Foto: Shutterstock
Kā pasaules, tā arī Latvijas televīzijas raidījumu vidū siltu vietiņu ieņēmusi mode, stils un pārvērtības. Stilisti savā starpā sacenšas par labākā tematiskā apģērbu komplekta izveidi vai izvēlas līdz nepazīšanai pārvērst drosmīgas dāmas, kas visdažādāko iemeslu dēļ nejūtas skaistas un sievišķīgas. Un viņu veikumi pārsteidz ikvienu, daudzos radot vēlmi pieteikties privātai stila konsultācijai. Taču šeit jāsaka: ''Lēnām pār tiltu, draugi!'', jo šis tas raidījumos tiek noklusēts vai tam netiek veltīta pietiekami liela uzmanību, taču par to būtu jāpadomā, pirms meklēt rokā kādu ekspertu. Ko stilisti un arī modes blogeri tev nestāsta? Uz šo jautājumu atbild stiliste Krista Timze.

Attieksme pret sevi

''Teikšu pavisam atklāti – lielai daļai sieviešu, kuras vēršas pie stilistiem, lai mainītu pilnībā savu vizuālo tēlu, pirmām kārtām, ir jāmaina attieksme pret sevi un savu dzīvi. Ir gadījumi, kad psihologs var palīdzēt labāk nekā jauns izskats un apģērbs. Attieksmei un mīlestībai pret sevi jābūt tam, ko ''nēsā'' katru dienu. Stilisti nespēs tev to iemācīt. Viņiem ir tikai zināšanas, lai tavu iekšējo pasauli paspilgtinātu. Vizuālais tēls ir tas, kas uz brīdi, iespējams, ļaus novērsties no tavas iekšējās pasaules notikumiem, bet, tici man, tas nebūs uz ilgu laiku – jaunā matu krāsa izbalēs, jaunais apģērbs nonēsāsies, un jaunā dekoratīvā kosmētika paliks kosmētikas maciņā nelietota.

Higiēna

Jā, arī daudziem pieaugušiem cilvēkiem joprojām higiēna ir problēma. Bet es šoreiz gribu pastāstīt, ka pats galvenais, lai mēs vispār varētu runāt par vizuālo tēlu, apģērbu un stilistu konsultācijām, ir tas, ka ir jābūt cieņai pret sevi. Tas nozīmē, ka tīri un viegli ieveidoti mati, tīra un svaiga sejas āda, tīrs un arī vienkāršs apģērbs, ir pats svarīgākais. Ja līdz šim nav pievērsta uzmanība šīm pamatlietām, stilista konsultācija vai modes blogeru ieteikumi, nepalīdzēs. Uz brīdi var iedvesmot, bet ir jāsāk ar mazumiņu un jāatgriežas pie iepriekš minētā – attieksmi.

Krāsa, piegriezums, stils

Vizuālā tēla stilista konsultācijas var aizņemt ilgu laiku, pat vairākas dienas. Bieži stilists nespēj atteikt padomu saviem klientiem pat visas dzīves garumā. Bet, ja būsim godīgi, cilvēkam par ikdienas stilu ir jāzina tikai trīs lietas: krāsa un toņi, kuri piestāv vislabāk. Te ir runa gan par apģērbu, gan matu krāsu un pat dekoratīvās kosmētikas izvēli. Arī piegriezumi, kuri komplimentē tieši tavam auguma tipam. Un vienmēr ir svarīgi zināt arī no kā izvairīties, lai veidojas izjūta. Visbeidzot stils, kurš papildina tavu dzīvesveidu. Sportiskai meitenei nepiedāvāšu augstpapēžu apavus, vai ne? Un, ja šīm trim lietām pievēršas nopietni, tici man – pēc laika viss nešķitīs tik sarežģīti.

Uzmanīgi izvēlies profesionāļus

Uzmanīgi izvēlies profesionāļus, pie kuriem ej uz konsultāciju. Pirmkārt, Latvijā ir ļoti daudz skaistumnozarē strādājošo. Otrkārt, arī katrs speciālists, runājot tieši par stilistiem, fokusējas uz dažādiem pakalpojumiem. Ir stilisti, kuri strādā, piemēram, šovbiznesā ar mūziķiem. Ir stilisti, kuri strādā ar apģērba zīmoliem. Ir stilisti, kuri pieejami, piemēram, uz vietas friziersalonos. Rūpīgi saproti potenciālā stilista darbības virzienu, ja nepieciešams, jautā viņam par to. Treškārt, Latvijā ir atpazīstami stilisti, kuri savu klientu vizuālos tēlus veido tikai "pēc savas gaumes". Respektīvi, viņi tacu vizuālo koptēlu izveidos tikai vienā virzienā, nepielāgojot tavam dzīvesveidam un unikalitātei. Šeit var palīdzēt tikai tas, ja līdzīgais atrod līdzīgo.

Reklāma un reālā dzīve

Esi skeptiska. Ir stilisti, kuri pārstāv dažādus zīmolus. Modes blogeriem, influenceriem lielākā daļa darba ir saistīta ar reklāmu. Veikali iekārtoti, lai tu pirktu vairāk. Sociālie tīkli arī strādās, pateicoties reklāmai.

Tāpēc, kad vēlies vērsties pie kāda vizuālā tēla stilista vai modes blogera pēc padoma, vispirms padomā, vai to dari pareizo apsvērumu dēļ. Varbūt, tikai pateicoties viņu sociālo tīklu "spožumam"?''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!