Pirmā iespaida radīšanai vajadzīgas tikai trīs sekundes. Kā tās prātīgi izmantot? Jā, jā, trīs sekundes – tieši tik daudz laika nepieciešams, lai izdarītu spriedumu par svešinieku. Pirmajā acumirklī netiek vērtēts intelekts – par mums spriež pēc apaviem, stājas, sejas krāsas. Tas nav pārāk demokrātiski, taču tāda ir realitāte.
Žurnāls “Allure” veica aptauju personāldaļas vadītāju, stilistu, amata kandidātu atlases direktoru un modes redaktoru vidū. Un tātad, kas vajadzīgs, lai atstātu labu pirmo iespaidu?

Akurātums. Vairums aptaujas dalībnieku labs izskats asociējas tieši ar akurātumu un tīrību, nevis ar apģērba modernumu un dārgumu. Tas nozīmē, gluži tīrs, nesaburzīts apģērbs, safrizēti mati un sakoptas uzacis, īsi nagi, kas ir dabiski nopulēti vai pārklāti ar plānu caurspīdīgas lakas kārtiņu.

Stāja. Taisna mugura pati par sevi neliecina par augstu intelektuālo potenciālu, taču līka mugura spēj diskreditēt pat ģēniju ar visgaišāko prātu. Nemitīga briļļu sakārtošana, deguna slaucīšana (vai pat tikai pieskaršanās brillēm vai degunam), kā arī nervozas pirkstu kustības (pildspalvas virpināšana, piemēram) – tas viss runā par pašpārliecinātības trūkumu.

Lieka bagāža. Pirms ieiet pieņemšanas telpā, telpā, kur paredzēts iepazīties un sarunāties ar cilvēkiem, pakarini savu mēteli un lielo somu garderobē. Ievies mazu rokassomiņu, kurā ielikt pašas nepieciešamākās lietas (pierakstu blociņu, nevis laika plānotāju; kā arī telefonu un pūdernīcu). Liela soma liek mazliet sakumpt vai saliekties un kopumā rada iespaidu, ka cilvēks neprot sevi organizēt.

Pareizs meikaps. Ievērots, ka lūpu krāsas esamība liecina par aktivitāti un optimismu, kas ir svarīgi līderim. Bez tam, aptaujas dalībnieki tic, ka mazliet acu ēnu ir nepieciešams, lai pievērstu uzmanību acu izteiksmīgumam. Visi uzsver matētas ādas nozīmīgumu – taukaina, spīdīga āda asociējas ar nervozitāti un nelīdzsvarotību, tāpēc salvetītes, kas noņem ādas spīdīgumu, vēlams prestižā futlārī (“Chanel”, “Shiseido”), ir svarīgs aksesuārs.

Statusa aksesuāri. Visi aptaujātie ir vienisprātis, ka laba somiņa un apavi liecina par tradicionāli labu gaumi. Kāds no “Prada” modespreču veikalu menedžeriem atceras sava priekšnieka padomu: “Vienmēr pievērs uzmanību rokas pulkstenim un apaviem. Sievietes bieži dodas iepirkties sportiski ģērbušās, bet ar “kartjē” uz rokas un “Chanel” balerīnu čībiņās.”

Apģērba izmēri. Kostīms, kurš ir pārāk liels, liek savai īpašniecei izskatīties pēc meitenītes, kura tikusi pie mammas skapja, vai arī pēc neveselīgas personas, kura strauji zaudējusi svaru. Pārāk apspīlēts apģērbs rada diskomfortu un novērš uzmanību. Pirms katra publiska pasākuma apsēdies svārciņos pretī spogulim, lai pārliecinātos, ka tie neatklāj neko lieku.

Matu sakārtojums ir atsevišķas pieminēšanas vērts. Nav iespējams par augstu novērtēt pozitīvo efektu, ko dod prasmīga meistara veidots mats griezums. Arī matu krāsai ir būtiska nozīme. Dienvidkalifornijas universitāte veikusi pētījumu, kurā tika noskaidrots, ka gaišas blondīnes biežāk nekā citi saņem atteikumu pēc intervijas uz menedžeru vietām. Bez tam blondīnes saņem daudz mazāku atalgojumu, ja arī viņām izdodas nonākt vadošos amatos. Ja vēlies palikt par blondīni un izvirzīties karjerā, platīnblondas krāsas vietā izvēlies dabiskākus matu toņus – medus vai karameļu krāsā.

Stils. Neatkarīgi no tā, cik radošs ir tavs nākamais darbs un cik brīva ir korporatīvā etiķete tavā nākamajā birojā, iesākumā pacenties ieturēt klasisku stilu savā apģērbā. MTV prezidente Džudija Makgrata (Judy McGrath), kura atzīst, ka viņu darba kultūrā ir vieta gan džinsiem, gan krekliņiem ar “Eminem” attēlu, ļoti augstu novērtē, ja topošie menedžeri izskatās kā banku kalpotāji: “Ja es pēc piecām minūtēm atceros, ko man cilvēks teica, un neatceros, kā viņš ģērbies, tad viņam ir laba gaume.”

Viņai piekrīt Hezera Vandenberge (Heather Vandenberghe), “Louis Vuitton” marketinga viceprezidente: “Cilvēkam jāprot parādīt, ka viņš nav pārāk jauns, lai stātos šajā amatā. Personības briedums izpaužas kostīmā, frizūrā, sejas izteiksmē.”

Apģērbam jāpadara tevi augstāku - gan morāli, gan fiziski. Jā gan, garām sievietēm ir vairāk izredžu tikt paaugstinātām amatā. Helsinku universitātes zinātnieki noskaidrojuši, ka auguma garums tieši ietekmē arī karjeras izaugsmi. Secinājumi? Ja esi vidēja auguma, nēsā augstpapēžu apavus, gan pie svārkiem, gan arī bikšu kostīmiem. Ja tev gaidāma publiska uzstāšanās, iepriekš paskaties, kādā krāsā ir interjers un izvēlies kostīmu, kas izteiksmīgi kontrastēs, nevis saplūdīs ar uzstāšanās fonu.

Parfimērija: Manheimas universitātes (Vācijā) pētnieki noskaidrojuši, ka sievietes, kuras pirms svarīgām pārrunām vai intervijas lietojušas smaržas, kurām ir viegli vīrišķīga (pikantu garšaugu vai koku) nots, saņēmušas pozitīvas atbildes daudz biežāk, nekā sievietes, kuras smaržoja pēc ziedu vai augļu kompozīcijām – šīs notis ļaužu apziņā nesaistās ar pašpārliecinātību un gatavību riskēt, kas ir tipiskas vīriešu īpašības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!