Foto: Shutterstock
Straujiem soļiem tuvojoties vasaras sezonai, steidzīgākie vēl meklē saulesbrilles, taču vairumu nomoka jautājumi – kas ir jāievēro, iegādājoties saulesbrilles, kā var noteikt, vai brilles aizsargā acis no ultravioletā starojuma un kādas galu galā ir šīs vasaras aktuālākās modes tendences? Uz šiem un citiem jautājumiem sniegsim atbildes, izmantojot Dr.Lūkina acu klīnikas optometristes Sanitas Līdumas sniegtos padomus.

Pēc kādiem principiem izvēlēties saulesbrilles?

Kā skaidro optometriste Sanita Līduma, saulesbrilles noteikti jāizvēlas pēc optisko lēcu kvalitātes, jo tām ir jāpasargā acis no ultravioletā starojuma. Acīm lielu ļaunumu nodara saulesbrilles, kurām nav ultravioleto staru aizsardzības vai arī to nelietošana vispār. Situācijā, kad netiek izmantotas saulesbrilles, acu zīlītes sašaurinās, lai samazinātu gaismas daudzumu, kas nonāk acīs, tādā veidā pasargājot acs iekšējo struktūru no ultravioleto staru bojājuma. Ja tiek lietotas brilles, kurām nav šādas aizsardzības, acu zīlītes paplašinās un gaismas daudzums, kas nonāk acīs ir lielāks, tādēļ tiek bojāta audu struktūra. Iegādājoties saulesbrilles, būtu jāņem vērā aptumšojuma pakāpe - ikdienai pietiks ar otro un trešo aptumšojuma kategoriju, taču cilvēkiem, kas dodas uz kalniem, vajadzētu izvēlēties ceturtās kategorijas aptumšojuma saulesbrilles.

Kā zināt, vai saulesbrilles aizsargā acis?

Kā skaidro optometriste, arī apģērbu veikalos nopērkamās saulesbrilles var pasargāt acis no ultravioletā starojuma, ja vien tas ir norādīts, taču ne vienmēr saulesbrilles pilda šo funkciju. Diemžēl pats pircējs par to nevar pārliecināties, tādēļ visdrošāk acu veselībai saulesbrilles būtu iegādāties optikas salonos, jo tad tiek garantēta droša un nekaitīga saulesbriļļu lietošanu.

Vai saulesbrilles drīkst lietot kopā ar lēcām?

Lietot kontaktlēcas kopā ar saulesbrillēm drīkst, un tas ir pat nepieciešams gada saulainajā sezonā. Optiskās saulesbrilles ir praktisks risinājums tiem, kam nepieciešama redzes korekcija, tādējādi tiek apvienota gan redzes korekcija, gan aizsardzība pret sauli.

Šajā sezonā aktuālās saulesbrilles

Tiem, kas vēlas savu aksesuāru klāstu papildināt ar jaunām saulesbrillēm, ievērojot šīs sezonas aktualitātes, var ņemt vērā, ka šogad nekļūdīsies ar krāsaino spoguļstiklu lēcu saulesbrillēm, trīsdimensionālas tekstūras, košu varavīksnes krāsu, sievišķīga kaķacu dizainu, kā arī saulesbrillēm ar biezu formu vai grafiskas apdrukas rāmjiem. Īpaši aktuāli šajā sezonā ir izvēlēties saulesbrilles ar futūristiskām formām un detaļām, kas atgādina retro stilu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!