Foto: DELFI

Modes muzeja jaunākā izstāde "Spožie astoņdesmitie", kas veltīta ekstravagantajai astoņdesmito gadu modei, no 15. maija būs atvērta apmeklētājiem. Košā izstāde tapusi sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu, un tajā būs redzami daudzu spilgtu franču, japāņu, amerikāņu un itāļu modes dizaineru radītie apģērbi, iekļaujot pavisam vērtīgus eksponātus, piemēram, dziedātājas Allas Pugačovas un kinodīvas Ketrīnas Denēvas tērpus.

"Spožie astoņdesmitie" veltīti īpašam laikam – 80. gadiem, kad modei bija raksturīgi vairāki spilgti virzieni. Šo laiku mēdz dēvēt arī par pēdējo stilistiski vienoto modes desmitgadi, jo vēlākos periodos tērpi vairs nav tik noteikti. Modes eksperts un vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs norāda, ka šis laiks daudziem pazīstams, jo daļa piedzīvojusi 80. gadus kā pieaugušie, bet daļa šajā laikā dzimuši.

80. gadu stilam raksturīga izteiksmīga apgrieztās trapeces forma, tas ir – akcentēti un paplatināti pleci, savukārt apakšējā daļa – visbiežāk pieguloša. Lai līdzsvarotu koptēlu, modē ir kuplas un pārdrošas frizūras, bet aksesuāros kotējas bižutērija, kas veidota tikpat apjomīga kā kolorītie mati. "Spīdumi, kontrastainas krāsas – spilgti rozā, koši zaļā, ķiršu krāsa, dzeltenā," stāsta Vasiļjevs. Viņš norāda, ka šis laika periods ir pēdējais atspulgs bagātajam gadsimtam, jo 1989. gadā krita Berlīnes mūris, kas nojauca robežas un savienoja iepriekš atdalītos austrumus un rietumus.

Foto: DELFI

Īpaša nozīme 80. gadu modē bija sievietes tēlam, kas šajā laika periodā kļuva populārs. Tā ir sieviete-uzvarētāja un sieviete-vadītāja. Ja pa dienu dāma devusies uz biroju kostīmā (vienkārša žakete ar platiem pleciem, piegulošiem svārkiem un augstpapēžu kurpēm), tad vakarā viņa bijusi gatava krāsainai ballītei, kas iezīmē disko stilistiku – gari, slaiki tērpi no spīdīgiem, metalizētiem un elastīgiem audumiem. Vasiļjevs norāda, ka 80. gadu desmitade ir arī ilūziju laiks, kas atspoguļojas, piemēram, spīdīgos zelta aksesuāros, kas patiesībā veidoti no plastmasas, tāpat arī sintētiska auduma apģērbi. Šajā desmitgadē uzplaucis mūsdienās pazīstamais fitnesa un aerobikas kults, kam pievērsušās daudzas sievietes.

Ne tikai tērpi 80. gadu posmā bija spoži un atgādināja disko bumbu, bet arī sieviešu meikaps. Vasiļjevs norāda – jo vairāk tas spīdējis, jo labāk. Tāpat dāmas īpašu vērību pievērsa izteiksmīgam vaigu krāsojumam. Savukārt laikam atbilstoša tendence bijusi košas zeķubikses, kas ideālā variantā saskaņotas ar tādas pašas krāsas apaviem, piemēram, sarkanā krāsā.

Izstādē apskatāmi neskaitāmu pasaulē slavenu dizaineru tērpi, kas raksturo spilgto desmitgadi, piemēram, Īva Senlorāna, Žana Pola Gotjē, "Thierry Mugler", "Givenchy", "Versace", "Issey Miyake" un citu. Starp izstādes vērtībām vērts pieminēt kinodīvas Katrīnas Denēvas žaketes, kas "Modes muzeja" krājumā ir jaunpienācēji, un to dizainu veidojis pats Senlorāns.

Foto: DELFI

Savukārt īpašu uzmanību vērts pievērst franču dizainera Žana Pola Gotjē eksponātu grupai, kas veidota 1986. gada rudens/ziemas kolekcijai ar nosaukumu "Krievu konstruktīvisti". Šī ir viena no dizainera slavenākajām kolekcijām, kas atspoguļo tajā laikā Padomju Savienībā notiekošo "perestroiku" jeb pārbūvi. Tērpus rotā dizainera vārdi kirilicā, savukārt kolekcijas krāsas veidotas atturīgi, izvēloties tumši zilo, zaļo un melno.

Izstādes ekspozīcija sadalīta divās daļās – viena veltīta vakartērpiem, kur bieži novērojami fliteri, dārgi materiāli, spilgtas krāsas, izteikta plecu zona, kā arī krievu estrādes zvaigznes Allas Pugačovas skatuves tērpi. Savukārt otrajā daļā apskatāma ikdienas mode, kur daļa veltīta arī Latvijas 80. gadu tērpiem.

"Spožie astoņdesmitie" Modes muzejā būs apskatāmi no 15. maija līdz 13. oktobrim. Plašāku informāciju par muzeja atrašanās vietu, biļešu cenām un citiem pasākumiem meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!