Foto: Shutterstock

Sieviešu pasaules mūžīgā dilemma: kā izskatīties izsmalcināti un dārgi, netērējot daudz naudas? Tirgotāji visu padara vēl grūtāku, vienā balsī skandinot, ka tikai dārga prece var būt laba prece, tomēr, kā skaidro "Marketium", ne vienmēr šis apgalvojums atbilst patiesībai – labs apģērbs ne vienmēr ir dārgs, un cena nav neapstrīdams kvalitātes rādītājs. Uzzini, kam tad ir jāpievērš uzmanība, lai, izvairoties no pārmērīgiem tēriņiem, sakomplektētu pienācīga līmeņa garderobi.

Viens no efektīvākajiem paņēmieniem, kā iemācīties atšķirt izcilas kvalitātes apģērbu no lētām drēbēm – aiziet uz kādu no atpazīstama zīmola apģērbu veikaliem un rūpīgi aplūkot preces, –tās obligāti nav jāiegādājas. Aptausti audumus, aplūko krāsas, pielaiko apģērbus, un bez kautrēšanās izmanto pārdevēju konsultācijas un palīdzību – tas ir viņu pienākums. Šādi tu audzināsi gaumi un attīstīsi izpratni par eleganci, lai vēlāk iegūtās zināšanas varētu izmantot savā labā.

Nekvalitatīvs materiāls

Foto: Shutterstock

Pērkot kādu apģērbu, pirmkārt, jāpievērš uzmanība auduma kvalitātei. Ja pērc trikotāžu, tad ieteicams izvēlēties kombinēto jeb tādu, kurā ir sintētisko un dabisko diegu savienojums. Ja tava džemperīša sastāvā būs kaut nedaudz kašmira, tas izskatīsies daudz labāk nekā tāds pats izstrādājums no tīras sintētiskas. Ja izvēlies atlasa audumu, tad noteikti tādu, kurš neizceļas ar izteiktu spīdumu. Tieši spīdums ir galvenā lētā zīda un atlasa pazīme.

Izvēloties džinsus, jāskatās, lai to audumā būtu iespējami lielāks procents kokvilnas. Tie, protams, nebūs tik elastīgi, sliktāk mazgāsies, bet izskatīsies daudz labāk nekā džinsi, kuru sastāvā ir pārāk daudz elastāna.

Runājot par īstiem ādas izstrādājumiem un ādas aizvietotājiem, jāatzīst, ka mūsdienās nav problēmu atrast aksesuārus un arī apģērbu, kas tik ļoti atgādina īsto ādu gan pēc struktūras, gan pēc taustes sajūtām, ka, pat skrupulozi pētot, tos būs grūti atšķirt no īstas ādas izstrādājumiem, toties cenu atšķirība gan ir tik ievērojama, ka to būs neiespējami nesajust.

Slikts šuvums

Diemžēl šajā ziņā grēko pat luksusa klases apģērbu ražotāji, tāpēc arī atpazīstami zīmoli nav viennozīmīgs apģērbu kvalitātes garants. Pirms dodies pie kases, vienmēr smalki un uzmanīgi aplūko noskatīto apģērba gabalu: šuvēm jābūt taisnām, vīlēm apstrādātām ar overloku, rāvējslēdzējiem iešūtiem bez "astītēm", bet visiem simetriskajiem elementiem (pogām, āķiem, kabatām) – vienā līmenī.

Padoms: Nepaej garām arī veikaliem, kas nevar lepoties ar atpazīstama zīmola vārdu uz izkārtnes, jo varbūt tieši tur tu atradīsi uzmanības vērtu un kvalitatīvu, kā arī sen meklētu lietu.

Apdares elementi

Foto: Shutterstock

Plastmasas sprādzes, pogas un pat rāvējslēdzēji acumirklī nodod lētu un nekvalitatīvu preci, tādēļ šos kārotā pirkuma elementus vēlams izvērtēt īpaši rūpīgi. Ne viss ir zelts, kas spīd. Ja vēlies, lai izvēlētajai precei būtu zelta krāsas elementi, tad jāpievērš īpaša uzmanība zeltījuma kvalitātei un nokrāsai.

Nevajadzētu izvēlēties apdares elementus ar spilgti dzeltenu nokrāsu, tā vietā dod priekšroku baltiem, rozā vai gaiši dzelteniem zelta toņiem. Un atceries vecmāmiņu patiesību – labāk mazāk, toties labāk. Piemēram, slēptie rāvējslēdzēji, atšķirībā no uz āru vērstajiem, apģērbam liek izskatīties korektākam un dārgākam.

Krāsu gamma

Foto: Shutterstock
Lielākā daļa sieviešu gadu gaitā ir atklājušas, kādu krāsu apģērbs viņām piestāv, bet iegādāties viena toņa apģērbu ar laiku var kļūt visai garlaicīgi, tādēļ nenāks par ļaunu, eksperimentējot ar krāsu gammu, atklāt jaunus toņus, kas uzlabos tavu izskatu.

Ir krāsas, kas savu aktualitāti nezaudē nevienā vecumā, un tie ir pasteļtoņi, kā arī vienkrāsaini apģērbi. Šā fenomena spilgts piemērs ir Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kas, neskatoties uz savu cienījamo vecumu, ir iecienījusi vienkrāsainu pasteļtoņu apģērbu, un vienmēr izskatās eleganti un gaumīgi.

Krāsainus un raibus apģērbus izvēlēties ir daudz sarežģītāk. Un, ja vien mums nepiemīt īpaša izsmalcinātība un talants tos kombinēt, ieteikums būtu: izvēlēties ar prātu, jo kliedzoši spilgtas neona toņu gammas tērps, pat ja tas būs slavena dizainera garadarbs, nekad neizskatīsies izsmalcināts un neliecinās par labu tā nēsātājas statusam. Tas pats ir attiecināms arī uz apģērba gabaliem, kas pievērš uzmanību ar uzjautrinošām apdrukām un uzrakstiem.

Pārbaudīta izvēle ir apģērbs dziļi piesātinātos toņos (tumši zils, bordo, smaragdzaļš, purpura, ogļu melns u.tml.), arī nekļūdīsies, ja izvēlēsies kafijas un smilšu toņus.

Ja māc šaubas par to, kas tev piestāv, to var pārbaudīt, pavērojot līdzcilvēku reakciju. Varbūt nonāksi pie secinājuma, ka ierastās krāsas kleitiņa tev vairs nepiestāv iedeguma vai jaunās matu krāsas dēļ. Turklāt jāatceras, ka ar gadiem mainās arī sejas krāsa, un varbūt 20 gados spilgti rozā krāsas apģērbā izskatījies neatvairāmi, bet 45 gados – bāli, samocīti vai vulgāri.

Forma

Foto: Shutterstock

Kā tev šķiet, kāda žakete izskatās elegantākar stingriem vai brīvas formas pleciem? Tas pats jautājums attiecas arī uz somām un apaviem. Viena no svarīgākajām kvalitatīvas preces īpašībām ir spēja ilgstoši saglabāt nevainojamu formu, pretēji lētajām precēm, kas jau pēc pāris lietošanas reizēm neatgriezeniski izstaipās, sagumzās un salokās, liekot to īpašniekam izskatīties visai nožēlojami. Piemēram, kvalitatīvi džinsi ar katru mazgāšanas reizi ne vien nezaudē savas sākotnējās īpašības, bet gluži pretējiizskatās arvien labāk un kļūst ērtāki.

Padoms: arī jebkura kleita uz tava auguma izskatīsies daudz dārgāka, ja zem tās pavilksi koriģējošo veļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!