Foto: Shutterstock
Nevar noliegt faktu, ka Latvijā gandrīz katrā mazākā vai lielākā pilsētā atrodas kāds lietoto preču veikals, kurā neskaitāmi cilvēki atrod un iegādājas apģērbu savai garderobei. Tomēr, kā plašajā piedāvājumā neapjukt un atrast sev atbilstošāku tērpu visiem dzīves notikumiem, šoreiz pēta "Viņa", iekļaujot lasītāju pieredzi.

Mūsdienās apģērbs arvien lielākā mērā kļuvis par pārspīlētu vajadzību un dažkārt pat iegribu, bez kuras daži nespēj iztēloties savu ikdienu. Ir pilnīgi normāli pavadīt katras brīvdienas, spietojot pa tuvējo lielveikalu un cenšoties atrast kārtējo apģērbu, kas, iespējams, tiks uzvilkts tikai dažas reizes. Tāpēc iepirkšanās lietotu apģērbu veikalos ir arī viena no ilgtspējīgas modes sastāvdaļām – kas vienam šķiet nederīgs, citam var kļūt par labāko atradumu.

Tāpat arī dabai draudzīgajā kustībā "zero waste" tiek ieteikts iegādāties tieši jau lietotu apģērbu un vēlāk to atkal pārdot vai kādā citā veidā izmantot. Piemēram, izmantojot "upcycling", kas nozīmē lietot dažādus materiālus, apģērbus vai lietas, lai radītu jaunu preci. Tā no divām biksēm var izveidot vienas, apvienojot unikālu dizainu un ilgtspējīgas modes tendences.

Mazpilsētas iedzīvotāja Laima (69) norāda, ka lietoto preču veikalus izmanto ne tikai tāpēc, ka tur var atrast kvalitatīvas lietas mazākā cenā, bet arī vajadzīgajos izmēros. Viņa atklāj, ka arvien vairāk parādās lielāku izmēru nodaļas veikalos, taču tad jādodas uz Rīgu, kas citiem nav tik vienkārši. Laimai ierasts svētdienas doties pērļu meklējumos, kas bieži rezultējas ne tikai ar kādu dizainera apģērbu, bet arī labi šūtu mēteli vai džemperi. Tomēr visam tam ir nepieciešams laiks un pacietība.

Zemais starts veikalā ar mērķi, ko iegādāties

Foto: Shutterstock

Viens no ieteikumiem portālā "Trash is for tossers" ir pirms iepirkšanās izpētīt sava skapja saturu un saprast, kas vispār nepieciešams. Piemēram, aktuāls mētelis vai silts džemperis ziemai. Noderēs pat saraksta izveidošana, lai vēlāk mājās nedodies ar nevajadzīgām drēbēm. Turklāt atzīmē tādus tērpus, kurus nereti iegādājies, bet uzvelc reti, piemēram, tev jau garderobē ir pieci balti krekli, bet veikalā vienmēr iegādājies vēl vienu. Svarīgākais aspekts ir godīgums un realitātes izjūta – iegādāties to, kas patiesi ir nepieciešams.

Tikpat svarīgi ir arī noteikt savu budžetu. Saprotams, ka lietoto apģērbu veikalos grūti paredzēt piedāvājumu, jo var gadīties izcils atradums, taču kādai noteiktībai naudas līdzekļos būtu jābūt. Tas palīdz arī savā veidā "turēt grožos", lai iepirkšanās nekļūtu par apmātību, bet gan iedvesmojošu un noderīgu pieredzi.

Savukārt "Viņa" lasītāja Arita norāda: "Iesaku aizmirst par humpalu bodēm, kas atrodas Rīgas centrā – tur viss labais ir jau sen izgrābts! Tā vietā vērts doties uz mikrorajoniem, kur pārsteidzošā kārtā visi spīguļainie krekliņi ir izpirkti un palikušas tieši tādas drēbes, kā man patīk. Vai vēl labāk ir braukt uz mazpilsētām, kur var izcelt slavenu brendu apģērbus. Kad braucu humpalu tūrē, "sagūglēju" nepazīstamos brendus, un ir gadījies, ka par pāris eiro tieku pie džempera, kas zīmola mājaslapā maksā 150 eiro."

Ir vērts ņemt vērā, ka lietoto apģērbu veikalu piedāvājums ir nepārtrauktā mainībā, kā arī daudzi citi vēlas atrast to ideālo apģērbu, kas maksā mazāk. Tāpēc, ja īsti nezini labākās humpalu vietas, sāc ar tuvāko lietoto preču veikalu izpēti. Turklāt nekad nevari zināt, kādi apģērbi būs piedāvājumā – kādās reizēs no laba piedāvājuma ne miņas, citās – ir vēlme iegādāties katru stilīgo lietu.

Lietoto apģērbu iepirkšanās ABC: dizaineri un klasiskas formas

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā ilgtspējīgas modes aspektus un garderobes izvēles principus, lietoto apģērbu veikalos ieteicams izvēlēties klasiskus, kvalitatīvus un noderīgus apģērbus. Dažkārt sievietes nopērk tādas lietas, kas nesaskan ar kopējo skapja saturu, neizskatās labi uz auguma vai pat ir nepareizā izmērā. Tāpēc ir vērts ieguldīt ilgāku laiku apģērbu meklējumos, uzmērīt tos un padomāt: "Vai es to patiesi uzvilkšu?"

