Foto: Publicitātes foto
Izvērtējot tik dažādos ģērbšanās stilus, ko paredz konkrētu pasākumu etiķete, pazīstamais "smart casual" jeb brīvais apģērba stils sniedz visplašākās tā variēšanas iespējas. Kā zināms, tas ir viens no ikdienišķākajiem ģērbšanās stiliem, ko ierasts norādīt saviesīgu pasākumu ielūgumos, un tomēr arī "smart casual" specifika paredz zināmu eleganci, kā arī sekošanu vadošajām modes aktualitātēm.

Lai rastu atbildes uz daudzajiem jautājumiem saistībā ar apģērbiem, ko iespējams iekļaut "smart casual" stilā, piedāvājam pāris noderīgu ieteikumu, kā pareizi komplektēt garderobi attiecīgajiem pasākumiem.

Izproti "smart casual" būtību

Jau pats šī ģērbšanās stila nosaukums liecina, ka tas neparedz paviršu un nepārdomātu izskatu. Lai gan apģērbiem jābūt samērā ikdienišķiem, koptēls tomēr nedrīkst zaudēt eleganci. Tam jābūt modernam, saskanīgam un nedaudz svinīgam, neizceļoties ar liekām pārmērībām ne apģērbu un aksesuāru, ne grima un matu sakārtojuma izvēlē.

Izvērtē pasākumu

Tā kā "smart casual" ģērbšanās stilam ir neskaitāmas tā variācijas, lai nenošautu greizi ar apģērba un aksesuāru izvēli, vispirms izvēlē, kāds pasākums gaidāms. Kāda ir tā norises vieta, programma, viesu skaits un specifika, kā arī notikuma mērķis? Uz draudzenes rīkotu kokteiļu vakaru noteikti vari ierasties klasiska piegriezuma džinsos, pamanāmās augstpapēžu kurpēs un elegantā blūzē vai žaketē, taču, ja piedalies, piemēram, radinieka 75 gadu jubilejā, zini, ka stilam jābūt elegantākam un ieturētākam.

Īstā kleita

Pasākumiem, kuru etiķete paredz "smart casual" ģērbšanās stilu, ieteicamākā apģērba alternatīva būs kleita. Tomēr, to izvēloties, atceries, ka nekādā gadījumā nevajadzētu vilkt apģērbu, ar kuru vari iedomāties sevi vasarā dodamies uz pludmali vai apmeklējam festivālu, kā arī atsakies no vēlmes spīdēt krāšņā vakartērpā vai pikantā kokteiļkleitā. To vietā izvēlies askētiska piegriezuma neuzkrītošu tērpu, papildinot to ar oriģināliem aksesuāriem un apaviem.

Kurpes

Izvēloties apavus "smart casual" stilā ieturētam pasākumam, atsakies no visa, kas derētu sportiskām aktivitātem, pārgājieniem un pastaigām, kā arī gājienam uz pludmali. Ja pasākums notiek vasarā, vari izvēlēties košas un pamanāmas gladiatora tipa sandales, augstpapēžu siksniņkurpes vai laiviņas. Savukārt ziemā koptēlu lieliski papildinās elegantas augstpapēžu kurpes ar slēgtu purngalu vai sievišķīgi un moderni puszābaki.

Bikses

Kā jau minēts iepriekš, "smart casual" stils pieļauj arī džinsu valkāšanu, taču ar nosacījumu, ka bikses ir kvalitatīvas, nenovalkātas un samērā klasiska piegriezuma. Jāpiebilst, ka šosezon aktuāli ir "boyfriend" tipa džinsi, kā arī bikses ar platām starām. Atliek vien izvēlēties savam koptēlam un figūras prasībām piemērotākās!

Krekli un blūzes

Atsakies no "oversize" tipa krekliem, kas, protams, izskatās lieliski brīvdienās, kombinējot tos ar plēstiem džinsiem un kedām, taču nekādi neiederas saviesīga pasākuma apmeklēšanā. Tāpat izvairies no pārmērīgas miesas atkailināšanas, atceroties lielisko teicienu – mazāk ir vairāk. Izvēlies kvalitatīvu kreklu vai blūzi, parūpējoties, lai audums nav saburzīts, un tavs koptēls lieliski iederēsies "smart casual" tipa pasākumā.

Aksesuāri

Tieši aksesuāri ikdienišķajam stilam piešķir tik vajadzīgo eleganci. Izvēlies tos pārdomāti, atsakies no lētas bižutērijas un izvērtē, cik saskanīgs ir tavu apģērbu un apavu, kā arī aksesuāru komplekts. Vai tie viens otru papildina vai rada pārsātinātu tēlu?

Svārki

Ja ērtāk jūties svārkos, tie lieliski iederēsies arī "smart casual" stila pasākumā. Izvairies no apspīlētiem zīmuļsvārkiem, kas labāk piestāv parastai darba dienai birojā, un izvēlies gaisīga un krītoša auduma svārkus. Būtiski ievērot piemērotu svārku garumu – nedaudz virs ceļgala vai tieši līdz tam, tā novēršot risku ierasties pārlieku neformālā apģērbā. Kombinē svārkus ar blūzi un sievišķīgiem apaviem.

Jaka

Ja laikapstākļi paredz arī virsdrēbju valkāšanu un pasākums notiek ārā, izvēlies elegantu ādas vai džinsa jaku, ko iespējams kombinēt ar visdažādākajiem apģērbiem. Izvairies no tik ērtajām, tomēr šai gadījumā nepiemērotajām vējjakām, kā arī uzkrītošiem pončo vai kažokādām, kas labāk iederētos greznākā pasākumā.

Soma

Vispiemērotākā būs neliela "clutch" stila somiņa, kurā varēsi salikt visu nepieciešamo, tai pat laikā nezaudējot eleganci. Noteikti nav ieteicams tēlu papildināt ar ietilpīgu ādas somu vai sportiska stila mugursomu, tām acumirklī padarot tēlu familiāru un pasākumam neatbilstošu.

Frizūra un grims

"Smart casual" specifika paredz eleganci, un tomēr nav ieteicams aizrauties ar pārlieku sarežģītiem matu sakārtojumiem un uzkrītošu grimu. Ieveido matus, tos taisnojot vai viegli salokojot, kā arī grima akcentēšanai izvēlies košu lūpukrāsu, tā atsvaidzinot savu tēlu un reizē nepārspīlējot.

Avoti: www.elle.com, www.glamour.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!