu galvu.

Skatiens lejup

Pastāvīga stundām ilga galvas noliekšana virs viedtālruņa vai planšetes veicina ne tikai tā saucamā "saziņas kakla" rašanos – medicīnas eksperti apgalvo, ka ar katru centimetru, kad galva noliecas uz priekšu, spiediens uz mugurkaulu dubultojas un, ja netiek ievērota pareiza egronomika, ilgtermiņā var rasties tādas veselības problēmas kā sāpes un stīvums kakla vai plecu joslas daļā, arī tirpšanas sajūta rokās – bet arī kosmētiskās pārmaiņas, proti, horizontālas grumbas uz kakla ādas. Kā no tā izvairīties? Turēt viedās ierīces acu augstumā un regulāri iepauzēt ar to lietošanu. Pārtraukuma laikā der izpildīt kādu vingrojumu apkakles zonai, pats vienkāršākais variants ir vairākas reizes pagrozīt galvu pa labi un pa kreisi.

Dzeršana caur salmiņu

Salmiņa izmantošana, dzerot sulu vai kokteili, veicina vertikālo krunciņu veidošanos ap muti, kas ievelkas ādā, savelkot lūpas tūtiņā. Tādēļ labāk dzērienus lej glāzē!

Sejas atbalstīšana rokās

"Katru reizi, kad jūs ar rokām atbalstiet seju, āda tiek uzstumta uz augšu, kā arī tiek radīts spiediens, kā rezultātā notiek elastīna un kolagēna sašķelšana. Ja šādas kustības atkārto regulāri, āda zaudē tvirtumu un skaidrāk iezīmējas sīkās grumbiņas," skaidro dermatologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!