Foto: Shutterstock
"Laikam kļūstot siltākam, jau sākam vilkt apģērbu, kas ir plāns, piegulošs un, iespējams, pat nedaudz caurspīdīgs. Lai izvairītos no situācijām, kad pie izraudzītā apģērba tiek izvēlēta nepiemērota apakšveļa, ir vērts zināt apakšveļas un apģērba saskaņošanas noteikumus," norāda modes un izklaides centra "Rīga Plaza" videopadomu stiliste Evija Briede.

Šai sakarā, papildinot stilistes ieteikumus apakšveļas un apģērba saskaņošanai, piedāvājam arī žurnāla "Ilustrētā rokasgrāmata. Stila un modes ABC" padomus pareizai apakšveļas kopšanai, kas iecienīto veļu ļaus valkāt gana ilgi, tai priekšlaicīgi nenolietojoties.

Apakšveļas un apģērba saskaņošana

Materiāls

Lai tavs ķermenis justos ērti un āda varētu "elpot", ikdienai labāk izvēlēties apakšveļu no dabīgiem materiāliem, piemēram, kokvilnas, zīda vai arī kombinācijā ar viskozi. Savukārt sintētiku, kā arī dažādas mežģīnes atstāj īpašiem gadījumiem.

Etiķete 

Nekad nekļūdīsies, ja izraudzīsies miesas krāsas apakšveļu – to varēsi pavilkt zem jebkuras krāsas drēbēm. Katras sievietes veļas atvilktnē jābūt vismaz vienam miesas krāsas apakšveļas komplektam. Atceries – kas pieļaujams pusaudzim, nav pieļaujams dāmai! Apakšveļai ir jābūt nemanāmai – nekādu izlīdušu biksīšu maliņu un krūštura lencīšu!

Krāsas 

Krāsainu vai spilgtas krāsas apakšveļu ieteicams nēsāt tikai zem tumšām un necaurspīdīgām drēbēm. Ieradums zem caurspīdīgas blūzes vilkt kontrastējošas krāsas krūšturi var būt stila "odziņa" privātos pasākumos, bet, izejot sabiedrībā, tas neliecina par labu gaumi. Ja tomēr vēlies izcelties, dari to gaumīgi – veļu izvēlies apģērbam pretējā krāsā.

Bezvīļu apakšveļa

Ja biksītes izvēlēsies bezvīļu, vari būt pārliecināta, ka tās zem apģērba būs nemanāmas, neizspiedīsies gurnu līnija un tu varēsi droši nēsāt apspīlētus džinsus, piegulošu kleitu un neuztraukties, kā izskaties no aizmugures. Bezvīļu apakšveļa ir laba alternatīva dāmām, kuras jūtas neērti, valkājot tanga biksītes.

Krūšturis

Sievietēm ar mazākām krūtīm ieteicams valkāt nedaudz polsterētu jeb krūšturi ar push-up efektu. Šādi modeļi vizuāli palielinās krūtis un piešķirs tām perfektu formu. Ir radīti bezvīļu, gluda materiāla krūšturi, kuriem nav stīpu, bet ir push-up efekts – tas būs nemanāms un droši varat vilkt piegulošu apģērbu ar lielu kakla izgriezumu. Atceries, nekad nepērc krūšturi, ja neesi to pielaikojusi! Kaut arī ražotāji parasti izmanto noteiktu sistēmu, lai norādītu izmērus, tomēr vienāda izmēra dažādi modeļi var nederēt vienlīdz labi.

Saskaņošana 

Gaišas ādas īpašniecēm vislabāk piestāv pasteļtoņi – gaiši zils, persiktonis, gaiši rozā u.c. Savukārt sievietēm ar iedegumu piemērotāki ir spilgtie toņi – fuksiju rozā, tirkīza zils, violets u.c.

Ieteikumi apakšveļas iegādei

Iegādājoties veļas komplektu, katram krūšturim nepieciešamas divas līdz trīs apakšbiksītes, jo tās nonēsājas krietni ātrāk.

Ja meklē veļu kādam īpašam tērpam, dodoties iepirkties, obligāti ņem to līdzi. Dažkārt noskatītā veļa kādas šuvuma nianses dēļ pilnīgi noteikti neder pie konkrētā apģērba.

Apakšveļas kopšana, mazgāšana un uzglabāšana

Kāpēc apakšveļu nedrīkst mazgāt veļasmašīnā

Parasti apakšveļa tiek ražota no ādai draudzīgiem un maigiem materiāliem. Īpaši svarīgi ir pareizi kopt krūšturus, jo to izskats un funkcionalitāte ir atkarīga tieši no pareizas kopšanas un tā, cik ilgi tie saglabās vajadzīgo formu.

Ja nepareizi mazgāsi un žāvēsi krūšturi, tas ātri zaudēs savu sākotnējo formu un elastību, kā arī vairs nepildīs savas funkcijas. 

Viens no iemesliem, kāpēc krūšturus nedrīkst mazgāt veļasmašīnā, ir to karkasi, kas iešūti kausiņu lejasdaļā un izskatās kā tievas stieplītes, kuru funkcija ir labi noturēt krūšu formu. 

Ja krūšturi mazgāsi veļasmašīnā, šīm stieplītēm var sabojāties forma, un krūšturis vairs nepildīs savas funkcijas.

Arī push-up krūšturiem, kas satur porolonu, mazgāšana veļasmašīnā par labu nenāks, kā arī vislielāko ļaunumu savai apakšveļai nodarīsi, ja mazgāsi to karstā ūdenī un pakļausi spēcīgam centrifūgas režīmām. Arī āķīši mazgāšanas laikā var sabojāt krūštura audumu, it īpaši, ja tas ir no smalkām mežģīnēm vai elastīgs.

Ja nu tomēr esi nolēmusi riskēt un mazgāt apakšveļu veļasmašīnā, obligāti izmanto speciālo mazgāšanas maisiņu, kas ir paredzēts smalkas veļas mazgāšanai. Šādi mazināsies risks sabojāt materiālu ar āķīšiem, kā arī būs mazāka iespēja, ka deformēsies krūšturos esošās metāla stieplītes.

Mazgāšanai izmanto saudzējošo veļasmašīnas režīmu ar viszemāko ūdens temperatūru, kā arī minimālu izgriešanu.

Nekad neizmanto žāvēšanas režīmu

Nekādā gadījumā neizmanto žāvēšanas režīmu. Jebkurš karstums slikti ietekmē materiāla elastību un bojā izstrādājumus - krūšturis var viegli zaudēt sākotnējo formu. Augstā temperatūrā krūštura materiāls, kas ir kausiņa augšpusē, deformējas, kā rezultātā var parādīties krokas un locījumi.

Ja šādai augstai temperatūrai krūšturis tiek pakļauts vairākkārt, materiāls var sarauties tik ļoti, ka kļūs mazāks kausiņa izmērs, kā rezultātā krūšturis vairs nebūs lietojams.

Kā pareizi mazgāt apakšveļu

Krūšturi un apakšbiksītes jāmazgā vēsā vai mēreni siltā ūdenī, lietojot delikātai veļai paredzētu pulveri. Krūšturus nekādā gadījumā nedrīkst spēcīgi berzt un griezt. Liekais ūdens vienmērīgi jānospiež un veļa jāpakarina uz veļas žāvētāja. Lielākā daļa apakšveļas izstrādājumu ir gatavoti no viegli un ātri žūstošiem materiāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!