Kura no mums negribētu žilbinoši baltus zobus, lai izskatītos jaunāka, veselāka un apburošāka? Daži pārtikas produkti, piemēram, upenes, sarkanvīns, melna kafija un tēja, satur miecvielas, kas izraisa zobu krāsas maiņu. Visai parasts iemesls, kāpēc zobi kļūst tumšāki, ir smēķēšana.
Zobi kļūst tumšāki arī ar vecumu, jo zobu emaljas slānis nodilst un labāk var saskatīt dentīnu zem tā, turklāt zobi vairs nav tik caurspīdīgi un mazāk atstaro gaismu. Lietotas antibiotikas, piemēram, tetraciklīns, vai dzeramais ūdens ar pārmērīgu fluorīda saturu var izraisīt tik krasu zobu krāsas maiņu, ka tradicionālā baltināšana nelīdz. Šādā gadījumā palīdz lāzerbalināšana.

Dažādas metodes

Vienkāršākā un lētākā iespēja, kā kosmētiski padarīt zobus gaišākus, dažādos laikos bijusi zobu balināšana ar ūdeņraža pārskābi. Joprojām dažādās koncentrācijās un kombinācijās lietoto ūdeņraža peroksīdu zobu balināšanā sāka izmantot jau pirms vairāk nekā 120 gadiem (1884. gadā).

Zobus var padarīt gaišākus arī ar sodas strūklas palīdzību (tā ir ierīce, ko pievieno zobārstniecības iekārtas saspiestā gaisa adapterim), taču tā nav īsta balināšana (kas ir ķīmiska oksidēšanas reakcija, kur skābekļa atomi dentīnā sašķeļ lielas organiskās molekulas mazākās), bet vienkārši zobu mehāniska un abrazīva tīrīšana. Tās rezultātā zobi, protams, var kļūt baltāki jeb tīrāki, jo ir attīrīti no pigmentiem, kas cieši pielipuši pie zobu virsmas. Ļoti laba šī ierīce ir fisūru (zobu virsmas šauro padziļinājumu) tīrīšanā, jo gumijas pulētājs netiek to iekšpusē. Zobu tīrīšana var aizņemt pat veselu stundu, viss atkarīgs no pigmenta rakstura. Parasti šīs procedūras laikā likvidē arī zobakmeni un nopulētas vecās plombes.

Ar ūdeņraža peroksīdu zobus var balināt gan vizītē pie zobārsta, gan mājās. Ja balināšanas procedūra norit zobārstniecības kabinetā, kur smaganas ir aizsargātas ar speciālām barjerām un pacientu kontrolē izglītots speciālists, koncentrētais ūdeņraža peroksīds nekairinās gļotādu. Balināšanas procedūras paātrināšanai parasti izmanto no jaudīga gaismas avota nākošu siltumu, kas palīdz ūdeņraža peroksīdam ātrāk iekļūt zobu audos, taču pārmērīgi augsta temperatūra var bojāt zoba nervu.

Balināšana ar želeju mājas apstākļos

Runājot par balināšanas procedūru, viens no pirmajiem jautājumiem ir par tās kaitīgumu. "Izmēģinājumi" mājas apstākļos ar nepazīstamiem (internetā vai TV veikalā nopirktiem) ķīmiskiem savienojumiem var beigties bēdīgi. Ja līdzekļi un instrukcijas saņemti zobārstniecības kabinetā, procedūra noteikti ir drošāka, tomēr vislielākā drošība garantēta tad, ja visu procedūru veic tam īpaši apmācīts cilvēks.

Tradicionālās mājas apstākļos veicamās balināšanas gadījumā pacientam no mīkstas plastmasas izgatavo individuālu īpašu "kapi", ko, piepildītu ar karbamīda peroksīdu, parasti mutē ievieto uz nakti. Balināšana ar šādu metodi var ilgt 1–3 nedēļas. Lielākā bīstamība, balinot mājās, ir pārāk ilgs kontakta laiks (vairākas naktis pēc kārtas) ar želeju, kas kairina zobu emalju. Problēmas var izraisīt slikti piegulošas kapes malas izraisīts smaganu kairinājums. Želeja, kas sūcas ārā no karotes, kairina mutes un (norijot) kuņģa gļotādu. Tādēļ balināšana mājās apstākļos, piemēram, grūtniecēm nav vēlama. Tāpat kape var izraisīt nepatīkamu sajūtu sakodiena laikā. Balināšana mājas apstākļos piemērota vienkāršākos, piemēram, novecošanas veicinātos krāsas maiņas gadījumos, un ar to zobus var padarīt par 1–3 toņiem gaišākus.

