Foto: Shutterstock

Cik bieži ieteicams mazgāt krūšturus? Vai tos var mazgāt tikai rokām? Kā tos pareizi žāvēt un galu galā – kas pie vainas tam, ka tie zaudē savu formu? Uz šiem un vēl citiem neatbildētiem jautājumiem, atbildes sameklējis portāls goodhousekeeping.com.

Mazgāšanas biežums

Vairums sieviešu uzskata, ka krūšturis jāmazgā pēc katras valkāšanas reizes, tomēr tas noteikti ir par biežu, turklāt, tas neko labu nesola veļas kvalitātei. Katra mazgāšanas reize tomēr kaut nelielā mērā ietekmē tā funkcionēšanu un arī turpmāko izskatu, tāpēc pārāk bieža mazgāšana noteikti nav vēlama. Optimāls mazgāšanas biežums ir ik pēc 3-5 valkāšanas reizēm. Tomēr noteikti jāņem vērā tas, vai diena nav pavadīta karstā režīmā un apakšveļa nav saskārusies ar pastiprinātu svīšanu, tāpat jāpiemin, ka krūštura valkāšana uz pāris stundām tomēr neskaitīsies kā viena valkāšanas reize.

Viena krūštura valkāšana

Ja tavā apakšveļas krājumā ir krūšturi, kas ir vismīļākie un kurus gribas vilkt kaut katru dienu, ir jāņem vērā fakts, ka krūšturim ir jāļauj ''atpūsties'' un atgūt sākotnējo formu un elastību. Ja viens krūšturis tiks vilkts katru dienu, tas ievērojami ātrāk izstaipīsies un zaudēs savu formu, tāpēc centies to mainīt ja ne katru dienu, tad noteikti katru otro dienu.

Krūšturu mazgāšana

Lai vai kā mēs gribētu krūšturus mazgāt kopā ar pārējo veļu, ja gribam ilgāk saglabāt to funkciju un arī vizuālo izskatu ar krāsas noturību, tad mazgāšanu vislabāk veikt ar rokām. Jo īpaši tas attiecas uz smalku mežģīņu apakšveļu, kas veļas mazgājamā mašīnā gluži vienkārši var tikt sabojāta un ar laiku izdilt. Ja nu tomēr izmanto veļas mazgājamo mašīnu, tad uzstādi saudzīgāko režīmu un ieliec to speciālā veļas mazgāšanas maisiņā jeb tīkliņā, kas mazgāšanas procesu padarīs vēl saudzīgāku. Starp citu, šo speciālo maisiņu izmantošana palīdzēs nesabojāt citu apģērbu ar āķīšiem, kas mēdz izraustīt diegus un sabojāt kādu apģērba gabalu. Ja mazgā krūšturus ar rokām, tad sākumā vari tos ielikt mērcēties siltā ziepjūdenī, un arī pēc mazgāšanas un skalošanas ļaut tam kādu brīdi mērcēties tīrā ūdenī.

Krūšturu žāvēšana

Ar veļas žāvētāju apveltītajiem der atcerēties, ka krūšturus tomēr vislabāk žāvēt izkarinātā veidā ārā vai istabā. Tādā veidā veļa ilgāk saglabās savu formu, nedeformēsies un arī nesarausies, ja nu gadījumā žāvēšanas temperatūra būs bijusi pārāk augsta. Izkarināšanā jāņem vērā, lai krūšturis tiktu iekarināts dabiskā formā, bez ielocījumiem. Pirms žāvēšanas vari nosusināt krūšturi sausā dvielī, lai tas ātrāk izžūtu un no tā nepilētu ūdens.

Veļas uzglabāšana

Ne tikai veļas mazgāšana, bet arī tās uzglabāšana lielā mērā ietekmē to, cik labi tā kalpos ilgtermiņā. Uzglabā krūšturus izvelkamā atvilktnē vai veļas grozā, izkārtojot tos tā, lai tie nebūtu salocīti vai saņurcīti. Vislabāk novietot tos vienu aiz otra atvērtā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!