Foto: Publicitātes foto
"Dzimuši Rīgā. Pilsētas elegances un tās vēsturiskā spēka iedvesmoti. Džinsi ar raksturu un attieksmi." - Tā skan pirmie teikumi no šonedēļ atvērtā interneta portāla, kas paspējis gūt plašu un pozitīvu cilvēku atsauksmi. Kāds 19 gadīgs jaunietis uzsācis pārdot sevis dizainētus džinsa modeļus, kas tiek radīti Latvijā un šūti ar rokām pēc katra pircēja konkrētiem ķermeņa parametriem. Linards Lācis intervijas laikā ir smaidīgs, ar savu viedokli un jūtamu patriotismu sirdī.

Sabiedrībā Tu neesi plaši pazīstams, varbūt vari ko pastāstīt par sevi?
Atpazīstamību Latvijā var iegūt arī uzkāpjot Vanša tiltā vai 70 gados dejojot Vecrīgas centrā radio pavadībā. Man nav mērķis kļūt atpazīstamam, vēlos radīt skaistas lietas, kas cilvēkiem patīk, tiek novērtētas, dot kaut minimālu labumu. Labprāt palieku otrajā plānā, pirmajā ceļot izdarīto un tikai pēc tam, kurš ir autors. Neesmu arī neko īpašu paveicis. Vēlos iedrošināt citus, parādīt, ka daudz kas ir iespējams un lietas spēj aiziet tālāk par ideju pirms gulētiešanas vai skici mācību klades stūrī.
Bet tomēr, būs cilvēki, kam interesēs, kas Tu esi, no kurienes nāc, kāda ir Tava pamatnodarbošanās..


Lai ieiet draugos. (Pasmejas)
Ok, ja pāris vārdos.. Bet nesanāks pāris. Esmu dzimis Rīgā.. uzaudzis un iespaidus krājis no Vecrīgas, Latvijas lauku dabas, Salacas krastiem un Liepājas jūrmalas, kur pavadīju bērnību un vēljoprojām ikvasaru. Mani aizrauj māksla, aktīvs dzīvesveids, sports, ceļojumi un galvenokārt dizains. Ilgu laiku esmu strādājis kā grafiskais dizaineris pašizveidotā zīmolā un paralēli vēljoprojām turpinu Latvijas uzņēmumus "ieģērbt" smokingā, ar ko tiem iziet sabiedrībā, gūt atpazīstamību un atstāt atbilstošu iespaidu mērķauditorijai - esmu veidojis logo konceptus, mājaslapas un firmas stilus vairākiem sabiedrībā zināmiem Latvijas uzņēmumiem un interneta portāliem... Tā, kā mani abi vecāki ir ārsti, vadu arī divus pazīstamus medicīnas portālus, kas informē cilvēkus par aktuālāko šajās sfēras. Brīvo laiku izmantoju, lai pasportotu,  šad tad uzgleznoju kādu darbu dāvanai.. Vēl man patīk fotografēt.. ja draudzene atļauj (pasmejas) Draugos pāris fotosesijas var apskatīt.

Nenoliedzami Tu pats esi talantīgs, taču esmu dzirdējusi, ka tu dod iespēju sevi parādīt arī citiem māksliniekiem. Vari varbūt pastāstīt tieši kādā veidā?

Nē, es neticu talantam, tas drīzāk ir gribasspēka, laika un izglītības apvienojums. Un tad rodas rezultāts. Nevis talants, kā daudziem patīk teikt: "Man diezvai sanāks, neesmu tik talantīgs kā citi." Stulbs vārds! Citi vienkārši paši saprot, ka VAR, ja grib un dara. Nav jau obligāti jāzīmē vai jādzied, bet katram ir savas vēlmes un mērķi un ir jātic to piepildījumam. Rīkojoties jātic, nevis filozofējot. Stīvs Džobs aptuveni sacīja, ka katru nakti jādodas gulēt ar apziņu par svarīgām lietām, kas ikdienu izdarītas ceļā uz mērķi. Tikai tad var aiziet gulēt.

Bet jā.. par jautājuma otro daļu. Pirms gada izveidoju jaunu projektu - interneta sludinājumu portālu Gleznas.com. Tā pamatmērķis ir palīdzēt ikvienam Latvijas māksliniekam vai iesācējam attīstīties un popularizēt Latvijas mākslu ekonomiskajā tirgū. Zinu tik daudz draugus un bijušos klasesbiedrus no mākslas skolas, kuru darbi tiešām ir visaugstākajā radošajā līmenī un izpildījumā. Laiks un ikdiena prasa savu, daudziem nav iespējas sevi pacelt kādā gaismiņā un paradīt, uz ko spējīgi, tāpēc kaut minimāli, bet palīdzu ar potenciālu iespēju nopelnīt un kļūt par atzītiem un pieprasītiem māksliniekiem, pacelt ne tikai savu, bet arī Latvijas un tās kultūras vārdu pasaulē.