Ja balināšanu ar želeju veic ārsts savā kabinetā, tad balinošā želeja nenokļūst mutē, jo smaganas ir noklātas ar aizsargbarjeru un želeja ir nomazgāta un atsūkta. Mājas balināšanas kūres cena atkarībā no lietotajiem līdzekļiem svārstās starp 44–176 latiem.

Lāzerbalināšana

Mūsdienās, pateicoties modernajai lāzertehnoloģijai, iegūt žilbinošu smaidu var ātri un efektīvi. Klīniskie pētījumi liecina, ka tieši zobu lāzerbalināšanas procedūra ir visefektīvākā un zobiem nekaitīgākā.

Balinot ar LaserSmile lāzeru, ar noteikta viļņa garuma lāzerstaru fotoķīmiski tiek aktivizēta speciāla hromoforus saturoša baltināšanas želeja. Tas ir zobam nekaitīgi, jo nenotiek zoba nerva termiskā kairināšana. Tāpēc balināšanas procedūras laikā pacients jūtas komfortabli. Jo vairāk tāpēc, ka balināšanas želejas kontakts ar zobiem nav ilgāks par 32 minūtēm. Dažkārt zobi balināšanas laikā vai pēc tās uz laiku kļūst jutīgi. Ar lāzera biostimulāciju šo samērā nepatīkamo blakusparādību iespējams būtiski samazināt.

Lāzerbalināšanai vajadzīga apmēram stunda. Baltinot abu žokļu zobus, cena ir apmēram 175 lati. Citu ārsta kabinetā veicamo baltināšanas procedūru ilgums ir stunda vai mazliet vairāk, un cenas svārstās 132–400 latiem. Principā iedarbības mehānisms ir tāds pats ("skābekļošana" ar ūdeņraža peroksīdu). Izmantojamie gaismas avoti ir dažādi (no parastas halogēnspuldzes līdz LED un plazmas apgaismojumam). Diemžēl lampu siltums var pārlieku kairināt un bojāt zoba nervu.

Zoba cietajiem audiem nekaitīgākas ir tās balināšanas metodes, kur balinošās želejas kontakts ar zobu ir iespējami īss un kur to "karsē" iespējami maz. Vīnes universitātes profesors Andreass Morics savā pētījumā par zobiem visnekaitīgāko šajā konkurencē atzinis lāzerbalināšanu. Tātad vēlreiz jāuzsver, ka lāzerbalināšana ir visātrākā, efektīvākā un nekaitīgākā metode, kā iegūt gaišākus zobus.

Zobu pastu baltinošajam efektam nevajadzētu ticēt, jo, saturot pietiekamu daudzumu aktīvās vielas, tās oksidētu arī mīkstos audus ap zobiem. Pieredze rāda, ka, lietojot baltinošās pastas, zobi kļūst tik jutīgi, ka pēc tam, mēģinot balināt zobus zobārstniecības kabinetā, balinošo želeju uz zobiem nemaz nav iespējams uzklāt. Zobu pasta varbūt noder tikai baltināšanas rezultāta uzturēšanai.

Keramiskie kroņi un venīri

Un, protams, jāatzīmē, ka visu balināt nav iespējams. Ļoti senas iekšējas krāsas maiņas vai lielu plombju gadījumā jāizvēlas ar protezēšanu saistīti risinājumi – keramikas venīri vai kroņi.

Par venīriem saucam plānu keramikas ("porcelāna") plāksnīti, ko uzlīmē uz zobu ārmalas. Tā nav zoba rotāšana, bet gan protezēšana, jo attiecīgo līdzekli laboratorijā izgatavo venīru vai kroņu zobu tehniķis. Zobu preparē (vienmēr zobu ārpuse jāpieslīpē), nospiedumus noņem un gatavo venīru vai kroni mutē iestiprina zobārsts. Ar venīriem var koriģēt arī krāsu stipri mainījušu zobu izskatu un vajadzības gadījumā arī "uzlabot" greizu zobu stāvokli. Keramikas kroņa cena atkarībā no materiāla un tehnoloģijas svārstās starp 132–308 latiem. Venīru un kroņu izgatavošanai būs vajadzīgas vairākas vizītes. Vienā tiek preparēti zobi un izgatavoti pagaidu venīri, un noņemts nospiedums. Pēc vienas vai divām nedēļām zobu tehniķa izgatavotie venīri tiek piestiprināti ar plombes materiālam līdzīgu līmi.

Konsultēja zobārste Gaļina Kļimova, SIA "Elladent".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!