Foto: Shutterstock

Vairākas reizes gadā ir vērts ar kritisku aci pārskatīt sava skapja saturu – kāds tērps ir saplīsis, cits mainījis formu vai izgājis no modes. Tāpēc "Viņa" kopā ar stilisti un blogeri Kristu Timzi izvirza vairākus apģērbus, no kuriem šajā sezonā vajadzētu atbrīvoties bez jebkādas žēlastības. Savukārt, lai vēl vairāk nepalielinātu tekstilatkritumu kaudzes un domātu par vidi, ilgtspējīgas modes eksperte Dace Akule dalās savos padomos, kur šos apģērbus izmantot atkārtoti.

Pirms vēl ķeries klāt garderobes revīzijai, ilgtspējīgas modes eksperte iesaka rūpīgi izvērtēt, kā konkrētais apģērbs var būt noderīgs citur. "Es ieteiktu neko uzreiz ārā nemest, bet gan rūpīgi izvērtēt, kā šis apģērbs vēl varētu būt noderīgs. Ja tas ir labā stāvoklī, to var labi turpināt valkāt vai tam var atrast jaunu saimnieku ģimenes un draugu lokā, vai arī pārdot vai ziedot lietoto preču veikaliņos un labdarības organizācijās," norāda Akule. Viņa uzsver, ka runa šajos gadījumos ir par apģērbiem, kas ir labā stāvoklī. "No labdarības organizācijām nereti esmu dzirdējusi, ka daudz ziedoto apģērbu neiztur nekādu kritiku, un ir jāizmet, jo tālāk nodot tos vienkārši nav iespējams," tā eksperte.

"Ja apģērbam ir kādi defekti, tas ir kaut kur saplīsis, varbūt ar kādu traipu, iespējams, ka cilvēkam pašam vai kādam paziņam ir rokdarbu prasmes, lai apģērba izmantojamās daļas liktu lietā – no lietotiem apģērbiem ir iespējams radīt gan citus apģērbus, gan interjera priekšmetus vai praktiskus aksesuārus," iesaka Akule. Viņa piemin ilgtspējīga tekstila darbnīcas, kurās veidoti svārki no valkātām kaklasaitēm, smaržvielu maisiņi no lietotām gultas drēbēm, somiņas no saplīsušies džinsiem, dekoratīvās spilvendrānas no lietotiem T-krekliem un lupatu deķi no sīkās slejās sagriezta lietota tekstila. "Iedvesmai te noteikti noderēs interneta dzīles!" atklāj ilgtspējīgas modes eksperte.

Savukārt turpinājumā iepazīsties ar stilistes un blogeres Kristas Timzes aģērbiem, no kuriem šajā sezonā vajadzētu atbrīvoties.

'Hūdijs' jeb džemperis ar kapuci

View this post on Instagram

A post shared by FASHIONPUGLADY BY JAQUELINE (@fashionpuglady) on Mar 10, 2019 at 4:36am PDT

Modes tendencēs joprojām uzvaras gājiens pieder sportiskam šikam, piemēram, tā dēvētajām "neglītajām" botēm, jakām, biksēm un citiem tērpiem. Šajā pašā sarakstā iekļaujas "hūdiji" jeb lielizmēra jakas vai džemperi ar kapuci. Tos ir parocīgi valkāt, īpaši – drēgnu laikapstākļu gadījumā. Tomēr stiliste iesaka no šī apģērba atvadīties.

View this post on Instagram

A post shared by Fashion Canadians (@fashioncanadians) on Nov 11, 2018 at 9:14am PST

Timze skaidro, ka šāda tipa džemperi tiek valkāti pat ar klasiskām žaketēm un sievišķīgām kleitām: "Tomēr tagad tam ir pienācis gals. Ja neesi ceļā uz sporta zāli vai spilgta R&B mūzikas pārstāve, šo apģērba gabalu atstāj mājās drēbju kaudzītē."

