Foto: Shutterstock

Džinsu mode mainās biežāk, nekā paspējam nonēsāt kvalitatīvu džinsu pāri. Kādēļ gan pirkt jaunas ūziņas, ja vari uzfrišināt vecās, izdaiļojot tās ar šobrīd modīgajiem plēstajiem caurumiem? Kā to izdarīt pareizi, interneta žurnālā "Maxim" iesaka džinsu dizaineris Jevgēnijs Fjodorovs.

Sagatavo pa ķērienam:

  • uzasinātu ziepju gabaliņu atzīmju izdarīšanai uz auduma;
  • finiera plāksni vai cietu kartona gabalu (var izlīdzēties arī ar virtuves darba virsmu);
  • kancelejas nazi;
  • pinceti;
  • smilšpapīru;
  • dzelžainu loģiku.

Darba gaita

Džinsus ieteicams griezt, nevis plēst, pretējā gadījumā pastāv risks, ka plēsums pa diagonāli turpinās irt. Ņem vērā, ka griezumi ir jāizdara tikai horizontāli, lai pēc iespējas vairāk balto diegu saglabātos neskarti. Tā kā grieztajiem caurumiem ir tendence ar laiku kļūt lielākiem, griežot atstāj starp tiem pietiekami lielas atstarpes. Ja neņemsi vērā šo ieteikumu un veiksi griezumus pārāk tuvu vienu otram, tad pēc mēneša šajā vietā džinsos rēgosies viens liels caurums.

Tehnika

Ieliec bikšu starā atbilstoša izmēra finieri vai kartonu, tādējādi otrā pusē audums griežot paliks neskarts. Ar ziepēm atzīmē iecerētā cauruma aprises. Iedomājies, ka esi ķirurgs, kurš veic apendicīta operāciju, un ar vienu precīzu, koncentrētu naža kustību pārgriez audumu. Ja vēlies lielāku caurumu, tad ik pēc 1-2 centimetriem veic vairākus paralēlus iegriezumus.

Ar pinceti izvelc vairākus horizontālos diegus gan no augšas, gan no apakšas. Tādā pašā veidā izvelc vertikālos diegus – tumšos uzmanīgi nogriez, bet gaišos nedaudz paberzē ar smalku smilšpapīru, lai iegūtu spurainas bārkstis. Izlem, vai vēlies atstāt baltos, horizontālos diegus, vai gribi iegūt izteiktāku caurredzamību. Kad esi apmierināta ar rezultātu, ar smilšpapīru viegli apstrādā cauruma malas, lai piešķirtu tām dabisku nodiluma efektu.

Vari eksperimentēt, jauniegūto džinsu caurumus apstrādājot ar veļas balinātāju (tas pēc 5-10 minūtēm rūpīgi jāizskalo), bet jābrīdina, ka efekts var būt neparedzams gan pozitīvā, gan negatīvā ziņā, jo džinsa audumi un balinātāji ir ļoti dažādi.

Ja vēlies valkāt plēstos džinsus, pat spītējot rudens vētrām un pirmajam sniegam, ko sola tuvākajā laikā, piešuj zem caurumiem džinsu krāsai atbilstošu oderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!