66 % aptaujāto skolēnu vecumā no 14-16 gadiem atzina, ka nevēlas draudzēties ar vienaudzi, kuram būtu izteikti problemātiska sejas āda. Tā liecina Garnier un Latvijas Dermatovenerologu asociācijas rīkotās sociāli izglītojošās akcijas "Skaistas un veselīgas ādas akadēmija" laikā veiktā aptauja, portālu Delfi informē aptaujas veicēji.

Lai slēptu  sejas ādas problēmas 40% aptaujāto skolnieču vecumā no 13-16 gadiem atzina, ka ikdienā lieto dekoratīvo kosmētiku. Populārākie dekoratīvās kosmētikas līdzekļi šajā vecuma grupā ir tonālais krēms, pūderis un skropstu tuša, ko ik dienu lieto aptuveni 25% aptaujāto meiteņu.

"Sociāli izglītojošās akcijas "Skaistas un veselīgas ādas akadēmija" ietvaros jauniešiem stāstam, ka  pinnes, kas ir viena no pārejas vecuma iezīmēm, lielākā vai mazākā mērā skar gandrīz katru pusaudzi. Kā liecina Latvijas Pediatru asociācijas dati, no pinnēm cieš 60-85% jauniešu vecumā no 12 līdz 24 gadiem, bet katru trešo akne skar smagā formā. Akcijas ietvaros jaunieši uzzina par to kā pareizi kopt un rūpēties par sejas ādu parādoties pirmajām problēmām," skaidro Garnier zīmola pārstāve Latvijā Kristiāna Rožukalne.

To, ka vizuālais izskats ir viens no galvenajiem socializēšanās priekšnosacījumiem pusaudžu vidū liecina arī tas, ka 82 % aptaujāto jauniešu atzina, ka galvenais iemesls zemam pašnovērtējumam, kompleksiem un neveiksmīgai komunikācijai ar vienaudžiem ir problēmas ar sejas ādu.  Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc meitenes izvēlas lietot dekoratīvo kosmētiku, lai maskētu problemātisku sejas ādu.

 "Jāatceras, ka tonālais krēms un pūderis problēmu nerisina, bet tikai palīdz emocionāli justies labāk, jo nomaskē pumpas. Tāpēc papildus defektus maskējošiem līdzekļiem noteikti ir jālieto arī sejas ādu kopjoši produkti. Tāpat jāatceras, ka jauniešu sejas ādas kopšanai nederēs pieaugušajiem paredzētie kosmētikas līdzekļi. Pusaudžiem, lai koptu sejas ādu un izvairītos no pūtītēm regulāri jālieto: putas vai želeja ādas attīrīšanai, ādas tipam atbilstošs sejas krēms un speciālie līdzekļi cīņā ar pūtītēm. Savukārt meitenēm ar sausu sejas ādu, dekoratīvās kosmētikas noņemšanai piemērotāks būs pieniņš," skaidro Latvijas Dermatovenerologu asociācijas biedre un profesora Ķīša privātklīnikas praktizējošā ārste Olga Zaikovska (www.dermatologs.com), kas vada arī lekcijas Garnier un Latvijas Dermatovenerologu asociācijas rīkotajā  "Skaistas un veselīgas ādas akadēmijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!