Foto: Vida Press

1929. gada 4. maijā dzimusī Odrija Hepberna ātri vien iekaroja slavu ne tikai sava aktrises talanta, bet arī izskata dēļ, kas savā vienkāršībā un elegancē nebija grūti kopējams. Neskatoties uz to, ka viņa bija viena no stila ikonām 20. gadsimtā, atsevišķi principi un garderobes detaļas pat ļoti labi iederas arī mūsdienās.

Briselē dzimusī jaunā sieviete 22 gadu vecumā uzstājās Brodvejā, taču jaunus modes standartus viņa ieviesa 1961. gadā, tēlojot Holliju Golaitliju filmā "Breakfast at Tiffany's". Visu savu dzīvi viņa izcēlusies ar gaumīgiem un pievilcīgiem tērpiem, kas vairumā gadījumu bija ļoti vienkārši. Pārspīlēti grezni apģērbi nebija viņas gaumē, kas, iespējams, arī bija viens no iemesliem, kāpēc viņai izdevās atkausēt daudzu sirdis un iekarot viņu simpātijas.

Odrijai Hepbernai pagājušajā gadsimtā piedēvēti tādi tituli kā "visskaistākā sieviete" un "visvaldzinošākā dāma 20. gadsimtā". Slaidā figūra un īsie mati, kurus papildināja izteiksmīgās uzacis bija viņas firmas zīme, kas palīdzēja izkopt stilu, kas apbrīnojams vēl šodien. Ar pilnu Hepbernas dzīvesstāstu – no bērnības līdz mūža nogalei – iepazīsties šajā rakstā.

Iedvesmojoties no "Reader's Digest", turpinājumā iepazīstinām ar garderobes veidošanas principiem, kas aizlienēti no slavenās aktrises un viņas attēlotajiem personāžiem.

Kvalitāte pār kvantitāti

Neskatoties uz to, ka Hepbernai lielākoties vienmēr rokas stiepiena attālumā bija kāds augstas raudzes modes dizaineris vai jomas lietpratējs, aktrise tērpi bija vienkārši, taču tajā pašā laikā perfekti viņai pielāgoti. Viena no panākumu atslēgām bija lieliski piemērotie aksesuāri, kas kopskatu padarīja interesantāku, bet ne uzbāzīgāku.

Kā vēstīts grāmatā "Audrey Style", šāda ģērbšanās izvēle tiek saistīta ar aktrises eiropeiskajām saknēm. Labāk samaksāt vairāk un nopirkt vienu, bet kvalitatīvu preci, kas kalpos ilgi – šādu principu savai dzīvei pielāgoja arī Hepberna. Viņa piedzima laikā, kad sievietēm bija mazāk drēbju, bet tām bija augstākās kvalitātes zīmogs.

Līdzīgs princips, kad kvalitāte tiek vērtēta augstāk par kvantitāti, apraksta kapsulas garderobes galveno ideju. Tajā teju visas lietas ir savstarpēji saderīgas un komplektējamas. Vairāk par veidošanu lasi šeit, bet te uzzini tipiskākās kļūdas.

Melnās kleitas un saīsinātās bikses

Foto: Vida Press

Iejusties lomā aktierim palīdz dažādi tērpi, ar kuriem pēcāk bieži vien viņus arī asociē. Ārpus kadra aktrise bieži bija redzama melnos, melnbaltos vai gaišos tērpos. Kā ekrānos, tā arī dzīvē Hepberna nereti valkāja bītlenes vai saīsinātās biksēs, kājās aujot zempapēžu apavus. Taču, iespējams, daudzi viņu atceras kā mazās, melnās kleitas vai kostīma valkātāju, dodot iespēju izcelties dabīgajam skaistumam un uzsverot – tērps var būt viscaur melns un ar šādu izvēli grūti nošaut garām.

  • Melnas bikses, džemperis ar paaugstinātu kaklu un tērpam pieskaņotas kurpītes bez papēža – ar ko īpašs šis modes trio un kā tas saistīts ar Hepbernu, lasi šeit.

Šāda tipa apģērbi ir ļoti universāli, jo var būt valkājami kā uz darbu, tā arī vakara pasākumiem. Visa sāls slēpjas aksesuāros, kurus Hepberna prata labi izmantot – ja pa dienu interesantu skatu viņa radīja ar sasienamajām laiviņām, tad vakaros to pašu apģērbu atsvaidzināja ar izteiksmīgu kaklarotu vai auskariem. Taču nevar aizmirst arī par bēšo trenci, kuru pēc filmas "Breakfast at Tiffany's" noskatīšanās savā garderobē gribēja redzēt daudzas sievietes.

