Foto: Shutterstock
Tā diena, kad tiks izgudroti apavi, kurus neapdraudēs ne dubļi, ne putekļi, varētu kļūt par vienu no vislaimīgākajām dienām balto apavu cienītāju dzīvē. Tad nebūtu vairs jāuztraucas par to, vai pārpildītajā sabiedriskajā transportā kāds tavu sniegbalto kedu neapskādēs līdz nepazīšanai, vai arī nejauši uzliesi tai kafiju vai kādu citu neizmazgājamu šķidrumu. Bet, kamēr vēl laimīgā diena nav pienākusi, mums ir jāmācās, kā pareizi kopt baltus apavus, lai tie jau pēc pirmās laipošanas starp rudenīgajam dubļu peļķēm nekļūtu tumši balti.

Līdz ar sportiski šikā stila triumfu modes pasaulē mūsu ikdienas garderobē arvien vairāk ienāk krosenes, snīkeri, kedas un sliponi, kas veiksmīgi aizstāj klasiskos apavus. Šī stila ietekmē arī citi apavu veidi nereti zibina žilbinoši baltas zoles.

Iegādājoties pilnīgi baltus apavus vai vismaz ar baltu zoli un citām baltām detaļām, tu, protams , kļūsi par modes ikonu, bet vienlaicīgi arī par šo apavu vergu, jo tiem būs cītīgi jākalpo gan veltot uzmanību, gan īpaši rūpīgu kopšanu. Lai uzzinātu, kā baltu apavu kopšanu padarīt vienkāršāku, noskaidrojām Vladimira Rotko, kompānijas "Rendez-Vous" galvenā speciālista apavu kopšanas jomā, ieteikumus, kas publicēti žurnālā "Maxim".

Krēms ne tikai tev, bet arī mīļākajām kedām

Foto: Shutterstock

"Pirms velc kājās ādas apavus, tie ir jāapstrādā ar speciālu krēmu, un apstrāde periodiski jāatkārto," norāda speciālists. Jāņem vērā, ka šī krēma sastāvā nedrīkstētu būt pārāk daudz vaska, jo tad apavi "neelpos". Protams, ir jārūpējas ne tikai par apavu ārējo izskatu, bet arī to "iekšējo pasauli", it īpaši tas attiecas uz slēgta tipa apaviem. To iekšpuse regulāri jāiztīra un jāapstrādā ar speciālu apavu dezodorantu, lai novērstu nepatīkamu smaku un neradītu labvēlīgu vidi baktērijām.

Baltas apavu zoles nekādā gadījumā nevajadzētu tīrīt ar sadzīves ķīmiju un abrazīviem materiāliem, kas mīkstajā, baltajā materiālā var atstāt mikrošvīkas, un tad no tām turpmāk dabūt ārā netīrumus būs praktiski neiespējami. Labāk un ātrāk tikt galā ar baltajām zolēm palīdzēs mīksts sūklītis un speciāls apavu šampūns.

Mazgāšana veļas mašīnā: jā vai nē?

Foto: Shutterstock

Nevienus apavus, bet jo īpaši baltus, nedrīkst likt veļas mašīnā vai mazgāt pulverūdenī, kā arī tīrīt ar sadzīves ķīmijas līdzekļiem. Kaut arī vienmēr gribas izmantot vienkāršāko variantu – iemest botas veļas mašīnā un izmazgāt, labāk tomēr tā nedari. Ja botām ir ādas elementi, tad, mazgājot šādā veidā, tu parakstīsi tām nāves spriedumu. Tāpat var notikt arī ar auduma apaviem.

Atkarībā no materiāla baltus apavus drīkst viegli mazgāt tikai ar speciālu šampūnu, kas paredzēts arī zamša izstrādājumiem, vai arī reģenerējošām ziepēm. Tas pats attiecas arī uz auduma apaviem, jo tie var neatgriezeniski zaudēt krāsu tāpat kā džinsas. Tādu apavu virsmu tīra ar atšķaidīta speciālā šampūna putām, ko viegli paberž ar zobu birstīti un pēc tam rūpīgi noslauka ar vieglu, mīkstu lupatiņu. Apavus nedrīkst pārlieku samērcēt. Pēc tīrīšanas tos rūpīgi jāizžāvē, un vislabāk, protams, to darīt būtu uz speciālām liestēm. Ja tādu nav, tad, lai apavi pēc izžūšanas nezaudētu savu formu, jāliek lietā avīzes vai auduma gabali, kurus stingri sabāž mitrajos apavos.

Tatjana Bogdanova, "Reebok Clasic" menedžere, uzskata, ka vislabākā aizsardzība tomēr ir uzbrukums, tāpēc jānopērk speciāli kopšanas līdzekli, kas rada aizsargslāni un neļauj tik viegli pielipt netīrumiem. Ja tomēr, pērkot apavus, atsacījies no pārdevēja uzmācīgā piedāvājuma vienlaicīgi iegādāties arī speciāli tiem paredzētus kopšanas līdzekļus, nav par vēlu šo kļūdu labot un veikalā iegriezties vēlreiz.

Vai baltu apavu tīrīšana ar zobu pastu ir mīts?

Foto: Shutterstock

Netīrumi ir ļoti viltīgs ienaidnieks. Ja baltie apavi kļūst manāmi tumšāki, tad, iespējams, cīņa jau ir zaudēta. Katru reizi, novelkot baltos apavus, nepaslinko un notīri tos ar vieglā ziepjūdenī samērcētu lupatiņu, un pēc tam ar mitru noslauki. Šis padoms attiecas gan uz ādas, gan arī auduma botām. Ja nēsā baltus zamša vai nabukādas apavus, tad būs jāiztiek tikai ar sauso tīrīšanu.

Un tomēr, ja, pat ievērojot visus šos priekšnosacījumus, tu pēkšņi pamani nodevīgu, tumšu švīku uz sniegbalto apavu virsmas, nekrīti izmisumā. Vispirms pamēģini tīrīt ar speciālu apavu dzēšgumiju. Ja tā nelīdz, ņem talkā jau pārbaudīto ziepjūdeni, bet kā pēdējo glābējlīdzekli vēl var ieteikt ideāli baltu zobu pastu, kuru pēc tam rūpīgi jānomazgā un jānoslauka.

Arī apaviem nāks par labu atvaļinājums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pauze jebkurās attiecībās var nākt tikai par labu abām pusēm. Tas attiecas arī uz mīlestību pret botām. Dažreiz tomēr ir ieteicams uz laiku apmainīt tās pret citu apavu pāri. Dod iespēju saviem tik iemīļotajiem apaviem atpūsties un pilnībā izžūt, jo mitrums un sviedri viennozīmīgi saīsina to mūžu. Protams, neaizmirsti katru dienu palutināt tos ar apavu dezodorantu, jo pat ideāli baltā krāsa neglābs no nepatīkamā aromāta, kas, savukārt, var radīt nepatīkamas situācijas pašam nēsātājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!