Foto: Publicitātes foto
Mākslas galerijā "PUTTI" no 2014. gada 31. oktobra līdz 15. novembrim Rīgas modes nedēļas ietvaros būs aplūkojama igauņu laikmetīgo rotu mākslinieka Tanela Venres personālizstāde "Vienkārši pārāk natureski*", informē galerijas pārstāvji.

Šīs izstādes esenci mākslinieks izsaka ar mūziķa Boba Dilana vārdiem: "Es esmu pret dabu. Man nepatīk daba vispār. Man liekas, ka daba ir nedabīga. Es domāju, ka patiesi dabīgās lietas ir sapņi – tos daba nevar aizskart un likt tiem satrūdēt".

Tanela Venres rotas Jūs vedīs ceļojumā, kas sāksies jūras dziļumā, turpināsies caur koraļļu rifiem, garām dejojošiem jūras zirdziņiem un augošiem zīdtārpiņiem. Klejojumi noslēgsies kosmiskajā mākonī. Šis mākslinieks rada rotas no tik neierastiem materiāliem, kā pludiņi vai kosmiskie putekļi.

"Es neesmu pārliecināts, kur novilkt svītru. Vienīgais, ko zinu, ir tas, ko jūtu. Tas ir mudinājums, aicinājums radīt. Tādējādi visas formas aug no maniem pirkstiem kā zāle no zemes, līdz mana māksla kļūst par dabu, cilvēka dabu.

Es nekopēju, nenoliedzu, necīnos pret dabu. Es tajā vairāk atsaucos, filtrējot to caur savu iekšējo augsni. Tādējādi tā kļūst par couture – bet, kā Gēte ir teicis: "Arī nedabiskais ir dabisks"," stāsta Venre.

Tanels Venre (1977) ir absolvējis Igaunijas Mākslas akadēmijas Metālmākslas nodaļu (2001). Kā viesstudents studējis Gerita Rītvelda akadēmijā Amsterdamā (1997 – 1998) pie profesora Rūdta Petera (Ruudt Peter). No 2005. gada strādājis par lektoru Igaunijas Mākslas akadēmijas Metālmākslas nodaļā un kopš 2012. gada strādā kā profesors Dizaina fakultātē. 

Sākot no 1994. gada, Tanela Venres radošajai biogrāfijai raksturīga ļoti aktīva izstāžu darbība, Eiropas robežas pārsniedzoša, gan laikmetīgo rotu virzienā, gan modes skatēs un performancēs.

Viņa darbi ir redzami Igaunijas Dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina muzejā, Igaunijas Vēstures muzejā, kā arī galerijas dažādās pasaules vietās.

*Īpašības vārds, kas apraksta kaut ko ļoti pievilcīgu dabā, kaut ko, kam piemīt pārsteidzošs dabas skaistums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!