'Over-size' džinsa auduma jakas

View this post on Instagram

A post shared by LIKEtoKNOW.it (@liketoknow.it) on Mar 7, 2019 at 3:14am PST

Lielāka izmēra jeb "over-size" tipa jakas novērojamas neskaitāmos tērpu salikumos, piemēram, ar vasasrīgu kleitu vai džinsa auduma biksēm. Tomēr, kā iesaka stiliste, šīs tērps stila pasaulē ir vienkārši apnicis. Turklāt nereti, velkot lielāku jaku, koptēls izskatās pārlieku masīvs un strukturēts. Tā vietā turpmāk izvēlies kādu vieglāku apģērbu.

View this post on Instagram

A post shared by Tessa Lindsay Garcia (@tessalindsaygarcia) on Apr 14, 2019 at 1:38pm PDT

Tomēr šis ieteikums neattiecas uz džinsa auduma jakām vien, – no stila tendencēm pazūd arī pazīstamās "bomber" tipa jakas. Tās sievietes bieži izvēlējās kā kleitas papildinājumu, taču Timze iesaka arī no šī apģērba šajā sezonā atvadīties.

Apģērbs ar volāniem

View this post on Instagram

A post shared by B R I T T A N Y • Coco & Blush (@cocoandblush) on Aug 15, 2018 at 12:41pm PDT

"Volāni kā aktualitāte apģērbā parādās, pazūd, parādās un atkal pazūd," norāda Timze. Tie nereti novērojami vasarīgās kleitās un blūzēs vai kā svārku papildinājumi. Savukārt šajā sezonā šis akcents nepretendē uz aktuālās tendences posteni, tāpēc bez tā var mierīgi iztikt. Stiliste atklāj, ka pat pavisam vienkāršs T-krekls izkonkurēs ierasto blūzi ar volāniem.

View this post on Instagram

A post shared by nicolette mason (@nicolettemason) on Sep 26, 2018 at 10:01am PDT

Džinsa auduma kombinezons

View this post on Instagram

A post shared by B R I T T A N Y • Coco & Blush (@cocoandblush) on Mar 27, 2018 at 10:28am PDT

Džinsa auduma kombinezonus nereti iecienījušas topošās māmiņas to ērtuma dēļ, taču šajā sezonā ieteicams no tā atteikties. "Es atļautos teikt, ka šis ir apģērbs, ko sen vajadzēja aizmirst. Vienīgo pielietojumu džinsa kombinezonam redzu, strādājot dārzā vai darbam celtniecībā. Aizmirsīsim to!" viedoklī dalās Timze.

View this post on Instagram

A post shared by KARINA | STYLE BLOGGER (@karinastylediaries) on Jun 3, 2017 at 11:57am PDT

Riteņbraucēju šorti

View this post on Instagram

A post shared by Sonia Lyson (@sonialyson) on Aug 26, 2018 at 1:25am PDT

Riteņbraucēju šorti ir viena no iepriekšējās sezonas aktualitātēm, kas daudzu stila pazinēju topā vēl saglabā savu nozīmi, taču, ja gadījumā biji tādus iegādājusies, stiliste iesaka no tiem atbrīvoties.

View this post on Instagram

A post shared by Caroline Daur (@carodaur) on Sep 9, 2018 at 6:35am PDT

Viņa tos dēvē par apģērba gabalu, kas modes aktualitātēs parādījās vienkārši kļūdas pēc. "Iespējams, ka tie ir ērti, bet ja neesi karstasinīga velosipēdiste vai Kortnija Kardašjana, lūdzu, pat neapdomā to uzvilkšanu, kas materiāla dēļ pat nemaz nav tik viegli," tā stiliste. Turklāt ne visām sievietēm riteņbraucēju šorti izskatīsies lieliski – tie ir pietiekami piespīlējoši un vēl vairāk izceļ kājas. Tāpēc, ja vienmēr centies noslēpt šo zonu, šādi šorti nebūs labākā ikdienas apģērba izvēle.

