Foto: Shutterstock
Lai gan senatnē valdīja uzskats, ka pirts ir tikai vīriešu privilēģija, mūsdienās šī tendence ir ievērojami mainījusies. Nu to apmeklē visu paaudžu cilvēki, un tieši sievietēm pirts procedūras ir īpaši ieteicamas gludas, tvirtas un veselīgas ādas uzturēšanā, kā arī vispārējās rūpēs par ķermeņa un gara labsajūtu, vēstī Intensa.Pro.

Vēsture

Noteikt, kam pieder pirts radīšana ideja, ir neiespējami. Literatūra liecina, ka pirtis dažādām tautām radušās aptuveni vienlaikus. Daudzu arheoloģisko izrakumu gaitā noskaidrots, ka mūsdienu saunas un pirts prototipi parādījušies jau senos laikos, kad cilvēks atklāja karstā tvaika veselīgumu. Tās bija senajiem romiešiem, grieķiem, ēģiptiešiem utt.

Sākotnēji pirts nozīme aprobežojās ar to, ka tajā varēja sapost savu ķermeni, proti, nomazgāties. Tomēr ar laiku pirts celtniecības attīstība noveda pie tā, ka mazgāšanās telpa tika papildināta ar citām telpām: ģērbtuvi, atpūtas un masāžas telpām u.c.  

Tā rezultātā pirtis pārstāja būt par attīrīšanās vietu un pārvērtās īstos sociālajos institūtos ar brāzmainu sabiedrisko dzīvi, kļūstot par sava veida interešu klubu. Pats nosaukums "pirts" šai iestādei tika piešķirts nebūt ne nejauši. Tulkojumā no grieķu valodas tas nozīmē "izdzen sāpes un skumjas".

Pirts veidi

Tradicionāli pirtis bija pieņemts iedalīt atkarībā no to "nacionalitātes". Šādas pirts īpatnības izskaidrojamas ar tautības rakstura īpatnībām, tradīcijām un dažādu valstu klimatiskajiem apstākļiem.

Par vispopulārākajām tiek uzskatītas somu, turku un krievu pirtis.

Krievu pirts – vidējas temperatūras un mitruma pirts. Mitrums sastāda 20 – 65 %, bet temperatūra aptuveni 50 – 90 grādus pēc Celsija.

Krievu pirts tiek uzskatīta par saudzīgāku, jo mitrā gaisa siltumvadība ir daudz augstāka par sauso. Krievu pirtī daudz dziļāka izkarsēšana sasniedzama ar mazāk agresīviem apstākļiem. 

Tāpat tiek uzskatīts, ka pirtsslotu var izmantot tikai krievu pirtī, jo saunā tā ātrāk izžūst. Pirtsslotas var vērtēt arī kā ārstniecības līdzekli. Tas izskaidrojams ar to, ka tās satur ēteriskās eļļas, kas temperatūras ietekmē izdalās, nodrošinot labvēlīgu iedarbību uz organismu. Tāpat pirtsslota ir arī lielisks masāžas līdzeklis asinsrites veicināšanai.

Somu pirts – pirts ar ļoti zemu mitrumu (5 – 10 %) un ar daudz augstāku temperatūru – 70 līdz 100 grādiem pēc Celsija.

Pie somu pirts īpatnībām var piedēvēt ēterisko eļļu izmantošanu. Tās atšķaida ar ūdeni un ar šķidrumu apšļaksta akmeņus. Tāpat pieņemt likt sejas maskas.

Turku pirts (hamama) – ir pirts ar salīdzinošu zemu temperatūru – 40 – 45 grādiem, bet ar ļoti augstu mitruma procentu – 80 – 100 %.

Turku pirts ir vismaigākā pēc savas iedarbības, un sevišķi populāra SPA salonu un sporta klubu apmeklētājiem.

Hamama ir pievilcīga ar to, ka, to apmeklējot, obligāta ir masāža un kosmētikas procedūras. Pēc atkārtota tvaika kabīnes apmeklējuma obligāti tiek veikta "ziepju" masāža. Pēc tam ķermeni noberzē, lai noņemtu ādas ragvielas kārtu, Tad seko ietīšanās procedūras.

Praktiski padomi un rekomendācijas

Ja jūs nesaprotat, kā var atslābināties un nenosmakt mazā koka istabā ar teju apdedzinošu temperatūru un gūt baudu no pēršanās ar pirtsslotu, tad jums pastāv lieliska iespēja sev atklāt jaunu pasauli, sekojot dažiem noteikumiem:

  • Lai sagatavotu ķermeni augstajai temperatūrai tvaika kabīnē, nepieciešama silta duša, izmantojot gēlus vai ziepes.
  • Tvaika kabīnē mati jāaizsargā ar speciālu saunas cepurīti, kuru ik pa brīdim jāsaslapina ar aukstu ūdeni.
  • Pirts ir lieliska vieta matu un galvas mazgāšanai un kopšanai. Pirms galvas mazgāšanas uzklājiet jebkuru barojošu eļļu (labāk dadžu) vai tomēr mitrinošo masku. Pēc maskas matu var izskalot ar zāļu uzlējumu.
  • Pirtī ir ērti sarīkot aromterapijas seansu. Šim nolūkam vislabāk izmantot koksnes un skuju aromātus.
  • Saunas apmeklējums ir lieliska iespēja veikt dziļu attīrīšanu, matu, sejas un ķermeņa ādas mitrināšanu un barošanu. 
  • Tāpat var iegādātie arī kosmētikas līdzekļus, kuros ietilpst lobošās daļiņas. Tās palīdzēs noņemt atmirušās ādas šūnas, piešķirot tai veselīgu mirdzumu. Dziļākai attīrīšanai un papildus sviedrēšanai izmantojiet masāžas sāli. Sejas attīrīšanai labi izmantot kā mazgāšanās gēlus un skrubjus, tā arī dziļi attīrošās maskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!