Foto: Publicitātes foto
Pirmssvētku laiks ir ne tikai apcerīgs un pilns gaišu domu, bet arī ļoti rosīgs – jārotā māja, jāgādā dāvanas un jāparūpējas par to, lai visos svētku pasākumos un gadu mijas ballēs izskatītos lieliski. Viena no svarīgākajām svētku tērpa sastāvdaļām noteikti ir īstās kurpes, kuras ne tikai veido koptēlu, bet tām jābūt arī gana ērtām, lai dejā varētu griezties līdz pat rītam. Kā izvēlēties īstās kurpes ballēm un citiem saviesīgiem pasākumiem? Ar padomiem talkā nāk "Euroskor" veikalu vadītāja Līga Matīsa.

"Labi koptas, klasiskas kurpes ar noapaļotiem purngaliem ir kā mazā, melnā vakarkleitiņa - tās kalpo gadiem un no modes nekad neiziet," norāda Līga Matīsa. "Tāpēc, iegādājoties izejamās kurpes, noteikti jāpievērš uzmanība, lai tās būtu izgatavotas no kvalitatīviem materiāliem – pirmkārt, tas uzreiz redzams, bet otrkārt, tās būs ērtas un kalpos ilgi."

Visi apavi ir jālaiko, bet īpaši svarīgi tas ir augstpapēžu apaviem – to liestei jāatbilst pēdas formai, platumam un izliekumam; jāskatās, lai pēdas pacēluma vieta jeb supinators nepaliktu tukša. Ejot uz ballīti, taču svarīgi ne tikai labi izskatīties, bet spēt arī ērti un droši dejot!

Ja kurpes tiek pirktas īpaši ballēm, vislabāk izskatīsies tādas, kam papēži apvilkti ar to pašu materiālu, no kā gatavotas kurpes. Taču jāatceras, ka kurpes ar apvilktiem papēžiem, sevišķi, ja to materiāls ir smalks, jāsaudzē īpaši uzmanīgi – vislabāk tās būtu uzvilkt kājās tikai īsi pirms paša pasākuma, neriskējot apavus sabojāt, braucot pie stūres, ejot pa metāla režģiem, kādi bieži atrodas pie lielveikaliem, vai pastaigājoties pa vecpilsētas bruģi. Ja apvilktais papēdis tiek sabojāts, to ir ļoti grūti vai reizēm pat neiespējami salabot.

Pērkot izejamās kurpes kungiem, vajadzētu tās piemērīt pie konkrētā uzvalka biksēm. Uzvalki ir dažādu stilu - šobrīd, piemēram, modē ir šaura piegriezuma bikses, pie kurām vajadzētu izvēlēties smalkus apavus ar plānu zoli, lai kājas apavos neizskatītos masīvas. Tāpat svarīgi saskaņot uzvalka un kurpju krāsu toni un salīdzināt, vai materiāli savā starpā sader.

Kādas svētku kurpes šogad modē?

"Klasiskas kurpes modē ir vienmēr. Pat vairāk - tās ir mūžam aktuālas paralēli mainīgajām modes tendencēm," norāda "Euroskor" veikalu vadītāja.

"Jāatzīst, ka šogad no modes izgājušas kurpes ar ļoti augstiem papēžiem un uzkrītošām platformām," stāsta Matīsa. "Tā vietā modē ir eleganti un ne ļoti uzkrītoši apavi."

Modē atgriezušās ir kurpes ar spiciem purngaliem - taču ne tik gariem un uzkrītošiem, kādi stilīgu dāmu garderobēs bija sastopami pirms dažiem gadiem.

"Priecē, ka pircējas uzdrīkstas savu svētku koptēlu akcentēt ar košas krāsas apaviem," atzīst Līga Matīsa. "Šogad bieži redzam, ka dāmas izvēlas klasisku, melnu kleitu, bet to atsvaidzina, piemēram, ar sarkanas vai zaļas krāsas kurpēm, saskaņojot tās ar aksesuāriem."

Modē vēl arvien ir arī lakādas apavi – skaistas kurpes košos un izteiksmīgos toņos.

"Ja dāmas pēc 30 izvēlas augstvērtīgāku materiālu kurpes, redzam, ka jaunietes bieži priekšroku dod augstpapēžu kurpēm, kas gatavotas no auduma, kas vizuāli atgādina zamšādu vai nubuku," stāsta "Euroskor" pārstāve. "Tās ir atbilstošas modes tendencēm, turklāt par demokrātisku cenu. Un jāatzīst, ka jaunietes daudz nezaudē, jo mūsdienu sintētiskie materiāli arī ir ļoti kvalitatīvi."

Kā kopt un uzglabāt svētku kurpes?

Tāpat kā jebkuru apavu kopšanā, arī rūpēs par izejamajām kurpēm nedrīkst aizmirst par apavu krēmiem. Lakādas kurpju kopšanai vajadzētu iegādāties speciālu pūšamo līdzekli, kas atjaunos to spīdumu un mīkstinās materiālu, pasargājot to no plaisāšanas.

Ja kurpes gadījies samērcēt, tās vajadzētu lēni izžāvēt ar speciālu apavu spriegotāju vai vismaz piebāzt ar avīzēm, lai, kurpes žūstot, nezaudē savu formu.

"Tas, ar ko dāmas bieži grēko – neparūpējas par kurpju papēžu pasitnīšiem," norāda Līga Matīsa. "Taču tos vajag uzmanīt – ja pasitnīši nav labi vai ir novalkāti, kurpes uzreiz zaudē savu lielisko izskatu."

Pret labām kurpēm, kas paredzētas īpašiem gadījumiem, noteikti arī jāapietas īpaši - tās jāglabā kastēs, kur nenoputēs un netiks nobružātas. Kurpes nevajadzētu turēt līdzās radiatoriem vai, gluži pretēji – vēsās un neapkurināmās telpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!