Apģērba iegāde kāzām ir vareni atbildīgs process, jo līgavas tērpam jābūt tik perfektam, lai dāma lielajā dienā justos lieliski. Tās, kuras aktīvi gatavojas kāzu sezonai, lai arī pašas mītu gredzenus, noteikti steidz meklēt to vienīgo un perfekto kleitu, tomēr pirms nozīmīgā lēmuma par labu kleitai, jāsaprot, vai tā tiešām ir kā radīta tev. Padomos, kam pievērst uzmanību un kā izvēlēties kleitu saskaņā ar šī gada tendencēm, dalās dizainere, kuri arī pati darina kāzu kleitas – Zane Zaharova.

Pirmais faktors, kas jāņem vērā, ir kleitas atbilstība līgavas figūrai. Lai arī kāzu kleitu varētu raksturot kā samērā klasisku modi, dizaineri ik sezonu vairāk izceļ vienu vai otru siluetu. Tomēr jāpievērš uzmanība tieši sievietes figūrai, akli nesekojot modei un parūpējoties, lai kleita izskatītos gana labi. "Tas ir pirmais un vissvarīgākais faktors līgavas kleitas izvēlē," teic Zaharova.

Otra būtiska lieta – kāzu kleitai organiski jāiederas kāzu kopējā tematikā. "Piemēram, ja kāzas plānotas mežā, kas jau otro sezonu ir aktuāla tendence vismaz Latvijā, tad noteikti nevajadzētu izvēlēties stīvu princešu kleitu."

Gluži tāpat jāpievērš uzmanība arī ērtumam. Neviena līgava nevēlēsies justies briesmīgi savā kāzu dienā tikai tāpēc, ka nav izvēlēta pareizā kleita. "Šobrīd viens no galvenajiem virzieniem gan uz modes mēles, gan līgavu pieprasījumā ir tas, lai kleita organiski dzīvotu līdzi tās dienas notikumiem, saplūstu ar līgavas augumu un ļautu brīvi kustēties," tā Zaharova.

Vērts padomāt arī par praktisko pusi. Vai izvēlēsies greznu kleitu, kas pēc tam krās putekļus vai arī padomāsi par praktiskumu un pielietojumu arī nākotnē? "Lieliski ērtības ar šiku var apvienot, izvēloties kleitu, kas sastāv no divām daļām – ceļgala garuma kokteiļkleitu ar pa virsu uzvelkamiem vai sasienamiem kupliem tilla virssvārkiem. Arī šo modes tendenci līgavas arvien biežāk izvēlas ieviest savās kāzās. Gan ērti, gan baltā kokteiļkleita valkājama arī pēc tam un skumīgi nenoskatās no skapja," tā dizainere.

Runājot par niansēm, stingri iežmiegtas korsetes der vairs tikai īsām kāzām vai tiek izvēlētas tikai uz kāzu fotosesiju. Sasienamas korsetes norāda uz to, ka kleita ir masu produkcija un nav šūta tieši uz klienta auguma. Jāpadomā arī par cieši pieguļošās nāriņas tipa kleitu, kas ir šiks un no modes neizejošs siluets, tomēr to, kā stāsta Zaharova, labāk izvēlēties dāmām ar patiešām perfektu smilšu pulksteņa auguma formu. Nāriņas tipa kleita būs piemērota īsām, formālām kāzām. Vēl viena nianse – kuplās princešu kleitas, kurām ir apakšsvārki ar stīpu, ir jau aizgājusi tendence! Tomēr tas nenozīmē, ka kuplas kleitas ir izgājušas no modes līdz ar stīpām, jo kuplumu var radīt dažādi, piemēram, ar drapētiem materiāliem, tilla apakšsvārkiem.

Katra līgava noteikti vēlas būt arī moderna līgava un sekot modes tendencēm. Izvēle ir tik plaša un kleitas ir dažādas, tāpēc noteikti ir iespējams piemeklēt katrai līgavai individuālam stilam atbilstošu modes tendenci un to ieviest tērpā.

Lielas bantes. Tiešām lielas un drosmīgas, sasienamas ne tikai uz muguras, bet arī priekšā vai uz pleca.

Improvizēts plīvurs. Līgavas tradicionālo plīvuru vairs neizvēlas nemaz tik bieži. Plīvuram ir simboliska nozīme. Šobrīd par galvas rotām vairāk tiek izvēlēti ziedu vainagi, taču šajā sezonā dizaineri interesanti spēlējas ar plīvuru tēmu, veidojot vieglus, ar ziediem izšūtus tilla apmetņus, kas var kalpot arī kā bolero jaciņa. Tiesa, šādu netradicionālu plīvuru izvēlēsies tikai drosminieces, jo tendence vēl nav iesakņojusies.

Foto: AP/Scanpix

Kabatas. Arvien biežāk kāzu kleitu modes skatās novērojamas modeles, defilējot ar rokām kabatās. Jāsaka, ka kabatas ir visai praktisks risinājums, jo nav atsevišķi jāuztraucas par mazu somiņu, kur noglabāt lūpukrāsu un kabatlakatiņu.

Ne tikai baltā kāzu kleita. Ja pētām krāsu simboliku, dažādām tautām tā ir atšķirīga. Tomēr kā viena no šīs sezonas karstākajām modes tendencēm – kāzu kleitas ne tikai baltajā krāsā. "Arī manas līgavas šogad ir izvēlējušās ar maigiem pasteļtoņiem piešķirt kleitai akcentu – gaiši pelēks, vieglo rozā. Tie šogad ir topa toņi! Pavisam drosmīgi pavasara 2017 kolekcijā izrīkojās dizaineris Naeem Khan, kā pēdējo, tātad grandiozāko, skatē izlaižot līgavu melnā kleitā. Bet var, protams, tik ļoti neriskēt un nenobiedēt līgavaini, bet izvēlēties kaut ko maigu un romantisku – vieglu lavandas, pūderrozā, baložpelēku vai atsvaidzinošos piparmētras zaļo." Ja tomēr esi gana drosmīga, vari iedvesmoties no Sofijas, kura precējās melnā tērpā.

Foto: AP/Scanpix

3D ziedu izšuvumi. Kā gan vēl vairāk izcelt savu sievišķo maigumu un trauslumu, ja ne ar ziediem. Šajā sezonā īpaši aktuāli ir tieši 3D izšuvumos. Nosēj ar tiem visu kleitu vai akcentē tikai kādu daļu. Nebaidies spēlēties un uzdrošināties!

Foto: AP/Scanpix

Mežģīnes pāri visam. "Mežģīnes ir mans iecienītākais materiāls kāzu kleitu radīšanai. Tik plašas iespējas izpausties, tik dažādi raksturi, faktūras. Mežģīņu pasaule ir ļoti bagāta. Vieglās smalkās mežģīnes pauž trauslumu, maigumu, sievišķību, taču biezākas piešķir raksturam stingrību un noteiktību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!