Jāņem vērā fakts, ka lietoto apģērbu veikalos iespējams atrast arī slavenu dizaineru apģērbus, kā tas bija minēts iepriekš. Taču tikpat daudz tur atrodami viltoti pakaļdarinājumi vai neīstas lietas, kas nemaz nepārstāv konkrēto brendu. "Cosmopolitan" iesaka rūpīgi izpētīt apģērba birkas, šuvumu un kvalitāti. Centies tiekties pēc tādas lietas, kas tev patiesi patīk, nevis tikai pēc tā, ka lieta šobrīd atrodama aktuālākajās modes tendencēs vai uz nozīmītes rakstīts "Dior", "Versace" vai "Calvin Klein".

"Viņa" lasītāja Daiga stāsta, ka joprojām rūpīgi izpēta lietoto preču veikala piedāvājumu. Viņai zināmos veikalos, kas atrodas Āgenskalnā dažkārt ir pat atsevišķs stends tikai ar dizaineru apģērbiem, kas maksā dārgāk, taču ir lieliska iespēja atrast ko īpašu. "Esmu atradusi vasaras kleitu, kas dizainera mājaslapā atrodama par aptuveni simts eiro. Domāju, ka tas ir arī veiksmes jautājums, jo pēdējā laikā man nav nācies iegādāties, ko patiesi lielisku," stāsta sieviete.

Vēl "Cosmopolitan" norāda, ka humpalās vienmēr ir vērts lūkot pēc klasiskiem apģērba gabaliem, kas no modes neiziet, kā arī tos ir viegli saskaņot ar pārējām lietām tavā garderobē. Piemēram, klasisks rudens trencis bēšā krāsā – ja tas ir kvalitatīvi šūts, kalpos vairākas sezonas. Tāpat ir arī ar labu mohēras džemperi neitrālā tonī vai tumšiem zīmuļa veida svārkiem – tie lieliski iederas jebkuras sievietes garderobē. Savukārt jāuzmanās no netradicionāli piegrieztiem apģērbiem, piemēram, blūzes ar netipiskām detaļām vai asimetriskām kleitām.

Daudziem nepatīk pielaikot apģērbus, taču tas ir ļoti svarīgs aspekts, lai saprastu izmēru, krāsu un garumu. Nav vērts ieguldīt līdzekļus lietā, kas tev neder, tāpēc, lai cik ļoti tas nepatiktu, centies izvēlētos apģērbus uzlaikot. Viens no risinājumiem ir drēbi vilkt virsū tavējai – tādējādi apģērbs nepieskaries ādai. Tāpat, ja īpaši patīk kāds džemperis, taču tam nav tavs izmērs, izvēlies to uzlaikot – nekad nevar zināt, kā tas izskatīties uz tava auguma.

Apģērbi ar defektiem – no vienkārši līdz neiespējami novēršamiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Novērst defektus apģērbiem dažkārt ir tā vērts, taču citās reizēs – labāk savas pūles neieguldīt un nepirkt "kaķi maisā". Piemēram, viens no strīdīgākajiem jautājumiem ir par traipiem uz krekliem, kleitām vai biksēm. Daži solās nest uz ķīmisko tīrītavu, taču to arī nekad neizdara, tāpēc labāk izvēlēties tīru apģērbu, kas nesagādās papildu galvassāpes vēlāk.

Savukārt viegli novēršami defekti ir, piemēram, garuma saīsināšana svārkiem, biksēm, kleitām, kā arī iešūšana viduklī. Saprotams, ka jāņem vērā veselais saprāts un izpratne, vai patiesi šuvējs spēs paveikt cerēto. Tāpat īpašas raizes nesagādā apģērbs, kas ieplīsis tieši pa vīli, to meistars var salabot. Jau grūtāk ir nomainīt rāvējslēdzēju, kādu īpašu metāla detaļu vai pogu, jo tad jāpiemeklē atbilstošākā un līdzīgākā sastāvdaļa. Dažkārt arī apaviem ir nodriskāta vai ieplīsusi zole – te var palīdzēt labs kurpnieks, taču jāizvērtē, vai patiesi ieguldītās pūles atmaksāsies.

Vēl sarežģītāk būs labot specifiskus izšuvumus, caurumus un detaļas audumā – tas prasīs daudz laika, pūles un pacietības. Ja zini, ka ar darbu tiksi galā, tad šādu apģērbu vērts iegādāties. Citos gadījumos labāk izvēlēties tīru, nesaplīsušu lietu, lai tu varētu to arī nēsāt ikdienā vai svētkos. Kā norāda "Viņa" lasītājas, ja tērps rada šaubas jau veikalā, tad to visticamāk uzvilksi vien dažas reizes.

Izvairies no apģērba un apaviem, kas tev ir par mazu vai lielu. Tev noteikti nav vajadzīgi vēl vieni džinsi, kas ir par mazu un noput skapja tālākajā stūrī. Tāpat ir arī ar pārlieku lieliem mēteļiem vai jakām, kurus soli sev aiznest pie šuvēja, taču vēlāk to neizdari. Katru atrasto pērli centies vērtēt kritiski un ar atbildību pret sevi un savu kopējo garderobes tēlu. Turklāt liec aiz auss – pēc lietoto apģērbu iegādes drēbes izmazgā, jo nekad nevar zināt, no kurienes tās veikalā nokļuvušas.

Lasītāja Daiga piebilst: "Ja ņem vērā prātu un apdomu, tad humpalās iespējams atrast lieliskas lietas. Manā skapī joprojām ir daži kvalitatīvi apģērbi, ko iegādājos tieši lietoto apģērbu veikalā, taču vēl svarīgāk ir šīs lietas saskaņot ar savu pārējo garderobi."

Šajā rakstā uzzini par vienu no pazīstamākajām pērļu medniecēm Latvijā – Līvu Jaunozolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!