Foto: Publicitātes foto
Tāda jau tā mode ir – ik pa laikam tajā atgriežas tas, kas aktuāls bija pirms gadiem. Vai arī pēkšņi par modīgu sāk dēvēt to, kas skapī gulējis, sen aizmirsts. Šajā pavasarī un vasarā apģērbā aktuāli tik daudz knifu un īpašu kombināciju, ka, visticamāk, ikviena sieviete sava skapja dziļumos atradīs ko tādu, ko izvirzīt vasaras garderobes priekšplānā.

"Pagājušajā vasarā modē bija gari, koši, plisēti svārki. Arī šajā sezonā tie ir aktuāli, taču ar vienu nosacījumu – tiem jābūt caurspīdīgiem. Tādēļ grieziet laukā vai saīsiniet svārku oderi!" smaidot teic modes un izklaides centra "Rīga Plaza" stila semināru jeb "Stila 3dienu" galvenā stiliste Baiba Grīna.

Stila semināri jeb "Stila 3dienas" ir izglītojošs bezmaksas semināru cikls par savas garderobes veidošanu, stila knifiņiem un modes aktualitātēm. "Stila 3dienas" notiek katra mēneša pirmajā trešdienā no pulksten 17.00 līdz 19.00 modes un izklaides centrā "Rīga Plaza".

Tuvākais seminārs gaidāms 7. maijā, un tā temats – "Aksesuāru izvēle vasaras garderobei". Seminārā uzzināsi, kā tērpu atsvaidzināt ar lakatiem un rotām, kā izvēlēties saulesbrilles, kā tērpam pieskaņot somiņu un apavus, kāda vasaras cepure vislabāk piestāvētu un kā cepures vietā grezni uzsiet lakatu.

Šajā rakstā apkopoti stilistes Baibas Grīnas sniegtie ieteikumi no semināru cikla pirmās lekcijas "Kā izveidot pavasara garderobi", kas notika aprīlī.

1. Caurspīdīgs! Svārki, blūzes, kleitas – nav nozīmes, kurš apģērba gabals vai tā detaļas, bet kaut kam tavā skapī vajadzētu būt caurspīdīgam. Pieklājīgi caurspīdīgam.  

2. Sporta apavi pie elegantiem tērpiem, kleitām, kostīmiem. Tas ir šīs siltās sezonas īpašais jaunums. Daļa dāmu gan sākotnēji rauc degunu, bet citas jauno tendenci priecīgi pieņem – sak', beidzot taču tās kājas no augstajiem papēžiem jāatpūtina.   

3. Pasteļtoņi un to kombinācijas. Atklāj pasteļtoņu burvību, nevis valkājot tērpu vienā krāsā, bet gan saliekot kopā divus, trīs un pat četrus dažādus pasteļtoņus. Koptēlu vari noslēgt ar košas krāsas akcentiem mazās detaļās – rotaslietās, apkaklītē, lakatiņā. 

4. Melnbalts. Melnais un baltais, šķiet, ir krāsas, kas no modes aktualitāšu topiem neizzudīs nekad. Melno un balto vari izmantot līdzvērtīgi lielos laukumos, piemēram, balta blūze un melni svārki. Vai arī tērpa auduma grafikās – ornamenti, burti, svītras, pumpas u.c. raksti. 

5. Košas, tīras krāsas un to kombinācijas. Tērpu krāsu pasaulē ienākuši negaidīti risinājumi – tiek savienots pat pēc krāsu teorijas nesavienojamais. Oranžs ar violetu, oranžs ar silti sarkanu, oranžs ar rozā, sinepju dzeltens ar gaiši pelēkzilu... Eksperimentējiet! 

6. Spīdīgs, metālisks audums. Lai arī ierasts, ka viss mirdzošais vairāk piederas ziemai un Ziemassvētku ballei, apģērbi no spīdīga, metāliska auduma paceltu galvu iesoļojuši vasaras garderobē. 

7. Platas bikses un ļoti platas bikses. Nav nozīmes, vai bikses ir ar zemo vai augsto jostasvietu, būtiskāk – lai tās ir tik platas un garas, ka apavi nav redzami. Šādām biksēm vispiemērotākie ir augstpapēžu apavi. Ieguvums – vizuāli pagarinātas kājas. 

8. Uz modes skatuves atgriezušās laiviņkurpes! Klasiskas laiviņas ar nelielu, spicu purngalu, vieglas, sievišķīgas, ar siksniņu ap potīti vai bez tās. 

9. Balts triumfē katru pavasari un vasaru, bet šovasar jo īpaši un dažādās auduma faktūrās. Tāpēc veikalos palūko pēc jaunas, vieglas baltas blūzes. 

10. Džinss jau ir ierindojies to lietu sarakstā, ko cēli dēvējam par klasiku. Tāpēc nebūsi kļūdījusies, šajā vasarā izvēloties dažādas apģērba vienības no džinsa. Džinsa audumu var kombinēt gan tradicionāli sportiskā stilā, gan visai elegantā tēlā, pievelkot augstpapēžu apavus. Džinss šosezon lieliski sader gan ar ādu, krāsainām apdrukām un aplikācijām. 

11. Bleizers tavam ārējam tēlam piešķirs raksturu. Šovasar viena no modes aktualitātēm ir tērpa augšdaļu veidot platu – šī tendence nāk no 90. gadiem. Tiesa, tā neglaimo auguma proporcijām, nav sievišķīga, taču izceļ personību. Bleizers dod iespēju veidot oriģinālu garderobi. Pluss – tas piešķir brīvības izjūtu. 

12. Žaketes sevi pieteikušas daudzās variācijās. Piemēram, ar saīsinātām piedurknēm vai vispār bez tām. Lielas, platas, apjomīgas vai pretēji – īsas un šauras. Ar atlokiem, piemēram, kā smokingam. Audumi – visdažādākie, īpaši aktuālas žaketes no spīdīgiem, zīdīgiem audumiem. 

13. Puķes un puķītes. Kā jau katru vasaru, arī šajā garderobe jāpapildina ar ziedos "saplaukušiem" tērpiem.

14. Apdrukas un grafiti. Dāmām, kurām tērps ir vairāk nekā apģērba gabals, šosezon tas var kļūt par īstu mākslas darbu – ar apdruku, izšuvumu vai aplikāciju palīdzību. Īstens mākslas darbs var būt arī soma, apavi vai citi aksesuāri.   

15. Tamborējumi, mežģīnes un bārkstis – audumu faktūras šovasar ir krāšņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!