Kā vispār radās ideja tieši par džinsu šūšanu? Konkurence šajā sfērā nav maza. Kāpēc tieši šis apģērbu gabals un kur Tu smēlies iedvesmu?

Konkurence, protams, ir liela. Visi zin, ka džinsus taču var nopirkt gandrīz jebkurā apģērbu veikalā! Bet.. jau vairākus gadus, ieejot jebkurā no šiem veikaliem, prātā regulāri nāca doma, ka teju visi džinsu modeļi, lai arī cik atšķirīgi no attāluma krāsu un izskata ziņā tie būtu,  tomēr  ir veidoti pēc  līdzīgas un vecmodīgas formas, kas bieži vien nespēj izcelt skaistu auguma lejasdaļu ne sievietei, ne vīrietim.  Daudzi modeļi neatkarīgi no cenas  pievilcīgu padara  vizuāli nepievilcīgu un izceļ nepilnīgās vietas. Otra lieta - izmēri ir standartizēti, un, lai arī cik lielā klāstā piedāvāti, tie neatbilst indivīda parametriem. Es nolēmu radīt ko jaunu..
LL JEANS ir augstas kvalitātes roku darbs, šūti Latvijā, radīti pēc katra pircēja konkrētiem ķermeņa parametriem, lai uzvelkot, tie derētu, funkcionētu un izskatītos nevainojami. Pats dizains un konstrukcija ir veidota, lai vizuāli padarītu slaidāku un formīgāku ķermeņa lejasdaļu, kā arī noslēptu nepilnīgās vietas. Stilam iedvesmu esmu smēlies no Latvijas, mūsu skaistās vecpilsētas, tās vēsturiskā spēka, kas papildus elegancei piešķir dizainā sava veida skarbumu.  Otra un lielākā iedvesmas deva ir mana otra pusīte, kas ne tikai palīdzējusi ar konkrētām lietām, lai LL JEANS taptu, bet bijusi arī kā liela impulsa un enerģijas deva rīkoties un radīt.

Pasaulē un Latvijā ekonomika šobrīd nav augstākajā līmenī. Vai, Tavuprāt, šis bija piemērotākais laiks kam tādam?

Vectēvs man bieži ir atgādinājis, ka nepiemērotu laiku var atrast vienmēr! Un mans tēvs ar smaidu uz lūpām regulāri saka: "A, kam tagad viegli!?" Krīzes nāks un ies. Grūti laiki ir bijuši visos gadsimtos. Cilvēki ir dzīvi un strādāt-spējīgi. Šis ir mūsu laiks.. gan tā mazā, gan viņa vectēva. (Norāda uz cilvēkiem aiz loga). Mēs to radam un mēs tajā dzīvojam. Kad tad, ja ne tagad?

Daudziem noteikti interesē, cik aptuveni maksās džinsi?

Cenas un visa pārējā informācija ir pieejama www.LLJEANS.com mājaslapā. Viens pāris maksā aptuveni 120 latu. Tas, protams, neizklausās lēti. Bet, ja uz to apskatāmies no reālās puses - liela daļa aiziet šuvējiem, audums, rāvējslēdzēji, pogas, diegi, speciālas adatas, logotipi, birkas, un tas viss augstā kvalitātē un šūts ar rokām katram pircējam individuāli. Tie ir džinsi mūžam. Kā stabils peļņas avots man tas noteikti vēl ilgi nebūs. Tas paņem daudz no jebkura skatpunkta raugoties.

Vai mēģināsi, projektam attīstoties, padarīt par plašāka mēroga apģērbu līniju, jeb pieturēsies tieši pie džinsiem?

Šobrīd sazinos ar dažādiem ārzemju apģērbu veikaliem un mēģinu rast iespējas pārdot ne tikai internetā, bet arī Latvijas veikalos. Bet pamatā interneta veikals noteikti paliks - džinsi pat nav jāmēra pie spoguļa, ir tikai jāievada 8 konkrēti izmēri mājaslapā un rezultāts ir kā modeļiem lapas attēlos, tos atsūta klāt. Sākumā pieturēsimies tikai pie džinsiem, vēlāk arī šortiem. Pašlaik ir idejas ieviest arī kādus citus apģērbus, kas sevī ietvers daļu latviskā. Bet tas ar laiku.

Un nobeigumā?
Labākais jautājums! (Smejas) Latviešiem jāstaigā latviešu džinsos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!