Foto: @Officeshoes
Pavasaris uzņem apgriezienus un saulē mostas ne tikai daba, bet arī cilvēki – mēteļi un ziemas apavi tiek nolikti malā, kājās uzvilktas košas kurpes un sākas krāsu un stilu dažādības uzvaras gājiens. Tomēr kā neapjukt plašajā piedāvājumā? Kā izvēlēties šī gada pavasara un vasaras stila tendencēm atbilstošus apavus? Ar padomiem talkā nāk veikalu tīkla "Euroskor" modes un stila eksperti.

Modi ietekmē viss apkārt notiekošais – arī ekonomikas, politikas, vides un kultūras norises. Tā kā šobrīd pasaulē valda stress un haoss, modē cilvēki meklē mieru, atpūtu, un spēju būt brīviem. Tas spilgti redzams lielāko modes zīmolu kolekcijās – šogad pavasara/vasaras galvenie akcenti likti uz cilvēka individualitāti un viņa iespēju daudzveidību, tiek uzsvērta cilvēku apbrīnojamā vitalitāte šajā steigas pārņemtajā pasaulē, iespēja dzīvot brīvi, būt kustībā un saskaņā ar sevi.

Krāsas

Šogad pirmo reizi viena sezonas aktuālā toņa vietā dizaina pasaules eksperti par modes, interjera un dizaina krāsām noteikuši veselas divas – kvarca rozā un maigi zilgano. Tās šosezon dominē it visur, arī apavu modē.

Tāpat šī gada pavasara/vasaras sezona pasaules modē un dizainā ir maigo pasteļtoņu uzvaras gājiens, kur vislielākā uzmanība tiek pievērsta izteikti baltajai un rozā krāsai. Noteikti uzmanība jāpievērš arī apaviem ar metālisku spīdumu, kas ir ļoti aktuāli šosezon.

A photo posted by OFFICE (@officeshoes) on Apr 17, 2016 at 12:07pm PDT

Tomēr, kā atzīst "Euroskor" veikalu vadītāja Līga Matīsa, Latvijas sievietes pagaidām tik ļoti nepieķeras maigajiem pasteļtoņiem, labprāt izvēloties košus apavus, kas strādā kā spilgts akcents koptēlā: "Ja agrāk redzējām, ka sievietes priekšroku dod melniem, bēšiem vai baltiem apaviem, tagad dāmas izvēlas spilgtus apavus gan ikdienai, gan arī svētku reizēm – koraļļu krāsas, zilas vai sarkanas kurpes lieliski papildina apģērbu komplektu, kas izvēlēts mierīgākos toņos. Taču vēl arvien, tāpat kā pērn, daudzas sievietes izvēlas savu garderobi papildināt ar miesas krāsas laiviņām, ko ērti var pieskaņot jebkuram apģērbam."

Stilu daudzveidība

Jaunavīgums, sievišķība, nepiespiesta elegance, sportiskums, neliela futūrisma pieskaņa un hipiju brīvdomība – tas viss virmos ne tikai gaisā, bet šosezon būs redzams arī apavu modē Rīgas ielās.

Priecē, ka apavu plauktos valda stilu un formas daudzveidība – kurpes ar siksniņām, uz platformas, ar izteikti biezām zolēm, spiciem purngaliem, neparastu formu papēžiem, vasarīgi kovboju stila apavi, ērtas balerīnas, iešļūcenes un, kā jau vairākas sezonas līdz šim – arī visa veida sportiskā stila apavi.

Noteikti veikalu plauktos jāpievērš uzmanība apaviem ar dažādiem interesantiem akcentiem – oriģinālām siksniņām, šņorēm, pušķīšiem, dažādiem spīdīgiem elementiem, kristāliem un kniedēm. Ļoti daudz šogad apavu modē redzami arī etniskie motīvi, kas turpina jau ziemas sezonā sākušos tendenci, kad vai ikviena zīmola kolekcijā atgriezās 70. gadu stila apavi – zamšs, skaras un platformas.

Protams, ikdienas straujais temps, kas mūsdienu sievietei liek paspēt izdarīt neskaitāmas lietas ik dienu, pierāda, ka sportiska stila apavu ienākšana apavu modē pirms kāda laika nav bijis pārpratums un būs paliekoša vērtība vēl ilgi. Ērtas un stilīgas kedas, kuru krāsu izvēle ir praktiski neierobežota, ir arī šīs sezonas nepieciešamība.

A photo posted by @fashiionnshoes on Feb 29, 2016 at 4:03am PST

"Arī Latvijas sievietes šogad priekšroku dod sportiskajam stilam, kas dominēt sāka pagājušajā gadā," norāda Matīsa. "Latvijas sievietes nav tik naskas garderobes mainītājas atbilstoši modes tendencēm – mūsu skapjos konkrētajam stilam jāiedzīvojas. Ja pērn dizaineri runāja par sportiskā stila apaviem, tie Latvijā ir aktuāli arī šogad. Līdzīgi domāju, ka būs ar 70. gadu modes atgriešanos – šogad par to runā dizaineri, bet Rīgas ielās to uzvaras gājiens būs nākamajā pavasarī."

Neatkarīgi no sezonas, skapī allaž jābūt kādiem sievišķīgiem apaviem. Ja tādu vēl nav pavasara/vasaras sezonai, ir īstais brīdis sevi iepriecināt ar skaistām kurpēm – piemēram, elegantām laiviņām. Šogad veikalu plauktos tās atrodamas īpaši skaistos toņos.

Vajadzība pēc komforta

Paralēli sievišķīgai elegancei savus apgriezienus turpina uzņemt arī androgīnais stils – ielas apavu modē iepriekš tik iecienītās balerīnas tiek atstātas pagātnē, priekšroku dodot vīrišķīgāka tipa modeļiem – loafer un Oksfordas tipa kurpēm.

"Šopavasar izteikti var novērot, ka arī Latvijas sievietes veikalu plauktos meklē apavus, kas apvienos gan stilu, gan iespēju ērti pārvietoties. Augstpapēžu apavi tiek atstāti svētku reizēm, bet ikdienas gaitām sievietes priekšroku dod sportiskiem apaviem un mazliet vīrišķīga stila kurpēm – sasienamām, uz neparasti biezām zolēm un neapšaubāmi stilīgām," stāsta Matīsa.

Spilgtāka tēla cienītājām par prieku apavu veikalu plauktos šosezon goda vietu ieņēmuši arī futūristiska stila apavi. Sevišķi interesanti ir to papēži – dažādu formu un materiālu. Īpašas stila odziņas ir kurpes ar metālisku spīdumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!