Projektu atbalsta
Sponsor Logo

Vērtīgas idejas, kā ziemā tikt pie kumosiņa vasaras

Vasaras garšu karuselis ir tikpat raibs kā dzeņa vēders, tāpēc augstās sniega kupenas liksies skaistākas, ja pieliekamais būs stāvgrūdām pilns ar marinētiem gurķiem, tomātiem želejā, dzidru ābolu kompotu un saldu plūmju ievārījumu. Kad iecienītākie konservējumi pagatavoti, lūk, vēl pāris idejas, kas vasaras izskaņā lieti noderēs, lai saglabātu kaut kripatiņu atvaļinājuma un saules.


Sasaldē ogas


Foto: Shutterstock

Vienu saldētavas plauktu atvēli mellenēm, brūklenēm un plūmēm, lai ziemā varētu palutināt mājiniekus ar sulīgām plātsmaizēm. Ogas arī pēc pāris mēnešiem būs vitamīnu un minerālvielu pilnas, tādēļ tās lieliski iederēsies smūtija glāzē vai putras šķīvī. 

Dažas ogas spēs padarīt interesantāku pat ikdienas ūdens glāzi, jo pēc padzeršanās tās var izķeksēt ārā un notiesāt.


Griez un žāvē ābolus


Foto: Shutterstock

Kaimiņi katru dienu gatavi piegādāt ķerru ar āboliem? Ieslēdz kādu seriālu un paralēli griez ābolus, labāku un veselīgāku našķi par žāvētiem āboliem neatradīsi visā pilsētā. 

Miziņas ārā mest nevajag, tās izkaltē un liec tējas krūzē pie piparmētrām, un katrs karstā dzēriena malks atgādinās par fantastisko vasaru.  


Cūku pupu burka pagaldē


Foto: Shutterstock

Daudziem sirdī ielīst siltums, kad uz galda parādās kūpošs katls ar vārītām cūku pupām un kefīra glāze. Kamēr tirgū vēl pieejama šī delikatese, parūpējies par ziemas krājumiem, lai gada aukstākajā dienā varētu sasildīties, ēdot karstās pupas gluži kā vasarā.


Pagatavo garšaugu eļļu


Foto: Shutterstock

Gaišo vasaras vakaru aromātu var saglabāt olīveļļas pudelē, kur iemesta ķiploka daiviņa un bazilika zariņi. Vērts izmēģināt arī kombināciju ar rozmarīna lapiņām vai čili pipara pākstīm. Ziemā pāris piles smaržīgās eļļas atdzīvinās salātu bļodu vai papildinās svētku cepeti. Varbūt ir laiks jau tagad sarūpēt dāvanas draugiem?  


Dodies riekstu medībās


Foto: Shutterstock

Pateicoties čaklajām vāverēm, kas mēdz pazaudēt riekstus, lazdu krūmi saauguši leknām audzēm, jāprot vien tos atrast. Kad sarežģītākais darbs izdarīts un mājās pārnesti pāris maišeļi, pieraugi, lai rieksti kārtīgi izžūst un tikai tad liec plauktā nebaltām dienām.

Brīdinām, ka roka tā vien meklēs ceļu pie riekstu kules, lai sevi palutinātu, tāpēc vērts uz mežu doties vismaz vairākas reizes.  


Uz purvu pēc dzērvenēm


Foto: Shutterstock

Kad ziemā iesnas un klepus klauvēs pie namdurvīm, atliks vien ķerties pie vasarā sarūpētajiem dzērveņu krājumiem, vīrusi ņems kājas pār pleciem! Sablendē sarkanās ogas un pildi sterilizētās burkās; tās droši varēs uzglabāt līdz pat pavasarim, ik pa laikam nosmeļot pāris karotes spēcinošam morsam. 

Saprotams, ka šobrīd gribas dzīvoties pa pludmali, nevis virtuvi, tādēļ dzērvenes var vienkārši apliet ar ūdeni un turēt zelta vērto burku vēsā vietā.


Piesien dūšu ar konservējumiem


Foto: Shutterstock

Zvans mammai vai skats recepšu grāmatā, gājiens uz tirgu vai dārzu pēc sastāvdaļām un liela apņēmība ir viss, kas nepieciešams, lai pagatavotu kreptīgu “vīriešu zapti”, adžiku vai lečo. Labākais veids, kā pieveikt tomātu vezumu, ir salātu vārīšana, ziemā sev sitīsi uz pleca un pēc maltītes aiz laimes stenēsi.  


Diļļu maģija


Foto: Shutterstock

Šķipsna kaltētu diļļu pat janvāra salā atgādinās par tiem mēnešiem, kad mielojies ar jaunajiem kartupelīšiem. Smalki sagrieztās dilles žāvē uz cepamā papīra labi vēdinātā telpā vai uz pāris minūtēm iešauj sakarsētā krāsnī. 

Izcila piedeva ir diļļu un sāls maisījums, ko var uzglabāt ledusskapja plauktā, tādēļ arī ziemā varēsi gatavot salātus no tomātiem, gurķiem un skābā krējuma.  


Uzvāri pīlādžu sīrupu


Foto: Shutterstock

Šis viennozīmīgi ir pīlādžu gads, kur vien brauc, tur ceļmalās zib košās ogas. Pirms putni nav pielocījuši pilnas guzas, ber tās katlā, dāsni pārber ar cukuru un uz lēnas uguns vāri, līdz mitekli piepildījusi saldskāba smarža. Pildi sīrupu pudelēs un pasniedz ballītēs ar gāzētu ūdeni dzirkstošā vīna vietā.  

Projekta ''Svini vasaru ar Borjomi!'' veidotāji: saturs – Andra Čudare un Kristīne Melne, dizains – Natālija Šindikova, izstrāde – Ivo Dobrājs, projekta vadītājas – Žanete Zīlīte, Inese Skaraine, Kristīne Melne.
Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.