Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 29. Novembrī, "Modes muzejā" notika kartes "Riga fashion map" prezentācijas pasākums. Karti izstrādājis "Modes muzejs" sadarbībā ar "Live Riga" un "Riga fashion week", un tajā atzīmēti vairāk nekā 30 objekti Rīgā, kas saistīti ar modi.

Darbs pie kartes ildzis vairāk nekā gadu. Kartē atzīmēti vairāk nekā 30 objekti, kas saistīti ar modi – apģērbu, apavu un aksesuāru dizaineru saloni un darbnīcas, veikali, kuros iespējams nopirkt vietējo ražotāju un dizaineru darbus. Kartes autori centušies arī īsos vārdos raksturot katru zīmolu vai dizaineri, to stilu un īpašās iezīmes, lai ikviens Rīgas viesis varētu atrast kaut ko sev piemērotu un tīkamu.

"Rīga ir pilsēta ar unikālām modes un apģērbu dizaina tradīcijām un ar pārsteidzošu mūsdienu dizaineru dažādību – ne Ņujorkā, ne Berlīnē jūs neatradīsit tādu daudzumu vietējo modes zīmolu un dizaineru veikalu, pat audumus nopirkt pilsētas centrā ir sarežģīti. Bet šeit cilvēki interesējas par modi, valkā modernu un stilīgu apģērbu, nereti arī paši šuj mūsdienīgus tērpus," stāsta "Modes muzeja" vadītāja un kartes koncepcijas autore, arhitekte Nataļja Muzičkina, "Mēs gribam parādīt šo daudzveidību Rīgas viesiem. Lai gan nereti arī Rīgas iedzīvotāji nezina, kur tieši var nopirkt vietējo dizaineru darbus. Mēs ticam, ka šī karte palīdzēs dizaineriem atrast savus pircējus, bet pircējiem – dizainerus."

Viņa norāda, ka karte ir kā dzīvs organisms, jo veikali vai dizaineri te parādās, te pazūd, tāpēc "Riga fashion map" tiks atjaunota ik pēc trim mēnešiem, kā arī tā tiks izplatīta Rīgas tūrisma informācijas centros un viesnīcās. "Mums ir svarīgi, lai karti saņemtu ikviens Rīgas viesis, kuru interesē mode. Un šāda interese ir – pirmie pāris simti kartes eksemplāru "Live Riga" tūrisma informācijas centros pazuda jau pāris nedēļu laikā! Mums jau zvana viesnīcas, kas lūdz piegādāt šo karti, lai tā būtu pieejama viņu viesiem," norāda Muzičkina.

Savukārt Baltijas Modes federācijas prezidente Jeļena Strahova atzīmē: "Mēs jau daudzus gadus popularizējam Rīgu kā Baltijas modes galvaspilsētu, un šī karte ir svarīgs posms šai procesā. Šoruden "Riga fashion week" laikā mēs dāvinājām kartes paraugeksemplārus mūsu Eiropas viesiem, un viņi bija sajūsmā – apstaigāja visus veikalus, atrada daudz interesanta un pilnībā mainīja savu priekšstatu par Rīgu. Pirms tam viņiem bija šķitis, ka te ir province, taču izrādījās, ka uz Rīgu vērts braukt pēc laba un interesanta apģērba."

Aģentūras "Live Riga" pārstāve Laura Efeja arī bija priecīga par tūristiem, kas saņēmuši šādu Rīgas karti: "Karte "Riga fashion map" ir cienījams pienesums Latvijas simtgades svinēšanā, un mode ir vērtīga un svarīga mūsu valsts bagātīgās kultūras daļa. Pieprasījums pēc šādas informācijas ir milzīgs – tūristi ļoti vēlas redzēt tieši Latvijai raksturīgo: kvalitatīvu vietējo dizaineru darbi viņus vienmēr interesē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!