  • Savukārt šeit vari lasīt vairāk par brokastīm melnajā "Givenchy" vakarkleitā.

Mazā, melnā vakarkleita ir viena klasiskākajām vērtībām modes pasaulē. Secinājums ir viens – Gabriela Šanele, kas vēl 20. gadsimta pirmajā pusē savās kolekcijās ieviesa mazo, melno vakarkleitu, iespējams, ir nojautusi, ka tieši šis apģērba gabals būs modē vēl pēc 100 gadiem. Kā to pielāgot dažādām ķermeņa formām, uzzini šajā rakstā.

Saulesbrilles kā svarīgs aksesuārs

Kā raksta "Town&Country Mag", no Hepbernas attēloto dāmu stila likumiem vērts paturēt prātā to, ka "oversize" saulesbrilles ir tavas labākās draudzenes. Katrai modīgai dāmai pie rokas vajadzētu turēt saulesbrilles, kuras var gaumīgi valkāt pie jebkādiem apģērbiem – arī formālajiem un svinīgajiem tērpiem. Kā zināms, labs veids ir arī aiz tām paslēpties, ja nevēlies, lai tevi atpazīst.

Varētu šķist – kas gan var būt sarežģīts saulesbriļļu izvēlē – jāieiet veikalā un jāizvēlas savai gaumei atbilstošākās. Taču ne vienmēr tās, kuras patīk vislabāk, arī izskatās visgaumīgāk. Liela nozīme ir sejas formai, piemēram, apaļai sejai piestāvēs kvadrātveida vai trapeces formas saulesbrilles ar uzmanību piesaistošiem rāmjiem. Savukārt sirds formas seja forma ir ļoti izteiksmīga, tāpēc šīm dāmām eksperti iesaka izvēlēties brilles ar vienkāršiem, klasiskiem rāmjiem.

Kādas saulesbrilles izvēlēties sievietēm ar ovālām un kvadrātveida formas sejām, lasi šajā rakstā, bet te uzzini, kā izvēlēties saulesbrilles, kas pasargās acis.

Josta ap vidukli un lakats ap kaklu

Foto: Vida Press

Apliekot ap vidukli jostu, kleitas, kuras nav korsetes daļā pilnībā piegulošas ķermenim, iegūst ļoti elegantu izskatu. To labi zināja arī Hepberna, tāpēc ārpus mājām viņu reti varēja manīt kleitā bez šī funkcionālā aksesuāra. Tas ļāva viduklim izskatīties slaidākam, kā arī kopējo tēlu padarīja interesantāku. Vērts piebilst, ka šo pašu principu iespējams pielāgot arī platām žaketēm un mēteļiem.

Taču, runājot par plecu līniju, nereti viņai ap kaklu varēja redzēt mazu lakatiņu. To iespējams pieskaņot kā pie klasiskajiem melnajiem tērpiem, tā arī vienkārša t-krekla ar svārkiem. Tā kā Hepberna tiecās pēc vienkāršiem tērpiem, šis bija viens no paņēmieniem, kā atsvaidzināt tēlu ar aksesuāru palīdzību.

Ar pozitīvismu un pārliecību

Foto: Vida Press

Neskatoties uz Hepbernas izkopto stila izjūtu, daudzi tomēr uzskatīja, ka viņas elegance un optimisms ir tas, kas vienmēr lika starot jebkurā apģērbā. Kā sacījis aktrises dēls Luka Doti, sievietei bija kas vairāk par pozitīvu izskatu. Viņš teic, ka māte savā naivumā reizēm šķitusi kā maza meitene. "Katru reizi, kad viņa atrada kaut ko jaunu, devās uz veikalu vai nāca klajā ar jaunu recepti, viņa vienmēr bija ļoti sajūsmināta."

Vērts piebilst, ka viņa arī nekad nekautrējās par savu vecumu, vēstī "Vogue". Aktrise, protams, sūdzējās arī par krunkām, taču spēja izbaudīt mūža otro pusi. Hepberna arī parādīja, ka jebkurā vecumā lieliski izskatīsies tērpi ar bantēm vai pērlītēm, kas kādam varētu šķist bērnišķīgi. Izvēloties gaumīgu dizainu, šāda tipa apģērbā var mirdzēt jebkurā vecumā.

Nevar aizmirst arī par viņas izteiksmīgajām skropstām, kas ar katru gadu noteikti nekļuva īsākas un mazāk izteiksmīgas. Kādas grima kļūdas var likt tev izskatīties vecākai, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!