Kleitas ar šaurām lencēm

View this post on Instagram

A post shared by Olivia Jeanette💫 (@oliviajeanette_) on Sep 24, 2018 at 11:34am PDT

Neskaitāmu sieviešu skapjos atrodamas dažādu variāciju kleitas ar šaurām lencītēm. Tās īpaši iemīļotas kļūst vasaras svelmainajā karstumā, tomēr stiliste norāda uz apģērba garlaicīgumu. Piekritīsiet, ka tērpu izvēle mūsdienās ir ļoti plaša, tāpēc meklē radošas alternatīvas, kā aizstāt šāda tipa kleitu. Piemēram, lūko pēc krekla principa veidotas kleitas vai tādas, kurai ir izteiksmīgas un platākas lences.

View this post on Instagram

A post shared by FASHIONPUGLADY BY JAQUELINE (@fashionpuglady) on Jul 22, 2018 at 5:17am PDT

Apģērbs ar leoparda raksta apdruku

View this post on Instagram

A post shared by Mary Orton (@maryorton) on Nov 6, 2017 at 4:30am PST

Lai gan dzīvnieku raksti pieminēti vairākos avotos, kur minētas šīs sezonas aktuālās modes tendences, Timze norāda, ka šī aktualitāte bieži izraisa diskusijas starp modes mīļotājiem, – vilkt vai nevilkt? Leoparda vai zebras raksti ir pietiekami bieži sastopami dažādos apģērbos – kleitās, topos, T-kreklos, svārkos, pat aksesuāros – brillēs, somās un apavos.

View this post on Instagram

A post shared by Fashion Canadians (@fashioncanadians) on Apr 29, 2019 at 4:53pm PDT

Tomēr stiliste min, ka tieši leoparda raksta apdruka apģērbā daudziem neasociējas ar gaumīgi ģērbtu izskatu. Tas varētu būt skaidrojams ar to, ka daļa šo rakstu izvēlas nekvalitatīvā veidā, piemēram, audums nav pietiekami augstvērtīgs vai šuvums veidots pagalam neveiksmīgi. Tāpēc rūpīgi izvērtē, vai tavā skapī šāds apģērbs ir nepieciešams, – iespējams, tam jādod otra dzīve citur.

Blūzes un kleitas, kas atsedz plecus

View this post on Instagram

A post shared by FASHIONPUGLADY BY JAQUELINE (@fashionpuglady) on Aug 1, 2018 at 3:36am PDT

Vai atceries, ka pirms laika neskaitāmu sieviešu garderobē gan siltajā, gan vēsajā sezonā bija vismaz viena kleita, blūze vai tops ar atsegtiem pleciem? Timze tomēr no šī silueta apģērba šajā sezonā iesaka atvadīties. "Brīdinu, ka reti kurai sievietei šāds piegriezums izskatās labi. Ir reizes, kad tas izskatās bērnišķīgi," norāda stiliste.

View this post on Instagram

A post shared by S O R A Y A (@sorayabakhtiar) on Jun 26, 2018 at 1:21am PDT

Šauras saulesbrilles

View this post on Instagram

A post shared by S O R A Y A (@sorayabakhtiar) on Aug 15, 2018 at 10:16am PDT

Viena no iepriekšējo sezonu aktualitātēm – saulesbrilles ar šauriem stikliņiem. Šo tendenci īpaši iecienījušas neskaitāmas slavenības, tostarp modeles. Lielāka nozīme tiek piešķirta stikliņu šaurumam, nevis saulesbriļļu formai – daļa izvēlas klasiski taisnas līnijas, bet citi – ar pazīstamo "kaķu acs" formu.

View this post on Instagram

A post shared by Caroline Daur (@carodaur) on Sep 1, 2018 at 11:25am PDT

Lai arī vēl šāda tipa saulesbrilles pavīd stila pazinēju vidū, stiliste norāda, ka lielākā daļa modes ekspertu gaida aksesuāra norietu. Lielākoties tā iemesla dēļ, ka šauro stikliņu saulesbrilles nespēj veikt tām paredzēto funkciju – aizsargāt acis no saules, bet derīgas vien, kā uz laiku aktuāls aksesuārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!